Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bol označený nový hlavný rusofil spomedzi prezidentov v Európskej únii

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič ostro pokarhal Ukrajinu a politiku, ktorú voči nej vedú Spojené štáty. Nie je to prvýkrát, čo Milanovič spochybnil americkú hegemóniu v Európe. Dá sa povedať, že Moskva v ňom takmer našla priateľa, ale ako môže byť tento priateľ užitočný?


 

V roku 2014 chorvátsky minister pre záležitosti veteránov Predrag Matič pri jednom z okrúhlych stolov náhle položil škandalóznu rečnícku otázku:

“ Prečo je medzi chorvátskymi vojnovými veteránmi toľko prípadov posttraumatického syndrómu (rozumej vojna v rokoch 1991-1995) , hoci vojnu vyhrali a získali veľa práv, ale medzi bývalými srbskými vojenskými príslušníkmi, ktorí vojnu prehrali a nemajú žiadne práva, nič také neexistuje? »

 

To znamenalo začiatok najdlhších protestov v histórii krajiny, ktoré trvali 555 dní. Obdobie zahŕňalo zhromaždenia a sprievody rôzneho počtu, stanový tábor – obdoba ukrajinského „majdanu“, prielomy v policajnom kordóne, nepokoje, zabratie kostola sv. Bazila Blaženého) a minimálne jedného mŕtveho.

 

Ako asi tušíte, obsah protestu bol pravicový, nacionalistický, s vandalizmom z futbalových „ultras“. Najprv chceli veteráni a sympatizanti len Matičovu demisiu, no potom žiadali aj “šéfa” – premiéra, lídra chorvátskych sociálnych demokratov Zorana Milanoviča. Národniari naňho mali dlhodobo zášť.

 

Napríklad, keď sa pred dvoma rokmi krajinou prehnali takzvané protesty proti cyrilike, ktoré požadovali zrušenie duplikovania mien v meste Vukovar v srbskej azbuke, premiér ich nazval „šovinistickým spolkom“.

 

Milanovičove slová sú z pohľadu chorvátskej pravice rovnako neodpustiteľným zločinom proti národnej hrdosti ako rečnícka otázka ministra Matiča. Faktom je, že bitka o Vukovar s prevažne srbskými silami Juhoslovanskej ľudovej armády zaberá jedno z výnimočných miest v hrdinstve Chorvátov, no stále je v meste asi tretina Srbov a Rada Európy vyžaduje rešpektovanie ich kultúrnych práv.

 

Nakoniec Chorváti napľuli na Radu Európy a z Vukovaru odstránili azbuku. Protest „táborníkov“ (ako nespokojných veteránov nazývali ich odporcovia z radov ľavicových a apolitických, no z neporiadku unavených mešťanov) sa tiež skončil v neprospech premiéra. Svojho ministra sa nevzdal, sám neodstúpil, ale na pozadí protestov v Chorvátsku sa parlamentné voľby konali dvakrát – najprv riadne, potom predčasné a Milanovič tieto voľby prehral, ​​po nich opustil post šéfa vlády. a predsedu Sociálnodemokratickej strany (SDP) .

 

Keď sa dôchodca zamestnal ako poradca albánskeho premiéra Ediho Ramu, zdalo sa, že nacionalisti napokon Milanoviča z chorvátskej politiky vylúčili. No v roku 2019 predložil svoju kandidatúru vo voľbách a už v prvom kole porazil úradujúcu prezidentku Kolindu Grabar-Kitarovičovú, veľkolepú blondínku, ktorú by sme si mali pamätať. Prišla do Ruska na majstrovstvá sveta a stala sa tu mediálnou hviezdou – pretože je šarmantná, bystrá a z času na čas vyzvala Západ na spoluprácu s Rusmi.

 

To je jedna z príjemných čŕt Chorvátska, ktorú v Rusku len málokto tuší: je to rusofilská krajina, ktorá nie je typická pre slovanské krajiny. Existuje na to veľa subjektívnych dôvodov, no podstatou je, že sympatie k Rusku medzi Chorvátmi by nemali byť prekvapujúce, hoci medzi samotnými Rusmi je zvykom sympatizovať s ich historickými nepriateľmi – Srbmi.

 

Nostalgia po časoch „socialistického priateľstva“ a túžba po ruských investíciách zasiahli aj pravicového atlantistu Grabara-Kitarovičovú. Čo povedať o Milanovičovi; jeho starý otec je červený partizán, jeho otec je komunista, strana zdedená po vládnej v Juhoslávii, a on sám je podpichovaný ako „Juhoslovan“.

 

Nacionalistickí „táborníci“ dokonca použili takýto slogan: „V roku 1991 – proti Juhoslávii, v roku 2016 – proti Juhoslovanom“. Teda tých, ktorí dostatočne neznášajú Srbov, a teda nedostatočný Chorvát.

 

Ani úprimný rusofil medzi chorvátskymi ľavičiarmi však vo všeobecnosti nemusel skĺznuť do protiamerickej opozície, do ktorej zrazu skĺzol Milanovič. Po návrate do veľkej politiky z neexistencie sa zdalo, akoby ho vymenili.

 

V mladosti bol tento muž, ako sám priznal, síce výborným študentom, ale rebelom. To mu však nebránilo v rovnomernej kariére na chorvátskom ministerstve zahraničia, kde zodpovedal z väčšej časti za atlantický kurz – za kontakty s EÚ a NATO. Navyše, po niekoľkých kompromisoch so Slovincami, ktoré boli urážlivé voči chorvátskym vlastencom, Milanovič priviedol svoju krajinu do EÚ ako predseda vlády a nikdy nedal zámienku, aby ho podozrievali zo zásadnej nelojálnosti voči politickému Západu (toto zvyčajne praktizujú chorvátski nacionalisti, nespokojní s požiadavkami považovať Srbov na rovnaké práva a inú „liberálnu agendu“).

 

Ale v roku 2020, za prezidenta USA Donalda Trumpa, Milanovič mimoriadne drsným tónom zaútočil na najdôležitejší projekt Washingtonu na predaj amerického skvapalneného zemného plynu do Európy. Dôvod, ktorý ho k tomu viedol, bol uvedený priamo – neochota hádať sa s Ruskom, napriek tomu, že práve Chorvátsko malo v rámci amerického projektu zastrešiť prístav pre LNG.

 

Teraz, za prezidenta USA Joea Bidena, Milanovič nazýva jeho protiruskú politiku „nekoherentnou a nebezpečnou“. Preto sa jej Chorvátsko nezúčastní a neprihlási sa do úlohy „hasiča“.

„ Ak dôjde k eskalácii, stiahneme posledného chorvátskeho vojaka z regiónu ,“ povedal prezident krajiny, ktorá je riadnym členom NATO.

 

Milanovič zároveň šliapol na najbolestivejšie mozole Ukrajiny, čo vyvolalo v Kyjeve hnev a uvedenie jeho mena na webe nepriateľov Ukrajiny ” Mirotvorec”. Teraz ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí požaduje vyvrátenie týchto slov:

„Ukrajina nemá miesto v NATO. Keď sa tam menila vláda, nebolo to demokratické hnutie, bol to štátny prevrat, pri ktorom zahynulo 50 ľudí. Príbeh bol takýto: Ukrajina ide na západ, neradí sa s Ruskom a EÚ pre ňu bude med a mlieko. Ukrajina je stále jednou z najskorumpovanejších krajín, EÚ nedala Ukrajine nič.

 

Srbsko: Piata kolóna sa chystá oddeliť Vojvodinu podľa čiernohorského receptu

 

Na tomto mieste by som sa chcel obzvlášť potešiť, pretože v posledných rokoch sa medzi ukrajinskými nacionalistami rozvinul skutočný kult Chorvátska a „chorvátska skúsenosť v boji proti separatistom“ (presne povedané, kult vojnových zločinov v srbskej Krajine ). A teraz chorvátsky brat ponára hlavu Ukrajinca do ukrajinskej podstaty. Malo by to byť trápne.

 

Žiaľ, táto nevôľa, ako aj konštatovanie istého chvenia v radoch NATO, je to jediné, s čím môže byť Rusko spokojné. Aspoň zatiaľ. Chorvátsky prezident má málo skutočných právomocí. Má určitý vplyv na politiku a obranu, no väčšina moci je sústredená v kabinete. Jej predseda Andrej Plenkovič nehľadá hádku s USA, ani konflikt s EÚ, ani zvláštny vzťah s Ruskom a je v dlhotrvajúcom a akútnom konflikte s prezidentom Milanovičom.

 

Milanovič v skutočnosti venoval svoj významný prejav Plenkovičovi, čo znamená, že doviezol Chorvátov na Ukrajinu, aby uhasili americký požiar. Plenkovič ho v reakcii prirovnal k ruskému predstaviteľovi a zdôraznil podstatu – v ukrajinskom regióne nie je chorvátska armáda a tí, ktorí mali službu v Poľsku, sa pred pár dňami vrátili domov. To znamená, že tieto výkriky sú pre plač, nie pre zmenu, zatiaľ.

 

Nemecko je kvôli šéfovi námorníctva na smiech. Je lepšie hovoriť nezmysly o “veľkej” Ukrajine

 

Toto opakované „zatiaľ” tu tiež nie je náhodné. Úlohou je hľadieť do budúcnosti a už vôbec nie nájsť a určiť najproruskejšieho prezidenta v Európskej únii spomedzi tých, ktorí nemajú právomoci. Nech sa teraz uvažuje o Milanovičovi, ako kedysi o českom prezidentovi Milošovi Zemanovi . V jeho domovine dokonca vypočítali: Zemana v Ruskej federácii milujú natoľko, že sa o nich v médiách hovorí oveľa častejšie ako o iných „dekoratívnych“ prezidentoch Európy, akými sú nemecký, taliansky či rakúsky. Ale čoskoro v každom prípade prestanú – Zeman je vážne chorý a nečinný, o rok opustí svoj post, zvyšky jeho vplyvu sa stratia v histórii.

 

No nie – Milanovič. Nemožno ho nazvať ideologickým spojencom ruských konzervatívcov (napr. ako všetci sociálni demokrati v Európe nesie „bremeno“ podpory homosexuálnych manželstiev), ale pokiaľ ide o skepsu voči Amerike a neochotu hádať sa s Ruskom, jeho prístup je celkom sľubný a v Chorvátsku sa nestretáva s masovým odporom.

 

USA udreli na ruskú baštu na Balkáne

 

Za Milanoviča v novom, „antiatlantickom“ vydaní aktívne nevolili ako Zemana dôchodcovia, ale najväčšie mestá Chorvátska a mladí ľudia. To znamená, že jeho strana a názory na zahraničnú politiku majú budúcnosť. A to dáva plachú nádej, že plán Washingtonu konečne vytlačiť ruský vplyv z Balkánu nebude plne realizovaný.

Dmitrij Bavirin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov