Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Mýty o dronoch. Úvahy o víťazstve stroja nad človekom

Kedy začnú drony zabíjať ľudí podľa vlastného uváženia, bojovať medzi sebou a pripravia skúsených pilotov o prácu? Nie je možné presne odpovedať na tieto otázky. Avšak súdiac podľa všetkého, nie je to vôbec perspektíva najbližšej doby.


 

K prvému prípadu vojenského použitia dronov došlo 22. augusta 1849, keď rakúska armáda bombardovala Benátky pomocou načasovaných bezpilotných balónov. Škody boli spôsobené iba bojovému duchu benátskych povstalcov, inak nebolo nič značne poškodené.

 

V XXI. storočí účinok použitia dronov prudko stúpol. Môžete sa na to opýtať jemenských povstalcov alebo azerbajdžanských vojakov.
Drony, alebo bezpilotné lietajúce stroje (anglicky UAV), sú jednou z najpopulárnejších vojenských tém, takže môže vzniknúť dojem, že už nastal „vysoko technologický zajtrajšok.“ Existuje ale prozaickejšia realita, ktorá svedčí o tom, že sa nikam nestratili obyčajné lietadlá a ponorky , a že majú aj naďalej mimoriadne veľký význam pre armády všetkých krajín. V čom je pravda, a v čom mýty v informačnom prúde, ktorý nás obklopuje v otázke dronov ?

 

Mýtus č.1: Drony si robia, čo chcú
Nie je to samozrejme pravda. Nie všetky bezpilotné stroje sú autonómne roboty. Dnešná úroveň rozvoja technológií nedovoľuje zatiaľ urobiť lietajúce, plávajúce a plížiace sa bezpilotné stroje úplne samostatnými. Myslím, že sa prvé autonómne drony neobjavia skôr ako približne za 15-20 rokov. Musím pripomenúť, že ide práve o plnohodnotné bezpilotné lietadlá, ktoré nahradia pilotovanú techniku. Samonavádzacie rakety a podobné vojnové prostriedky sa už dávno používajú bez ovládania ľuďmi (tí iba volia cieľ a dávajú povel k zásahu), avšak nie je správne hodnotiť ich ako drony.

 

Umelá inteligencia bude v oblasti lietajúcich dronov, ktoré sa veľkosťou a určením blížia k tradičnej leteckej technike, postupne vytláčať ľudí, pretože rýchlejšie uvažuje a robí menej chýb.

 

Všetko by bolo v poriadku, keby expertná skupina BR OSN nezverejnila tento rok správu , podľa ktorej drony tureckej výroby Kargu-2 v Líbyi v roku 2020, možno v úplne automatizovanom režime, vystopovali a zaútočili na vojakov Líbyjskej národnej armády.

 

Oficiálne sa to volá drony „naprogramované na zásah cieľov nevyžadujúcich spojenie medzi operátorom a muníciou.“ Podrobnosti incidentu neboli doteraz zverejnené, takže nie je jasné, či vojaci, proti ktorým sa konal útok, zomreli. Je ale úplne jasné, že nikto ešte dosť dlhú dobu nezverí použitie zbraní dronom.

 

Mýtus č.2: Vojny dronov. Už čoskoro
Každý lietajúci dron sa dokáže stať stíhačkou pre iné lietajúce drony. Nie je to pravda. Keď bude dokonca úspešne lietajúci prieskumný dron vybavený trochu dopracovanou protitankovou raketou (podobné precedensy boli napríklad u Číňanov), nebude z neho rovnako účinná stíhačka bez špeciálneho dopracovania radaru a konštrukcie vypočítanej pre veľkú záťaž a rýchlosť.

 

Preto má ideálny stíhací dron buď fungovať spolu s obyčajným lietadlom ako odpaľovacou plošinou rakiet vzduch-vzduch, alebo samostatne zachytiť svojim radarom dosť veľký vzdušný priestor. Dnes nedokáže väčšina dronov objaviť ciele vo vzduchu samostatne.

 

Podľa prvého scenára sa plánuje použitie z technologického hľadiska moderných dronov ako ruský S-70 Ochotnik spolu s lietadlami piatej generácie Su-57. Ale vyhliadky na to, aby sa stal stíhačkou, má taký dron, ako napríklad populárny Bayraktar , veľmi pochybné. Pre spoluprácu so stíhačkami má príliš malú rýchlosť, pre samostatné akcie nemá systémy na objavenie iných lietajúcich strojov. Dokáže „uvidieť“ samozrejme vo vzduchu visiaci vrtuľník, rovnako ako vidí tank alebo obrnené vozidlo pechoty, avšak na vzdušný cieľ, ktorý sa pohybuje obvyklou rýchlosťou, „zrak“ Bayraktaru nestačí.

 

Ruské námorníctvo začalo testovať nový typ kamikadze dronov. Video

 

Mýtus č.3: Piloti zostanú bez práce
Myšlienka, že drony nahradia v najbližších rokoch všetku pilotovanú techniku, je veľmi pochybná. Lietajúce drony sú obzvlášť účinné, keď je prevaha vo vzduchu už vybojovaná. V týchto podmienkach je nasadenie pilotovaného letectva zbytočné, drahé a riskantné pre ľudí. Ale v situácii rovnakých možností bojujúcich strán, keď sa bojová situácia rýchlo mení a piloti majú vykonať veľké množstvo riadiacich úkonov súvisiacich s prijatím rozhodnutia, je človek aj naďalej nenahraditeľný.

 

Budú samozrejme sféry použitia, v ktorých drony nahradia (alebo už nahradili) ľudí. Ide napríklad o odmínovanie terénu a morských vôd. Tiež prieskum objektov pod vodou vo veľkej hĺbke je pomocou bezpilotných strojov jednoduchší a lacnejší, nie je tiež žiadne riziko pre ľudí.

 

 

Plochá tryska poskytne bezpilotnému bombardéru Ochotnik podstatnú výhodu

 

Mýtus č.4: Drony sú len pre vzduch
Ako ste už iste pochopili, vôbec nielen pre vzduch. Dôležitým medzníkom v rozvoji bezpilotných vodných dronov sa má stať vyzbrojenie ruských dronov Poseidon pre použitie pod vodou. Úlohy Poseidonu sa viac podobajú úlohám „torpéd pre veľké hĺbky,“ teda budú mať istý program použitia a budú nasadené práve na povel získaný zrejme na super dlhých vlnách, ktoré dokážu preniknúť cez vodnú hrúbku, avšak nemôžu poskytnúť dosť informácií. Ostatne na povel „štart“ to stačí. Ďalej bude tento stroj konať úplne autonómne, pričom sa domnievam, že zostane možnosť povelu na zrušenie bojového nasadenia a na spustenie systému samostatnej likvidácie dronu. Poseidon je ale vecou budúcnosti. Aj keď je to ale bližšie ako „víťazstvo“ dronu nad ľuďmi a tradičnými zbraňami.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov