eJLTV
Aktuality, Pozemná technika,

USA vyvinuli hybridný nízkohlučný obrnený automobil Oshkosh. Video

V roku 2015 vyhrala americká spoločnosť Oshkosh tender na dodávku ľahkého taktického obrneného vozidla JLTV pre americké ozbrojené sily, ktoré týmto vozidlom hodlajú čiastočne nahradiť vozový park Humvee. Zároveň prebieha ďalšia tvorba nových vzoriek rodiny JLTV. Oshkosh sa chopil iniciatívy na vývoj hybridnej verzie, ktorá má tichú jazdu, pričom si „zachová všetky vlastnosti a ochranu“ základnej modifikácie. Nové auto dostalo označenie eJLTV.


 

 

Tichý elektrický pohon zvyšuje schopnosť eJLTV vykonávať prieskumné misie bez toho, aby bol odhalený. Medzi ďalšie výhody novej verzie patrí úspora paliva až 20 %. Lítium-iónová batéria eJLTV ukladá energiu počas používania vozidla a môže byť plne nabitá za 30 minút. Ako vysvetlil Oshkosh, schopnosť samonabíjania eliminuje potrebu dodatočného dobíjania vozidla, čo by mohlo viesť k zlej logistike na bojisku.

 

Rusko tieto zbrane nevyváža. Čím sú zaujímavé systémy Gibka-S a Verba?

 

Armáda plánuje dokončiť program obstarávania JLTV v základnej verzii a zadať následnú zákazku v septembri 2022. Plánovaná dohoda v hodnote 6,5 miliardy USD počíta s dodávkou ďalších 15 468 vozidiel počas piatich rokov, po ktorých budú nasledovať nové možnosti. Oshkosh vsádza na novú eJLTV, vďaka ktorej dúfajú, že získajú nový kontrakt a budú pokračovať v dodávkach pre armádu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov