USS Gerald R. Ford
Aktuality, Námorníctvo,

„Chytili sa do siete.“ Pentagon prijal rozhodnutie o lietadlových lodiach

V USA bol odštartovaný program Overmatch, založenie bojovej siete, ktorá má po čase spojiť všetky lode a ponorky vojenskej flotily. V Pentagone neprezradili podrobnosti, ale tvrdia, že americké námorníctvo dostane už čoskoro nové kapacity a že výmena informácií na bojisku bude prakticky okamžitá.


 

Rozhodujú sekundy
Hlavný cieľ projektu Overmatch spočíva v skrátení času reakcie na zmenu bojovej situácie a získanie možnosti spojiť v ktorejkoľvek chvíli celú vojenskú námornú silu do jednej päste.

 

Kontradmirál James Downey, ktorý je šéfom projektu, povedal, že v prvej etape plánujú modernizovať štyri lietadlové lode . Ktoré konkrétne, nespresnil. Podstatná zmena konštrukcie lodí nie je potrebná, budú vybavené novým palubným rádioelektronickým zariadením, komunikačnými prostriedkami a výkonnými počítačmi na pokrokovú umelú inteligenciu.

 

„Informácia je základný kameň našej stratégie,“ povedal veliteľ vojenských námorných operácií (Chief of NavalOperations, CNO) admirál Michael Gilday.

 

„Potrebujeme sa naučiť vymeniť ich rýchlejšie ako naši potenciálni nepriatelia. Keď to dosiahneme, získame kľúčovú prevahu nad Ruskom a Čínou. Vo vojne budúcnosti zvíťazí ten, kto rýchlejšie prijíma rozhodnutie,“ uviedol.

 

Prvá lietadlová loď má byť podľa jeho slov modernizovaná do roku 2023, naplno začne Overmatch fungovať ku koncu desaťročia. Lenže existuje množstvo problémov. Zastarané komunikačné systémy, ktoré používa vojenské námorníctvo, nezodpovedajú dnešným požiadavkám informačnej bezpečnosti a nie sú fyzicky schopné zaistiť spoľahlivé spojenie medzi lietadlovými útočnými skupinami v rôznych častiach svetového oceánu.

 

Okrem toho bude podľa expertov potrebné “presunúť projekt doprava” kvôli stavu vojenských lodeníc. V januári poukázal šéf Velenia námorných síl admirál David Coddle na to, že najväčšie americké lodenice sú veľmi staré a nezvládnu prácu. Ich kapacity nestačia na opravu hneď niekoľkých veľkých lodí. Najhoršie je to s lietadlovými loďami a ponorkami. Od roku 2015 do roku 2019 neboli dodržané termíny 75 % práce s týmito plavidlami v štyroch štátnych podnikoch. Preto modernizácia v rámci Overmatch môže trvať dosť dlho.

 

Dohoda aliancie AUKUS: Námorníctvo USA dostane viacúčelové malé prieskumné lode z Austrálie

 

Jednotný systém
“Veľmoc, ktorá si robí nárok na nadvládu na mori, potrebuje tieto technológie,” povedal spojársky dôstojník ruskej Tichooceánskej flotily, kapitán druhého stupňa vo výslužbe Andrej Mamonov.

 

„Oceán je najväčšie bojisko na planéte, pôsobia tu dva druhy vojsk, vojenské námorníctvo a vojenské letectvo. Lietadlové lode majú maximálne rýchlo odvysielať informácie ponorkám a ostatným lodiam, ktoré majú byť v stálom spojení s letectvom a satelitmi . Je to veľmi zložité. V USA si to dobre uvedomujú, preto chcú vytvoriť sieť na spoločnú koordináciu,“ uviedol.

 

Najskôr majú byť modernizované lietadlové lode triedy Nimitz, tie najstaršie, predpokladá Mamonov. Modernejšie sú už pôvodne určené na postupné zavedenie perspektívnych technológií. Ďalej to majú byť torpédoborce a krížniky.

 

Overmatch je iba časť globálneho projektu na vytvorenie spojenej informačnej siete Joint All-Domain Command and Control (systém multidoménového velenia a ovládania, JADC2) pre všetky druhy vojsk .

 

Prieskumná čata v tyle nepriateľa dokáže napríklad získať v reálnom čase dáta o teréne z družice, samostatne nájsť cieľ a bez sprostredkovateľov odovzdať súradnice ponorke s okrídlenými raketami, lietadlovej lodi, alebo útočným lietadlám. JADC2 sa má v budúcnosti stať najväčším cloudovým úložiskom dát na svete.

 

„Princíp All-Domain Operations má spojiť vesmír, kybernetický priestor, zadržiavacie prostriedky, dopravu, operácie v elektromagnetickom spektre a protiraketovú obranu,“ vysvetlil námestník predsedu Spojeného výboru náčelníkov štábov, generál John Hyten. „Vyvíjame koncepciu spojeného multidoménového velenia a ovládania. Je to pokus o vytvorenie senzorov, komunikácií a prostriedkov na spracovanie dát, s pomocou ktorých si budú môcť družice, ponorky, pešie jednotky, stíhačky, vrtuľníky a lode vymeniť informácie o situácii na bojisku a súradnice cieľov za účelom ich rýchleho zásahu,“ oznámil.

 

Americké lodenice: Situácia nie je najlepšia. Vojaci čelia nečakaným problémom

 

Tento projekt sa zakladá na existujúcom systéme velenia, ktorý zahŕňa spoločné aktivity armády, letectva a námorníctva. Najzložitejšou vecou je integrácia do spoločnej siete operácií vo vesmíre a kybernetickom priestore, pretože tieto dve prostredia neboli predtým považované za bojiská. Pripomenieme, že v lete 2020 zverejnili Vesmírne sily USA vojenskú doktrínu, v ktorej družice zohrávali veľmi závažnú úlohu. Doktrína stanovila maximálne agresívne správanie na obežnej dráhe okolo Zeme, aby bola získaná prevaha nad potenciálnym nepriateľom.

 

Drony pre námorníctvo

Zvláštnu úlohu v koncepcii JADC2 vcelku a v projekte Overmatch zohrávajú letecké a námorné bezpilotné lietadlá. Prevezmú časť funkcií od obyčajných lodí. Predpokladá sa, že drony budú pôsobiť v tesnom spojení s ľuďmi, ale s možnosťou autonómnej činnosti. Pentagón má niekoľko podobných projektov. Najbližšie k ukončeniu má Morský lovec určený na hliadkovanie morí a objavenie ponoriek pomocou výkonného aktívneho sonaru. V decembri 2019 vojenské námorníctvo objednalo vývoj dronov strednej a ťažkej triedy. Stredné majú byť použité ako prieskumné lode, ťažké s vertikálnymi raketovými zariadeniami ako útočné.

 

Prvý krát v histórii. USA priznali systémovú krízu amerického obranného priemyslu

 

V praxi však sotva dokážu Američania skutočne masovo použiť lode bez posádok. Na kontrolu celého oceánu autonómnymi dronmi bude potrebných biliónov dolárov. Podľa názoru expertov budú Morskí lovci môcť iba hliadkovať v malej oblasti v blízkosti pobrežnej čiary USA. Nie je však isté, že objavia moderné nehlučné ruské alebo čínske ponorky.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov