Ilustračné foto: Poľské vojačky
Aktuality, Bezpečnosť,

Darček pre ruskú a čínsku rozviedku? V Poľsku došlo k najväčšiemu úniku informácií o vybavení armády

Poľský spravodajský portál Onet.pl. prišiel s informáciou o tom, že poľskej armáde unikli kompletné informácie o jej výzbroji a výstroji – od spodnej bielizne vojakov až po americké stíhačky F-16. Momentálne vyšetrovatelia zisťujú, či k incidentu došlo náhodou alebo zámerne. Ide pritom o najväčší únik informácií v histórii poľskej armády.


 

Údaje zverejnené vo vojenskej sieti tvoria viac ako 1,7 milióna záznamov. Pre ukážku rozsahu úniku stačí uviesť, že samotné zbrane do kalibru 30 mm, ich súčasti a vybavenie má 2 800 položiek. Každá položka je v podstate nahláseným dopytom po vybavení – od F-16 , cez ťažké zbrane, ich diely, muníciu do nich, náhradné diely, uniformy, spodnú bielizeň, deky a počítačové vybavenie, a dokonca aj transparenty a diplomy. Okrem toho z príslušných údajov možno vyčítať, ktorá technika nie je prevádzkyschopná, čo armáde chýba, čo a od koho nakupuje a v akom stave je jej vybavenie.

 

Poľské ministerstvo obrany na správu zareagovalo a na vládnom portáli umiestnilo svoju reakciu, z ktorej vyplýva, že únik preveruje a zohľadňuje mnoho scenárov. Jedným z nich je, že išlo o súbor určený na testovanie softvéru.
„Výrobné základne v poľských ozbrojených silách sú povinne využívané iba v špeciálne navrhnutých vojenských systémoch. Prebiehajú aj analýzy, či zoznam nie je pomocným súborom používaným pri realizácii explicitných nákupov zverejnených na bulletine verejných informácií,“ stojí vo vyjadrení poľského ministerstva obrany. Do ukončenia vyšetrovania ale rezort žiadne komentáre neposkytne.
Onet napísal , Že ide o hostinu pre spravodajské služby krajín, ako je Rusko alebo Čína.

 

Poľský generál o obrane Baltiku: „Rusi si pôjdu, kam budú chcieť“

 

Podľa názoru opozičného poslanca Cezaryho Tomczyka z Občianskej koalície (Koalicia obzwatelska) štát odhalil všetko všetkým a oznámil, že opozícia bude žiadať demisiu ministra obrany.
„Gigantický únik dát z armády. Viac ako 1,7 milióna položiek na internete! Celá špecifikácia poľskej armády! Dáta už prevzali Čína a Rusko. A čo s tým urobí poľský štát? Ide o gigantickú hrozbu pre budúcnosť,“ zdôraznil Tomczyk.
„Ide o strategické dáta, ktoré sa snaží získať ruská rozviedka . Poslúži na presný odhad, ako je naša krajina schopná sa brániť,“ vyslovil sa k situácii Piotr Pytel, bývalý šéf vojenskej kontrarozviedky.

 

Poľský generál dokáže obsadiť Bielorusko za tri dni. Predtým smeroval vojská NATO na Kaliningradskú oblasť

 

V Sejme boli na únik opýtaní aj zástupcovia strany Právo a Spravodlivosť. Hovorkyňa PiS Anita Czerwińska odkázala na vyjadrenie ministerstva národnej obrany a dodala, že v tejto veci nie sú žiadne informácie a strana čaká na ďalšie oznámenie ministerstva.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov