Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

„Neochráni pred nimi žiadna nepriestrelná vesta“: Pentagón oznámil termín pre nové pušky ktoré nahradia M4 a M16

V USA pokračujú práce na vytvorení sľubnej série ručných zbraní pre armádu a ďalšie bezpečnostné agentúry. Hlavnou úlohou je nahradiť existujúce modely vrátane automatickej karabíny M4 a útočnej pušky M16. Pripomeňme, že oba tieto varianty amerických ručných zbraní majú kaliber 5,56 mm. Plánuje sa tiež, že nový vývoj umožní americkej armáde nahradiť guľomet M249 v dvoch kalibroch – 5,56 a 7,62 mm. Sľubné ručné zbrane dostali predbežný názov pre implementovaný program – NGSW (Next Generation Squad Weapon).


 

 

Americký generál Anthony Potts na zasadnutí Americkej armádnej asociácie, označil načasovanie konečného výberu zbraní z radu NGSW do leta 2022. V súčasnej dobe je známe, že tieto vzorky zbraní sú navrhnuté pre kaliber 6,8 mm. Plánuje sa, že tento konkrétny kaliber sa stane hlavným pre americkú armádu kvôli „mnohým jeho vynikajúcim parametrom vrátane parametrov presnosti streľby na veľké vzdialenosti“.

 

 

“Tento kaliber má v porovnaní s muníciou 5,56 mm množstvo lepších vlastností, vrátane presnosti strely, letality a stability za letu. Pri použití tohto náboja sa indikátor „zaručenej letality“ zvýši z 300 na 600 m – čo sa týka dosahu.” Uviedol generál Potts

 

 

Náčelníci štábov Spojených štátov poznamenávajú, že „žiadne nepriestrelné vesty neochránia pred guľkou zo zbraní NGSW“. Sériovú výrobu sľubných zbraní pre americké orgány činné v trestnom konaní chcú zabezpečiť Sig Sauer, General Dynamics alebo Textron Systems. Je možná aj ich spolupráca.

 

 

V prvej fáze musí každý výrobca dodať na testovanie 53 pušiek a 43 automatických karabín a 850 000 nábojov. Podľa rozpočtových dokumentov víťazná spoločnosť po výbere získa osemročnú zmluvu na výrobu 120 000 pušiek, karabín a guľometov.

 

 

Príslušníci špeciálnych síl dostanú ako prví najnovšie ručné zbrane. V peších jednotkách budú zatiaľ používať M4 a M16, kým sa nakoniec nezavedie väčšia zákazka na výrobu a dodávku zbraní NGSW.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov