ilustračný obrázok: Americký vojak kontroluje zásielku munície a zbraní určenú pre Ukrajinu na leteckej základni amerického letectva Dover v Delaware 24. januára 2022
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsky analytik: Kto ohrozuje mier na Ukrajine?

Podľa politického analytika Bruno Guigue je myšlienka, že Rusko pripravuje ozbrojenú inváziu na Ukrajinu, “rozprávkou”, podobne ako diskurz o sovietskej hrozbe pre západnú Európu počas studenej vojny.


 

Propaganda studenej vojny nie je zameraná na nuansy. Všetci hovorcovia na Západe už niekoľko mesiacov zdôrazňujú, že Rusko sa chystá napadnúť Ukrajinu, že vojna sa blíži a že musíme byť pripravení jej čeliť. Starý software! V čase konfrontácie medzi Východom a Západom sa na Západe tvrdilo, že sovietska hrozba visí nad demokraciami ako Damoklov meč. Dokonca sa tvrdilo, že vojenský arzenál ZSSR je oveľa lepší ako arzenál Spojených štátov a že ZSSR pravdepodobne využije túto prevahu na napadnutie a podrobenie si Európy.

 

To však nebola pravda. Táto systémová hrozba bola fikciou. Sovietsky arzenál bol vždy nižší ako arzenál jeho protivníkov a vedenie ZSSR nikdy nepočítalo s inváziou do západnej Európy. Preteky v zbrojení Washington vedome udržiaval odo dňa nasledujúceho po víťazstve Spojencov nad Nemeckom a Japonskom. Z cynického hľadiska mal západný tábor dva dobré dôvody na vyvolanie tejto súťaže: vojna vyčerpala ZSSR, spôsobila 27 miliónov mŕtvych a zničila 30 % jeho hospodárskeho potenciálu, a fantasticky obohatila USA, ktoré v roku 1945 zodpovedali za 50 % svetovej priemyselnej výroby.

 

Táto bezprecedentná hospodárska prevaha, ktorú si vydobyla vojna, podporovala agresívnu zahraničnú politiku, pokrytecky odetú do ideologického rúcha obrany “slobodného sveta” pred “sovietskym totalitarizmom”. Táto imperialistická politika, v súlade s doktrínou, ktorú v roku 1947 vytvoril George Kennan, mala jasný cieľ: postupné vyčerpanie ZSSR – ťažko skúšaného Hitlerovou inváziou – vo vojenskej súťaži, v ktorej by sovietsky systém premrhal prostriedky, ktoré mohol venovať svojmu rozvoju.

 

Treba povedať, že táto politika priniesla ovocie. Sovietsky zväz, ktorý bol po druhej svetovej vojne prekonaný západným kapitalizmom, ktorý mal oveľa priaznivejšie podmienky, nakoniec v roku 1991 opustil scénu po vyčerpávajúcej súťaži. Zdá sa však, že sa nič nezmenilo a studená vojna pokračuje bez prerušenia. Tridsať rokov po zániku ZSSR pokračuje nepriateľstvo Západu. Moskve sa stále pripisujú vojnové zámery, hoci demonštrácia sily NATO na hraniciach Ruska dostatočne ilustruje reálnu hrozbu zo strany Západu.

 

Čo môže byť absurdnejšie ako tento príbeh o dobrom svedomí Západu, ktorý obviňuje Rusko zo všetkých krívd, obviňuje zlú mocnosť, ktorej odolnosť by predstavovala neodolateľnú hrozbu pre údajne civilizovaný svet?

 

“Od Stalina k Putinovi.” Čo môže byť absurdnejšie ako tento príbeh o dobrom svedomí Západu, ktorý pripisuje všetky chyby Rusku, obviňujúc zlú mocnosť, ktorej odolnosť by predstavovala neodolateľnú hrozbu pre údajne civilizovaný svet? Tento strašidelný diskurz trvá na identifikácii Ruska ako akéhosi systémového nepriateľa, pričom sovietska ríša zla bola v záujme veci jednoducho premaľovaná na ruské farby. V očiach západných vládnucich elít je Moskva stále Moskvou a hrozba z Východu je trvalou súčasťou eurázijskej geopolitiky.

 

Pre tých, ktorí sú posadnutí moskovským ľudožrútom, má Rusko všetko zlé. Nestačí jej, že ohrozuje Ukrajinu tým, že na jej hraniciach sústreďuje svoju armádu, ale chce v Kyjeve dosadiť proruskú vládu. Je to zvláštne obrátenie viny, pretože obviňuje Moskvu z politiky, ktorú Západ uplatňuje v krajine, ktorú si privlastnil dotáciami v nádeji, že z nej urobí budúci klenot NATO. Podnietením prevratu vo februári 2014 urobili všetko pre to, aby ho oddelili od jeho suseda s cieľom ešte viac izolovať Rusko po “farebných revolúciách”, ktoré boli šikovne zorganizované vo východnej Európe a na Kaukaze. Odvtedy sa Ukrajina zmieta vo vážnej vnútornej kríze a Moskva s ňou nemá absolútne nič spoločné.

 

Majdanský puč vyniesol k moci ultranacionalistickú kliku, ktorej politika ponižovala ruskojazyčné obyvateľstvo východných regiónov

Pretože puč na Majdane vyniesol k moci ultranacionalistickú kliku, ktorej politika ponižovala ruskojazyčné obyvateľstvo východných regiónov. Táto zámerná provokácia zo strany uzurpátorských orgánov v Kyjeve, podporovaná neonacistickými skupinami, prinútila vlastencov Donbasu a Krymu k odporu a odtrhnutiu. K invázii do Moskvy však nikdy nedošlo. Žiadne ruské tanky nikdy nevstúpili na ukrajinské územie a Moskva vždy odporúčala federálne riešenie vnútornej krízy, ktoré by zohľadňovalo záujmy rôznych zložiek ukrajinského národa. Je zarážajúce, že NATO stigmatizuje Rusko za jeho politiku voči tejto krajine, keď jediná armáda, ktorá zabíja Ukrajincov, je tá kyjevská, ktorá denne bombarduje civilné obyvateľstvo separatistických republík Doneck a Luhansk.

 

Olej do ohňa prilieva protiruská hystéria západných mocností, nie imaginárna hrozba pre Ukrajinu, ktorú fabulátori atlantistickej tlače pripisujú Rusku.

 

Alexander Rogers: Kto potrebuje, aby Rusko „útočilo“?

 

Práve nezodpovedná agresivita tejto armády, infiltrovanej ultranacionalistami a podporovanej západnými mocnosťami, udržiava v regióne atmosféru konfrontácie. Olej do ohňa prilieva protiruská hystéria západných mocností, nie imaginárna hrozba pre Ukrajinu, ktorú Rusku pripisujú fabulátori atlantistickej tlače. V súčasnej kríze je zrejmé, že mier ohrozuje Západ, ktorý na svojich hraniciach nehorázne napáda Rusko, a nie naopak. Podľa toho, čo vieme, Moskva neorganizuje vojenské manévre s Mexikom, alebo Kanadou a jej vojnová flotila sotva niekedy vypláva z Manhattanu.

 

Na druhej strane Washington pokračuje v obkľučovaní Ruska systematickým rozširovaním perimetra NATO k jeho hraniciam. Táto politika porušuje záväzok voči Michailovi Gorbačovovi, ktorý súhlasil so zjednotením Nemecka výmenou za prísľub, že nerozšíri Severoatlantickú alianciu na východnú Európu. Táto geopolitická ofenzíva je o to hrozivejšia, že ju sprevádza inštalácia amerického protiraketového štítu na území nových členských štátov. Toto zariadenie, ktoré bolo v časoch ZSSR nemysliteľné, predstavuje hrozbu prvého úderu na Moskvu a robí akúkoľvek dohodu o jadrovom odzbrojení neplatnou.

 

Prekliaty tucet krajín, ktoré tlačia Ukrajinu do vojny

 

Napokon, nemožno zabudnúť na pozadie tejto demonštrácie sily zo strany západného tábora, maskovanej ako odpoveď na ambície ruského zlobra: kolosálny americký vojenský rozpočet predstavuje takmer polovicu svetových vojenských výdavkov a v roku 2021 presiahne 740 miliárd dolárov. Pri konštantnom náraste sa rovná deväťnásobku Ruska, pričom v prípade všetkých členských štátov NATO sa tento podiel zvyšuje na 16-násobok. Kto iný ako falošne naivný môže potvrdiť bájku o blížiacej sa vojenskej invázii ruských síl na Ukrajinu? Tvrdenie, že Moskva sa pripravuje na vojnu, aby uspokojila svoje územné chúťky na úkor svojich susedov, by bolo smiešne, keby nešlo o vážnu medzinárodnú krízu, v ktorej sa vojnový štváč Washington opäť snaží zastaviť nezadržateľný úpadok vazalského Západu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov