SA80 A3
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Britská armáda prechádza na nové ručné zbrane

Britské ozbrojené sily realizujú program prechodu na nové ručné zbrane. SA80 je rad strelných zbraní, ktorý pozostáva z automatickej pušky L85, ľahkého guľometu L-86, samopalu L22 a cvičnej pušky L98. Tento komplex prijala britská armáda v roku 1985. Odvtedy, v rokoch 2000-2006, bol modernizovaný na úroveň SA80 A2, počas ktorej bolo vojakom dodaných 200 tisíc týchto pokročilých zbraní v bullpup konštrukcii.


 

 

“SA80 A2 v kalibri 5,56 x 45 mm je štandardná ručná zbraň britskej armády. Ide o najspoľahlivejší systém svojho druhu na svete. Bezchybný výkon v kombinácii s presnosťou, všestrannosťou a ergonomickým dizajnom. Produkt nemeckej zbrojovky Heckler & Koch je považovaný za svetového lídra v oblasti ručných zbraní” – je uvedené na webovej stránke britskej armády s vysvetlením, že kvôli vysokým výkonnostným charakteristikám “museli byť prevedené testy presnosti.”

 

ľahký guľomet L-86 A2

 

V roku 2016 bol prvýkrát predstavený prototyp komplexu SA80 A3, ktorý bol oficiálne prijatý na dodávku v roku 2018. Oproti konštrukcii SA80A2 došlo k zmenám v hornej časti uzáveru, prednom gripe, laserovom zameriavači a baterke. Hmotnosť bola znížená o 100g a bol aplikovaný nový náter Flat Dark Earth pre zvýšenú odolnosť a lepšiu kamufláž v rôznych podmienkach.

 

„Neochráni pred nimi žiadna nepriestrelná vesta“: Pentagón oznámil termín pre nové pušky ktoré nahradia M4 a M16

 

“Z bezpečnostných dôvodov neuvádzame počet použiteľných zbraní, celkovo je však v systéme vojenských rezortov 134 912 kusov verzie SA80 A2 a 17 900 kusov SA80 A3” – uviedol Britský minister obstarávania obrany Jeremy Quinn v reakcii na žiadosť poslanca k počtu nových malých produktov, ktoré sa dostávajú do armády.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov