Foto severokórejského testu hypersonickej strely zo včerajšieho dňa 6. januára 2022
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Severná Kórea priznala druhý test hypersonickej strely

Severokórejská tlačová agentúra CTAC vo štvrtok potvrdila údaje o odpálení rakiet v krajine z predchádzajúceho dňa. Podľa Pchjongjangu bola 5. januára úspešne otestovaná hypersonická strela, ktorá preletela asi 700 km a zasiahla cieľ. Ide o druhý test hypersonickej strely, ktorý KĽDR uskutočnila od septembra minulého roka. V stredu juhokórejská a japonská armáda oznámili, že zaznamenali štart rakety, ktorá spadla do Japonského mora. Neboli však uvedené žiadne podrobnosti.


 

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un nebol prítomný na štarte. Južná Kórea potvrdzuje odpálenie balistickej strely a pripúšťa, že môže ísť o hypersonickú strelu Hwaseong-8 vyvíjanú KĽDR, ktorej testovanie sa začalo vlani na jeseň. Zároveň sa uvádza, že raketa je v ranom štádiu vývoja, testy boli uznané za úspešné, vývojári mohli skontrolovať manévrovateľnosť munície, jej ovládanie navigácie, aerodynamický výkon hlavice a tiež otestovať „palivovú ampulku“.

 

Kritika zakrýva skutočné kozmické obavy USA. Rusko protisatelitnými zbraňami dokáže zostreliť ich utajovaný vesmírny stíhač

 

Hypersonické zbrane sa považujú za ďalšiu generáciu zbraní a testujú ich mnohé veľké vojenské mocnosti vrátane USA, Ruska a Číny. Takéto strely sa považujú za rýchlejšie a ovládateľnejšie ako balistické strely, čo sťažuje ich detekciu existujúcimi systémami protiraketovej obrany. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že štart z 5. januára porušil početné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a predstavoval hrozbu pre susedné krajiny Severnej Kórey aj pre celé medzinárodné spoločenstvo.

 

Skúšky americkej hypersonickej strely boli opäť neúspešné

 

Pchjongjang pokračuje v testoch na pozadí pozastaveného vyjednávacieho procesu, ktorého cieľom je presvedčiť KĽDR, aby sa vzdala svojho raketového a jadrového programu. Súčasná americká administratíva na čele s prezidentom Joeom Bidenom opakovane zdôraznila, že je otvorená obnovenému diplomatickému úsiliu „kedykoľvek“ a bez akýchkoľvek predbežných podmienok. Pchjongjang ale zatiaľ takéto návrhy odmieta a trvá na zrušení medzinárodných sankcií.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov