Americký torpédoborec USS Michael Monsoor
Aktuality, Bezpečnosť,

Prvý krát v histórii. USA priznali systémovú krízu amerického obranného priemyslu

USA, 7.februára 2022 (AM) – USA míňajú na armádu viac ako ktorákoľvek iná krajina na svete ( trikrát toľko ako Čína). Koncom minulého roka podpísal Joe Biden zákon o národnej obrane (NDAA) na fiškálny rok 2022, ktorý stanovuje výdavky vo výške 770 miliárd USD.


 

Pri takýchto výdavkoch sú však problémy v americkom obrannom priemysle také vážne, že Národná obranná priemyselná asociácia (NDIA) vo svojej výročnej správe z 2. februára 2022 po prvý raz udelila celému americkému vojensko-priemyselnému komplexu neuspokojivé hodnotenie.

 

NDIA hodnotí vojensko-priemyselnú základňu krajiny v ôsmich kategóriách, z ktorých každá má skóre od 0 do 100. Skóre pod 70 sa považuje za zlyhanie. A po prvýkrát celkové skóre amerického obranného priemyslu kleslo na 69. Osem kategórií sú dopyt, výrobné náklady, inovácie, dodávateľský reťazec, hospodárska súťaž, priemyselná bezpečnosť, politické a regulačné požiadavky a pripravenosť na prepätie .

 

Z ôsmich kategórií päť vykázalo „veľmi neuspokojivé“ výsledky. Dodávateľské reťazce sa „výrazne zhoršili“, hodnotenie výrobnej kapacity podnikov a ich pripravenosti v prípade potreby rýchlo zvýšiť výrobu (vojna vysokej intenzity alebo príprava na takúto vojnu).

 

V troch ďalších kategóriách – priemyselná bezpečnosť, inovácie a výrobné náklady – sa situácia „o niečo zlepšila“, ale nedosiahla 70 a zostala na úrovni zlyhania. „Toto hodnotenie slúži ako budík pre všetkých, ktorým záleží na stave našej národnej bezpečnosti,“ napísal v úvode správy bývalý veliteľ tichomorských vzdušných síl Herbert Carlyle , prezident a generálny riaditeľ NDIA .

 

Tara Dougherty, generálna riaditeľka spoločnosti Govini , ktorá prispela k správe, na tlačovej konferencii povedala : „Ministerstvo obrany by malo zapojiť spoločnosti, ktoré pracujú na pokročilých technológiách v komerčnom sektore ekonomiky Spojených štátov. Ak sa nám to nepodarí dosiahnuť, potom sa vojenská technická výzva a konkurencia, ktorej čelíme v situácii s Čínou, budú nepochybne naďalej zväčšovať.

 

Americké spoločnosti zaoberajúce sa zbraňami a vojenským hardvérom čelia osobitným problémom s prístupom k strategickým materiálom, ako sú vzácne zeminy potrebné pre mikroelektroniku a batérie. Vzhľadom na to, že leví podiel týchto kovov sa ťaží v Číne, vyvstáva otázka zdravého rozumu zahraničnej politiky USA.

 

Najväčším zlyhaním bol dodávateľský reťazec. Všeobecne sa uznáva, že tento problém vznikol v Amerike v druhej polovici roku 2021 na pozadí „pandémie“, ale ak sa pozriete na správu NDIA, zistíte, že skóre NDIA za rok 2019 pre kategóriu „dodávateľský reťazec“ bolo 60. bodov. Inými slovami, „pandémii“ predchádzala systémová kríza v americkom vojensko-priemyselnom komplexe.

 

Ešte horšie je to v kategórii výrobných kapacít a pripravenosti firiem na rýchly rast. V roku 2019 NDIA udelila tejto kategórii 80 bodov. V roku 2020 sa skóre znížilo na 52 bodov, na začiatku roku 2021 na „kriticky nedostatočných“ 48 bodov a do konca roku 2021 na 20 bodov. Toto si nikto nevedel predstaviť.

 

Pre objektivitu treba priznať, že americký obranný priemysel má nepopierateľné úspechy. Napríklad dopyt sa zvýšil z 32 miliárd USD v roku 2017 na 50 miliárd USD v roku 2020. Predaj zbraní v USA stúpa. Toto je jediné „svetlé miesto“ vo vývoji americkej vojenskej priemyselnej základne.

 

Autori správy obviňujú zo všetkých problémov vojensko-priemyselného komplexu „pandémiu“, ale ako už bolo spomenuté, vojensko-priemyselný komplex USA vstúpil do krízy pred obmedzeniami vyvolanými „pandémiou“.

 

V júli 2019 Úrad pre priemyselnú politiku Pentagonu (INDPOL) zverejnil správu INDUSTRIAL CAPABILITIES , kde hlavným problémom bola monopolizácia vojensko-priemyselného komplexu.

 

Hoci zmluvy s Pentagonom realizuje približne 30 000 spoločností, dve tretiny vojenských objednávok sú zadané iba šiestim firmám: Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, BAE Systems a Boeing . Všetky ostatné podniky sú subdodávateľmi Veľkej šestky. Nedostatok konkurencie na domácom trhu so zbraňami v USA má negatívny vplyv na kvalitu vyrábaných produktov, vedie k zvýšeniu načasovania ich dodávky a zvýšeniu nákladov.

 

Situáciu zhoršili procesy fúzií podnikov vojensko-priemyselného komplexu. 80 percent obrnených vozidiel pre pozemné sily a námornú pechotu vyrába jeden montážny závod. Všetky hlavne veľkorážnych zbraní, húfnic a mínometov sú vyrábané na jedinej výrobnej linke, ktorá nedokáže držať krok s požiadavkami zahraničných zákazníkov.

 

V raketovej technike v USA tvoria dvaja z piatich najväčších dodávateľov 97 percent financovania obstarávania rakiet a iba dvaja americkí dodávatelia sú schopní vyrobiť raketové motory na tuhé palivo, ktoré poháňajú väčšinu moderných raketových systémov.

 

Odvetvie stavby lodí najviac utrpelo monopolizáciou. Štyri americké spoločnosti ovládajú sedem lodeníc, kde sa dajú montovať vojnové lode. Jediná lodenica, ktorá môže stavať jadrové lietadlové lode, je Northrop Grumman Newport News Shipbuilding v Newporte vo Virgínii. Jadrové ponorky, torpédoborce triedy Arleigh Burke , obojživelné transportéry triedy San Antonio a obojživelné útočné lode triedy America môžu byť tiež vyrobené len od jedného výrobcu.

 

Autori správy predpovedajú, že v období do roku 2026 sa počet špecialistov v takých oblastiach ako montáž kovových konštrukcií, zváranie a odlievanie zníži o 6-17%. Ak sa tento problém v blízkej budúcnosti nevyrieši, stavitelia lodí nebudú schopní uspokojiť „dlhodobé potreby námorníctva“ .

 

Nie je prekvapením, že podiel USA na globálnom trhu námorných zbraní klesol zo 63 % v roku 2007 na 17 % v roku 2017. Výrazne poklesli nákupy dvoch najspoľahlivejších nákupcov amerických zbraní, Pakistanu (o 19 %) a Južnej Kórey (o 25 %).

 

Takmer hlavnou chybou lídrov Pentagonu a vojensko-priemyselného komplexu bolo odmietnutie výmeny zastaranej vojenskej techniky a smerovanie k postupnej modernizácii existujúcej. To viedlo k vzniku „generácie vedcov a inžinierov, ktorým chýbajú skúsenosti s vývojom, dizajnom a výrobou nových, technologicky vyspelých bojových systémov a prostriedkov.

 

Nepriateľské krajiny? Utajovaný zbrojársky export z Ruska do krajín NATO v roku 2021 prudko vzrástol

 

Amerika úplne stratila možnosť vytvárať nové typy tankov

Napokon, pre vojensko-priemyselné podniky je čoraz ťažšie zamestnať kvalifikovaných a schopných softvérových inžinierov, čo sa stáva kritickým problémom pre letecký priemysel, pretože zložitosť leteckého softvéru rastie .

 

Experti INDPOLu poznamenali, že Spojené štáty nie sú schopné nielen vyvinúť, ale jednoducho reprodukovať raketové motory na tuhé palivo pre protilietadlové riadené strely pre nedostatok vlastnej výroby približne štvrtiny počiatočných komponentov potrebných na získanie paliva. Zlá situácia je najmä pri hydroizolačných lakoch a stabilizačných prísadách. V prípade veľkej vojny s rovnocenným nepriateľom sa Amerika bude musieť spoliehať len na zásoby munície a náhradných dielov dostupných v skladoch.

 

Američania pokračujú v rekordných nákupoch strelných zbraní

 

Monopol a spájanie armády a vojensko-priemyselného komplexu nevyhnutne vedie k degradácii aj vyspelých vedeckých a výrobných systémov, medzi ktoré kedysi patril aj americký vojenský priemysel. Možno akútna nespokojnosť kapitánov amerického vojensko-priemyselného komplexu s týmto stavom poslúžila ako signál na obmedzenie operácie Pandémia, ktorá sa začala na celom svete.

Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov