Joe Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Analytici sa zhodujú, že Biden sa stal hračkou amerických spravodajských agentúr

Americký prezident Joe Biden osobne varoval hlavy spojeneckých krajín pred nadchádzajúcim „útokom“ Ruska na Ukrajinu 16. februára. Niektoré americké médiá tvrdia, že operácia sa spustí ešte skôr. Medzitým USA aj Rusko začali evakuovať personál diplomatických misií v Kyjeve. Odborná komunita si je istá, že iba ukrajinská armáda je schopná provokovať na Donbase a vyhlásenia o „invázii“ škodia predovšetkým samotnému Bidenovi.


 

Spojené štáty očakávajú ruský „útok“ na Ukrajinu budúci týždeň – 16. februára. Tento dátum v rozhovore s lídrami Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, Poľska, Rumunska a Francúzska, ako aj s generálnym tajomníkom NATO a šéfom Európskej komisie zvolal prezident Spojených štátov amerických Joe Biden. „Invázii“ vraj môžu predchádzať raketové a kybernetické útoky. Zdroj v americkej publikácii Politico v britskej vláde však bral Bidenove slová s veľkou skepsou, pretože MI6 takéto údaje nedisponuje.

 

Americká agentúra Bloomberg označuje za pravdepodobný dátum „invázie“ 15. február. Rusko údajne môže podniknúť „provokáciu na Donbase“ alebo „útok na Kyjev“. Bloomberg už minulý týždeň informoval o ruskej „invázii“ na Ukrajinu ako o hotovej veci, no falošné správy boli odstránené a vedenie agentúry sa za chybu ospravedlnilo.

 

Všimnite si, že americké médiá v posledných mesiacoch viac krát informovali o blížiacej sa „invázii“. Ďalšia správa o tom bola zverejnená v predvečer televíznych kanálov PBS a NBC. Ich zdroje z americkej administratívy opísali „strašnú krvavú kampaň, ktorá sa začne dvoma dňami leteckého bombardovania a elektronickej vojny, po ktorých bude nasledovať invázia s možným cieľom zmeny režimu“. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan však povedal, že administratíva takéto údaje nemá. “Vnímame to tak, že neveríme, že (Rusko) urobilo nejaké konečné rozhodnutie,” povedal.

 

Sullivan zároveň uviedol, že Rusko by údajne mohlo „napadnúť“ Ukrajinu počas olympijských hier v Pekingu, ktoré sa skončia koncom budúceho týždňa, teda pred 20. februárom.

 

Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovova reagovala na novú dávku vyhlásení o „invázii“. Vyjadrila názor, že „hystéria Bieleho domu je indikatívnejšia než kedykoľvek predtým“ a vysvetľuje sa tým, že „Anglosasovia potrebujú vojnu “, „valec americkej vojensko-politickej mašinérie je pripravený ísť znova cez životy ľudí“. Ministerstvo zahraničia okrem toho zdôraznilo, že koordinovaný informačný útok proti Moskve je zameraný na diskreditáciu spravodlivých požiadaviek Ruska na bezpečnostné záruky.

 

V Rusku označujú za falošné hodnotenia o príprave invázie na Ukrajinu. Moskva uviedla, že Spojené štáty vypracovali plán špeciálnej operácie, ktorá má zhoršiť situáciu okolo Ukrajiny a obviniť z nej Rusko.

 

Deň predtým Biden vyzval Američanov, aby opustili Ukrajinu do 24-48 hodín. Ministerstvo zahraničných vecí opakovane varovalo, že v prípade eskalácie napätia na Ukrajine nebudú môcť Spojené štáty evakuovať svojich občanov, preto by mali odísť skôr, kým nebude prerušená civilná letecká doprava. Spojené štáty v sobotu oficiálne oznámili odchod zamestnancov americkej ambasády na Ukrajine. Týka sa to tých, „ktorých práca nesúvisí s pohotovostnými činnosťami“. V krajine môže zostať malý počet diplomatov, ktorí sa presunú bližšie k hraniciam s Poľskom. V prípade zhoršenia situácie budú môcť krajinu opustiť pozemnou dopravou.

 

Medzitým informované zdroje na Ukrajine s odvolaním sa na miestnych obyvateľov informovali , že diplomati a zamestnanci ruských konzulátov začali krajinu opúšťať. Podľa zdroja to „na pozadí evakuácie oficiálne ohlásenej niekoľkými západnými krajinami naznačuje, že Moskva sa rozhodla ísť rovnakou cestou“. Ako vysvetlila Zacharovova , Rusko sa rozhodlo optimalizovať personál ruských zahraničných inštitúcií v obave z provokácií z Kyjeva alebo tretích krajín. Upozornila na skutočnosť, že „veľvyslanectvá a konzuláty budú naďalej vykonávať svoje hlavné funkcie“.

 

Odborná komunita je presvedčená, že iba Spojené štáty majú záujem destabilizovať situáciu na Ukrajine. Vďaka bábkovej vláde v Kyjeve môžu mať plány Washingtonu nepredvídateľné následky pre celý región. Vladimir Vasiliev, hlavný výskumník Inštitútu pre USA a Kanadu Ruskej akadémie vied, pripomenul, že začiatkom budúceho týždňa Štátna duma zváži poskytnutie vojenskej pomoci samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike (DĽR a LĽR). Zodpovedajúce rozhodnutie už bolo schválené na úrovni frakcie Jednotné Rusko, ktorá má v dolnej komore ústavnú väčšinu.

 

“Je možné, že sa poslanci ešte budú zaoberať otázkou uznania oboch republík. Západ to bude interpretovať ako porušenie minských dohôd, ale Kyjev, ktorý už skôr povedal, že nemieni tieto dohody dodržiavať, môže reagovať nielen prerušením diplomatických vzťahov, ale aj zvýšením napätia. Preto Američania veria, že 15. až 16. februára by sa niečo malo stať, “dodáva Vasiliev.

 

Verzia o úmysle Spojených štátov pokaziť koniec olympijských hier v Pekingu sa však javí ako pravdepodobnejšia. Tieto súťaže by nemali byť pre Čínu úspechom zahraničnej politiky alebo imidžu. „Na konci hier sa hrá o hlavné zlaté medaily. Za veľmi dôležitý ceremoniál sa považuje aj ukončenie hier… Američania sa zrejme rozhodli dať súhlas Kyjevu,“ naznačil hovorca.

 

Docent Katedry politológie a sociológie Ruskej ekonomickej univerzity G.B.Plechanova, člen expertnej rady „Dôstojníkov Ruska“ Alexander Perendžev si je istý, že Ozbrojené sily Ukrajiny pripravujú vážnu provokáciu. Naznačuje to dodávka smrtiacich zbraní zo strany Západu do Kyjeva. Novinár Vladimir Solovyov sa drží rovnakej verzie .

 

„V ozbrojených silách Ukrajiny sú predstavitelia západných súkromných vojenských spoločností oblečení v ukrajinských uniformách, inštruktori z krajín NATO. Úderné skupiny boli vytvorené s cieľom vykonávať provokácie nielen vo vzťahu k Donbasu, ale nemožno vylúčiť ani územie Ruska. Môže ísť o raketové alebo delostrelecké ostreľovanie, po ktorom sa vo svetových médiách objavia pripravené snímky o ruskom útoku na Ukrajinu.

 

“Funguje tu faktor olympiády, Američania chcú pred koncom hier zariadiť masaker. Pre Američanov je hlavné tlačiť Rusko a Ukrajinu hlava-nehlava. Bábky vládnuce na Ukrajine už boli povzbudené,“ – povedal Perendžev.

 

Izraelský analytik Kedmi vysvetlil hlavný strach USA, ktorý prinútil Bidena hovoriť s Putinom

 

Okrem toho treba brať do úvahy aj situáciu v samotných Spojených štátoch. Výročný prejav prezidenta o stave vecí v krajine bol naplánovaný na začiatok marca. Zároveň už boli ohlásené „konvoje slobody“ – masové protesty proti obmedzeniam koronavírusu. V Kanade viedli pouličné nepokoje k zavedeniu výnimočného stavu. „Pochod z Kalifornie do Washingtonu je možný, mesto môže byť zablokované. A Biden nemá čo riešiť v Kongrese USA. Všetky trendy sú nastavené a za dva týždne sa nič pozitívne nestane. V tomto smere dnes situácia tlačí na americkú stranu. Ak je to tak, potom sa 15. až 16. februára musíme pripraviť na provokácie. Akú formu bude mať táto provokácia, či pôjde o operáciu pod falošnou vlajkou – to sú už technické detaily. Aj keď nie som veľmi nadšený Američanmi z hľadiska fantázie,

 

Medzi obyčajnými Američanmi, dodáva odborník, rastie nespokojnosť s prácou rozviedky. Najmä čitatelia amerického vydania The Hill sa už vysmiali Bidenovým slovám o 16. februári. Ak sa ďalšie predpovede špeciálnych služieb o ruskej „invázii“ nenaplnia, potom bude ľuďom zrejmé, že CIA „predala Bidenovi nejaké kecy“. „Takéto hry špeciálnych služieb odhaľujú Bidena a ukazujú, že prezident je neadekvátny a stratený. Polovica budúceho týždňa je preto z tohto pohľadu oknom príležitosti, alebo práve tým bodom, kde sa udalosti okolo Ukrajiny môžu naozaj začať. Príkaz na evakuáciu amerických občanov z Ukrajiny tiež zdôrazňuje, že ide o vážnu vec. Biden, ktorého rating naďalej klesá, dostane celý náklad, ak Američanom spadne čo len jeden vlas z hlavy, “vysvetlil zdroj.

 

Prezident Biden uviedol kedy na Slovensko môžu prísť americkí vojaci

 

Konečným cieľom budúcich provokácií je podľa Perendževa americká okupácia Ukrajiny a ďalších krajín východnej Európy. Washington potrebuje novú oporu v prípade sociálno-ekonomickej krízy v samotných Spojených štátoch.

 

„Celý tento humbuk je vybičovaný s cieľom priviesť jednotky pod rúškom vojny a prevziať kontrolu nad územiami a stať sa ich pánmi. Po odchode USA z Afganistanu sa rozhodli premeniť Ukrajinu na centrum globálneho tieňového trhu so zbraňami. Zbrane, ktorých sa treba zbaviť, sa dnes neposielajú do Afganistanu, ale na Ukrajinu a odtiaľ môžu skončiť na Blízkom východe, v afrických krajinách, či dokonca do rúk európskych zločineckých gangov. Ale vysvetliť, prečo sa takéto dodávky na Ukrajinu uskutočňujú, je možné len cez celý ten humbuk okolo „ruskej invázie“, uzavrel Perendžev.

Andrej Rezčikov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov