TU-160
Aktuality, Bezpečnosť,

Hypersonické zbrane: základné informácie pre Kongres Spojených štátov

Kelly M. Sayler, globálny analytik bezpečnostných technológií priniesol fragmenty správy výskumnej skupiny Kongresu USA o aktuálnej otázke vývoja hypersonických zbraní v USA, Rusku a Číne. Hlavnými leitmotívmi správy je, že USA vo vývoji hypersonických zbraní mierne zaostávajú za Ruskou federáciou a Čínou, existujúce systémy protiraketovej obrany sú proti moderným hypersonickým raketám neúčinné, hypersonické rakety s jadrovými hlavicami skracujú čas na prvý úder. a sú schopné preraziť existujúcu americkú protiraketovú obranu, pridelené prostriedky na vývoj amerických hypersonických rakiet a systémy na boj s hypersonickými raketami Ruskej federácie a Číny sú nedostatočné. Všeobecne ako obvykle – dajte mi viac peňazí. Ďalej sú uvedené fragmenty správy venovanej Rusku.


 

Hypersonic Weapons: Pozadie pre Kongres

Žiadosť rozpočtu 2021 Pentagonu pre všetok nadzvukový výskum je 3,2 miliardy $ – oproti 2,6 miliardy $ v požiadavke na rok 2020 – vrátane 206,8 miliónov $ za nadzvukové obranné programy.

 

USA aktívne vyvíjajú nadzvukové zbrane ako súčasť svojho konvenčného operačného globálneho útočného programu od začiatku roku 2000. V posledných rokoch sa zameriavajú na hypersonické kĺzavé strely (HGV) a hypersonické riadené strely krátkeho a stredného dosahu na použitie v regionálnych konfliktoch. Zatiaľ čo financovanie týchto programov bolo v minulosti pomerne obmedzené, Pentagón aj Kongres preukázali rastúci záujem o ďalší vývoj a krátkodobé nasadenie hypersonických systémov. Je to čiastočne spôsobené rastúcim záujmom o tieto technológie v Rusku a Číne, čo viedlo k zvýšenému dôrazu v USA na strategickú hrozbu, ktorú predstavuje hypersonický let. Správy z otvoreného zdroja naznačujú, že Čína aj Rusko vykonali početné úspešné testy hypersonických kĺzavých rakiet a je pravdepodobné, že ich zadali do prevádzky.

 

Odborníci sa nezhodujú na možnom dopade konkurentov hypersonických zbraní na strategickú stabilitu a konkurenčnú výhodu americkej armády. Avšak, bývalý americký námestník ministra obrany pre výskum a inovácie Michael Griffin ukázal kongresu, že USA nemá systém, ktorý by mohol postaviť proti Číne a Rusku, a nemá žiadnu obranu proti ich systémom

 

Je nepravdepodobné, že by USA uviedli operačný systém do prevádzky do roku 2023. Väčšina amerických programov nadzvukových zbraní však na rozdiel od Ruska a Číny nie je navrhnutá na použitie s jadrovou hlavicou. Výsledkom je, že americké hypersonické zbrane budú pravdepodobne vyžadovať väčšiu presnosť a vývoj bude technicky zložitejší ako čínske a ruské jadrové systémy.

 

Analytici spochybňujú dostupnosť, technologickú uskutočniteľnosť a / alebo užitočnosť globálnej ochrany pred hypersonickými zbraňami. Ako vysvetľuje fyzik a jadrový expert James Acton: „Systémy bodovej obrany, a najmä [Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD)], je možné veľmi prijateľne prispôsobiť na prácu s hypersonickými raketami. Nevýhodou týchto systémov je, že môžu chrániť iba malé oblasti. Na ochranu celého kontinentu USA budú vyžadovať neprístupné množstvo batérií THAAD. . Niektorí analytici navyše tvrdia, že súčasná architektúra velenia a riadenia v USA nebude schopná „spracovávať údaje dostatočne rýchlo na to, aby reagovali a neutralizovali prichádzajúce hypersonické hrozby.

 

Program hypersonickej obrany podľa oddielu 1687 FY2017 NDAA (PL 114-840) objednal 21 správ, ktoré sa zameriavajú na preskúmanie možností hypersonickej protiraketovej obrany, vrátane intercepčných striel, rýchlobežných striel, laserových kanónov a elektronických útočných systémov. V januári 2020 MDA vydala návrh žiadosti o prototypové návrhy pre stíhač regionálneho kĺzavého zbraňového systému hypersonickej obrany. Toto úsilie je zamerané na „zmiernenie rizík integrácie kľúčových technológií a zachytávačov, základné modelovanie a modelovanie v oblastiach s vysokou neistotou a zvýšenie úrovní dostupnosti technológií Interceptor.

 

Napriek tomu, že Rusko uskutočňovalo výskum technológie nadzvukových zbraní od 80. rokov, zintenzívnilo svoje úsilie v reakcii na rozmiestnenie protiraketovej obrany USA v USA aj v Európe, ako aj v reakcii na vystúpenie USA zo zmluvy o balistických raketách.

 

Prezident Putin, ktorý hovoril podrobne o obavách z Ruska, uviedol, že „USA pripúšťajú neustále a nekontrolované zvyšovanie počtu stíhačov, zlepšovanie ich kvality a vytváranie nových zón odpaľovania striel. Ak niečo neurobíme, bude to nakoniec viesť k úplnej devalvácii ruského jadrového potenciálu. To znamená, že všetky naše rakety môžu byť jednoducho zachytené. ““ Rusko preto hľadá hypersonické zbrane, ktoré by mohli manévrovať, keď sa priblížia k svojim cieľom.

 

Rusko vyvíja dva programy nadzvukových zbraní naraz – Avangard a 3M22 Zirkon – a údajne zaviedlo systém Kinžal.
Avangard je hypersonická kĺzavá raketa vypúšťaná z medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM), ktorá jej dáva „efektívne“ neobmedzený „dolet“. Avangard bol testovaný dvakrát v roku 2016 a raz v decembri 2018, pričom údajne dosiahol rýchlosť max 20; test v októbri 2017 však neuspel. Ruské spravodajské zdroje tvrdia, že Avangard sa bojovej služby ujal v decembri 2019.

 

Okrem Avangardu vyvíja Rusko aj Zirkon, lodnú hypersonickú riadenú strelu schopnú letu rýchlosťou 6 až 8 Mach. Uvádza sa, že Zirkón je schopný zasiahnuť pozemné aj námorné ciele. Podľa ruských spravodajských zdrojov má Zirkón dosah asi 250 až 600 míľ a môže byť spustený z vertikálnych odpaľovacích systémov nainštalovaných na krížniku Admirál Nachimov a Peter Veľký, korvety Projektu 20380, fregaty Projektu 22350 a ponorky Jaseň Projektu 88575 a ďalších platformách. Tieto zdroje tvrdia, že Zirkón bol úspešne spustený z fregaty Projektu 22350 v januári a októbri 2020. Správy amerických spravodajských služieb naznačujú, že raketa začne pracovať v roku 2023.

 

Rusko navyše údajne prijalo Kinžal, balistickú raketu odpaľovanú vo vzduchu. Podľa správ amerických spravodajských služieb bol Kinžal  úspešne testovaný, vyhodený z upravenej stíhačky MiG-31 (krycie meno NATO: Foxhound) v júli 2018 – zasiahol cieľ vzdialený približne 500 míľ – a teraz môže byť pripravený na akciu. Rusko plánuje nasadiť raketu na úderné stíhačky MiG-31 aj Su-34 na dlhé vzdialenosti. Rusko pracuje na inštalácii rakety na bombardér dlhého doletu Tu-22M3 (kódové označenie NATO: Backfire), aj keď pomalší bombardér môže čeliť výzvam na zrýchlenia zbrane na správne odpaľovacie parametre. Ruské médiá informovali o maximálnej rýchlosti až 10 Mach, pri štarte z MiG-31 s dosahom až 1 200 míľ. Kinžal je údajne schopná manévrovať počas letu aj útočiť na pozemné aj námorné ciele a nakoniec môže byť vybavená jadrovou hlavicou. Americké spravodajské služby však tieto tvrdenia o jej výkonnosti  nepotvrdili a viacerí analytici sú skeptickí.

Americkí rivali ako Čína a Rusko už majú schopnosť udrieť USA s ICBM, ktoré by po odpálení salvami mohli premôcť americkú protiraketovú obranu.

Kelly M. Sayler

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov