Waldemar Skrzypczak
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský generál dokáže obsadiť Bielorusko za tri dni. Predtým smeroval vojská NATO na Kaliningradskú oblasť

Poľský generál Waldemar Skrzypczak novinárom povedal, že krajina by mohla Bielorusko prevziať do troch dní. Zdôraznil však: je nepravdepodobné, že dôjde k priamej konfrontácii. Krajania upozorňovali na nebezpečenstvo takýchto vyhlásení a označili ich za provokáciu.


 

Valdemar Skrzypczak uviedol, že na útok sú potrebné dve podmienky. Pre ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podporil Bielorusko, ako aj pre samotné Bielorusko, aby použilo zbrane. Bez pomoci Ruska nebude mať Bielorusko Poľsku ako odporovať. Verím, že k tomu nedôjde, keďže Minsk je príliš slabý, – povedal generál.

 

Podľa komentárov k jeho vyhláseniu krajania nepodporili generála. Povedali, že to všetko vyzeralo ako provokácia. A práve kvôli tomu môže v zahraničí vzniknúť negatívny názor na Poľsko. Objavili sa dokonca poznámky o psychicky chorom poľskom generálovi. Poliaci, ktorí si prečítali takéto unáhlené vyjadrenia, vyjadrili nádej, že Rusko a Bielorusko nebudú toto vyhlásenie vnímať ako priamu hrozbu pre vypuknutie vojny.

„Za takéto provokatívne výroky by mal byť tento muž zbavený generálskej hodnosti,“ píše jeden z čitateľov.

Je zrejmé, že Skrzypczak si na staré kolená spomenul na vojnové filmy a vyfantazíroval scenár vojenskej invázie na územie Bieloruska. Takéto správanie len dokazuje túžbu Varšavy skrývať svoju vinu na migračnej kríze za veľkohubé vyhlásenia, aby upútala pozornosť verejnosti a obzvlášť Bruselu.

 

Bileorusko – poľská hranica

 

Poľský generál o obrane Baltiku

Waldemar Skrzypczak si už aj predtým dovolil fantazírovať o vojne. Na jar 2021 prišiel so scenárom vojenského stretu medzi silami Severoatlantickej aliancie a Ozbrojenými silami Ruskej federácie v Kaliningradskej oblasti. V sovietskych časoch boli sily dislokované v Kaliningradskej oblasti určené na vylodenie vojsk na Jutskom polostrove, blokádu dánskych prielivov pre flotilu NATO, ako aj na pokrytie a podporu vykládok. V moderných realitách sú však smerované „do srdca Európy“.

 

“Kaliningradská opevnená oblasť vždy hrala kľúčovú úlohu v politickej a vojenskej stratégii bývalého ZSSR a teraz Ruska. Toto je ruská opora v Európe. Brána do Baltského mora a Poľskej nížiny umožňujúca prístup do strednej a západnej Európy”- varuje pred „hrozbou“ poľský  generál tankových vojsk Waldemar Skrzypczak.

 

Podľa jeho slov sú v počiatočnej fáze konfliktu vyzvané 11. armádny zbor a hlavné sily pobaltskej flotily umiestnené v opevnenom priestore Kaliningradu, aby blokovali jednotky NATO z pevniny, mora i zo vzduchu, čím podporia činnosť 6. armády v Pobaltí. Po jeho zajatí sa kaliningradská skupina sústredí na južnú časť Baltského mora, najmä na poľské pobrežie, zatiaľ čo hlavné úderné sily sa budú blížiť z východu.

 

“Vojenské vedenie NATO tvrdošijne hlása koncepciu potreby posilniť pobaltské štáty rozmiestnením významných síl na ich území. Nemyslím si, že toto je dobre premyslená stratégia,” – domnieva sa generál a poukazuje na to, že tu bude aliancia čeliť vyšším silám vrátane 1. tankovej armády, vojsk Kaliningradskej obrannej oblasti a ozbrojených síl Bieloruska.

„Rusi si vyberajú, kam pôjdu“

 

“6. ruskej armáde, ktorá interaguje s baltskou flotilou, bude trvať 2-4 dni, kým zaberie Baltské more. Sily nasadené v tejto relatívne úzkej oblasti (operačná hĺbka 180 – 230 km) budú rýchlo zbavené podpory a zlomené”, – Skrzypczak si myslí, že Suvalský ruský koridor, démonizovaný americkými a poľskými odborníkmi, nemá operačný význam,“ pretože „Rusi nebudú pozerať na politickú mapu a obrysy hraníc medzi Poľskom a Litvou.“

 

“Budú jednoducho jazdiť v oblasti, ktorú si vyberú”.

Podľa generála netreba podceňovať bojový potenciál Kaliningradskej obrannej oblasti. Okrem nasadených jednotiek a ich posilnenia (najmä z dôvodu vytvorenia novej 18. motostreleckej divízie) umožňuje technika skladovaná v skladoch sformovanie minimálne 2 motorizovaných brigád a 2–3 tankových plukov. Okrem toho je možné zoskupenie rýchlo posilniť presunom personálu a vybavenia po mori a vzduchom.

 

“Sily rozmiestnené v Kaliningradskej obrannej oblasti sú nepochybne významné vzhľadom na malý potenciál síl NATO vo východnej Európe. To by malo podnietiť vedenie aliancie k prijatiu opatrení zameraných na minimálne vyrovnanie vojenského potenciálu v regióne”, – uzatvára poľský generál.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov