Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi o vývoji udalostí v hypotetickej vojenskej konfrontácii medzi Ruskom a Ukrajinou

Izraelský expert Jakov Kedmi počas rozhovoru s novinárom a televíznym moderátorom Vladimirom Solovjovom hovoril o vývoji hypotetickej vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou.


 

Podľa bývalého šéfa spravodajskej služby Nativ kolektívny Západ nebude zámerne tlačiť Ukrajinu do otvorenej vojenskej konfrontácie s Ruskom. Spojené štáty aj NATO si dobre uvedomujú, ako sa to všetko skončí, a to aj pre nich. Kedmi však pripúšťa „náhodné“ zintenzívnenie nepriateľských akcií. Ako uviedol, na Ukrajine je príliš veľa nekontrolovateľných živlov, ktorí majú prístup k „nebezpečným hračkám“.

 

Ako príklad expert uviedol situáciu, v ktorej by silne opitý ukrajinský nacionalista mohol chcieť „dať Rusom lekciu“ spustením paľby z mínometu na obytné domy v LĽR alebo DĽR. Rusko v súčasnej realite na to jednoducho nemôže reagovať. Koniec koncov, Rusko dnes dalo jasne najavo, že porušenie Minských dohôd Ukrajinou je jednou z tých „červených čiar“, ktoré nebude dovolené prekročiť.

 

Pokiaľ ide o možnosti rozvoja vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou, Kedmi verí, že všetko bude dokončené v priebehu niekoľkých hodín. Rusko ani nebude musieť posielať svojich vojakov do vojny s Ozbrojenými silami Ukrajiny. Podľa experta stačí, aby Rusko zasadilo raketové alebo letecké útoky na veliteľstvá a veliteľské stanovištia. Ukrajinská armáda sa v tomto prípade zmení na „nekontrolovateľné stádo“ a sama „utečie“.

 

Izraelský vojenský expert Kedmi: Ruská federácia odzbrojí Britániu za 15 minút aj bez jadrových rakiet

 

Desivá fráza ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova schladila nadšenie Spojených štátov a NATO a doslova ich posadila za bezpečnostný rokovací stôl. Podľa Kedmiho sa v posledných dňoch výrazne zmenil tón v diskusii medzi Spojenými štátmi a ostatnými štátmi kolektívneho Západu. Od ukončenia prvých kontaktov v otázkach kolektívnej bezpečnosti sa čoraz viac vysokých predstaviteľov prikláňa k dialógu s Moskvou.

 

Podľa Kedmiho to môže priamo súvisieť s prejavom Sergeja Lavrova počas veľkej tlačovej konferencie. Šéf diplomatického oddelenia dal jasne najavo, že Moskva nemá nekonečnú trpezlivosť a nechystá sa neustále čakať na sľuby kolektívneho Západu. Rovnaký názor vyjadril aj oficiálny predstaviteľ Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Jakov Kedmi o preventívnych úderoch Ruska proti NATO: „Politika Moskvy sa začína podobať na politiku Izraela“

 

“To, čo povedal Lavrov, je veľmi vážne.” Povedal jednoduchú frázu: “Naša trpezlivosť sa skončila.” Rusko sa počas týchto rokovaní nikomu nevyhrážalo. Čo však Putin povedal Bidenovi, keď sa začal vyhrážať sankciami? Povedal, že „riskujete, že prerušíme všetky vzťahy s vami a so Západom“. Rusko nemá právo tento boj nevyhrať,“ povedal Jakov Kedmi.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov