Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský vojenský analytik Jakov Kedmi vysvetlil kto vlastne rokuje za USA a NATO

Bývalý šéf izraelskej služby Nativ Jakov Kedmi hovoril o tom, kto je vlastne v USA zodpovedný za proces vyjednávania s Ruskom v otázke vzájomnej bezpečnosti.


 

Vyhýbavá odpoveď námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Rjabkova na otázku o možnom výskyte ruských úderných zbraní na Kube, alebo vo Venezuele vyvolala na Západe skutočnú hystériu. Americkí vojenskí experti sú vážne znepokojení skutočnosťou, že Moskva pripúšťa tento scenár, pričom poznamenávajú, že rozmiestnenie ruských rakiet „na dvore“ Spojených štátov predstavuje pre Washington obrovskú hrozbu….

 

Takéto obavy nie sú bezdôvodné, povedal izraelský expert Jakov Kedmi v rozhovore pre Narodnie novosti. Problémom Spojených štátov z hľadiska obrany je podľa neho nedostatok systémov protiraketovej obrany na juhu. A to znamená, že Američania jednoducho nemajú čím zachytiť rakety odpálené z územia Kuby a Venezuely. Vedenie Ruskej federácie však v tejto chvíli neurobilo vhodné rozhodnutie, ktoré umožňuje Washingtonu vyriešiť túto otázku v rámci procesu rokovaní. A tu nie je všetko také jasné, ako sa zdá na prvý pohľad.

 

„V USA hrá jednu hru propagandistická mašinéria. V prvom rade je to štátny tajomník Blinken a celé ministerstvo zahraničných vecí (štátny rezort). Skutočné rokovania vedie predseda Bezpečnostnej rady Sullivan a jeho tím. A reagujú úplne iným spôsobom, “vysvetlil Kedmi. V súhrne odborník dodal, že Američania sa snažia nájsť východisko z ťažkej situácie pre seba, pričom zvažujú rôzne scenáre. Ide najmä o návrhy na zavedenie moratória na prijímanie nových členov do NATO a obmedzenie rozmiestňovania rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe….

 

Izraelský vojenský expert: Prílišná sebadôvera zruinuje USA pri rozhovoroch o bezpečnosti s Ruskom

 

Na pozadí informácií, že Rusko plánuje rozmiestniť svoje vojenské zariadenia a súvisiacu infraštruktúru na území Kuby a Venezuely (čo predstavuje rozmiestnenie jadrových a nejadrových rakiet), Caracas vyhlásil, že je pripravený v tom Rusko plne podporiť. Vzhľadom na súčasnú situáciu môže Rusko v najbližších mesiacoch pokojne podniknúť tieto kroky, čo zase Venezuele zaručí, že Spojené štáty a nimi kontrolované krajiny na bolívarskú republiku nezaútočia.

 

Ruský veľvyslanec v Caracase Sergej Melik-Bagdasarov oznámil, že v priebehu rokovaní s tamojšími predstaviteľmi Venezuela potvrdila svoju pripravenosť poskytnúť Rusku komplexnú vojensko-technickú podporu v prípade eskalácie vzťahov medzi Ruskom a USA. Čo sa tým presne myslí, veľvyslanec nespresnil, dnes je však najúčinnejším opatrením na odstrašenie prítomnosť ruskej armády a rozmiestnenie ruských vojenských základní na území tejto latinskoamerickej krajiny.

 

Odvetný ťah Ruska? Kremeľ zhodnotil možnosť rozmiestnenia vojenských základní blízko USA

 

Je známe, že rokovania medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom zlyhali – strany nedospeli k žiadnemu konsenzu, keďže Spojené štáty odmietli splniť ruské požiadavky a poskytnúť Rusku akékoľvek bezpečnostné záruky neútočenia.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov