Americkí vojaci počas výcviku leteckých útokov vo výcvikovej oblasti Aibano v Japonsku počas cvičení Orient Shield, 1. júla 2021. (Anthony Ford/U.S. Army)
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené štáty zaviazali Japonsko platiť 1,85 miliardy dolárov ročne za americké vojenské základne

Spojené štáty prinútili Japonsko, aby podpísalo dohodu, podľa ktorej by Tokio zaplatilo Washingtonu ročne takmer 2 miliardy dolárov za rozmiestnenie amerických vojenských základní na svojom území. Naďalej na nich bude slúžiť vyše 50-tisíc vojakov a dôstojníkov.


 

Ministerstvo zahraničných vecí ázijského štátu čísla spresnilo: celkovo zaplatia Američanom za obdobie rokov 2022 až 2026 asi 9,3 miliardy dolárov, čo je asi 1,85 dolára ročne. V súčasnom fiškálnom období, ktoré sa skončí v apríli, bolo toto číslo nižšie o 86,2 milióna dolárov.

 

Japonci používajú Taiwan rovnako ako NATO používa Ukrajinu

 

Ďalších 176 miliónov dolárov sa vynaloží na spoločné cvičenia s Američanmi. Plánuje sa, že sa budú vykonávať pomocou najnovších technológií, ktoré predpovedajú ďalšie kroky podmieneného nepriateľa. Napokon, pôsobivých 1,4 miliardy dolárov sa vynaloží na modernizáciu leteckých základní s cieľom urýchliť núdzové misie. Jedna z mála znížených položiek výdavkov – verejné služby, strany postupne znížia číslo z 200 miliónov dolárov na 115 miliónov dolárov ročne. Koncom minulého roka Tokio a Washington predstavili plán rozmiestnenia vojenskej základne na ostrovoch Rjúkjú. Mala by vstúpiť do platnosti, ak Čína zaútočí na Taiwan.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov