S-70
Aktuality, Letectvo,

Tisíce bezpilotných lietadiel zmenia tvár ruskej armády

Donedávna sa vývoj, zásobovanie jednotiek a ešte viac používanie dronov nedalo nazvať silou ruského vojensko-priemyselného komplexu a ozbrojených síl. Rok 2021 sa však bude pamätať na celý rad udalostí, ktoré demonštrujú radikálnu zmenu v postojoch k bojovým dronom. Prečo sa to stalo – a ako to zmení ruskú armádu?


 

Rok 2021 sa nečakane pre vonkajšieho pozorovateľa stal istým spôsobom prelomovým z hľadiska vývoja a používania domácich bezpilotných lietadiel – UAV.

 

Najprv Kronštadt ukázal svoj dron vybavený radarovou stanicou schopnou detekovať vzdušné ciele. Potom ministerstvo obrany demonštrovalo to, čo bolo predtým v skutočnosti zamlčané – masívne používanie dronov v skutočných nepriateľských akciách. Koncom roka sa zistilo, že UAV Orion je schopný zasiahnuť vzdušné ciele.

Vzhľadom na hotový závod v Kronštadte (prvý závod v Rusku na výrobu útočných UAV), existuje pocit, že ruské UAV prekonali dôležitý míľnik. Rovnako ako ľudia, ktorí sú zodpovední za ich návrh, vývoj a realizáciu.

 

Realita a obraz

Niekedy médiá – s odvolaním sa na oficiálne úrady – prezentujú niektoré nové vzorky ruskej vojenskej techniky ako superúčinné a nemajú vo svete obdobu. Niekedy je to pravda, ale častejšie máme produkty, ktoré v pripravenej „sériovej“ podobe buď vôbec neexistujú, alebo nie sú opodstatnené.

 

Výsledkom je, že priemerný človek má falošne optimistickú predstavu o schopnostiach krajiny vo vojenskej oblasti. To isté bolo napríklad pred rusko-japonskou vojnou v rokoch 1904-1905 alebo začiatkom júna 1941. Psychologické dôsledky takejto propagandy sa potom ukážu ako veľmi vážne.

 

No s dronmi to bolo predsa len trochu iné. Samozrejme, po devastácii v 90. rokoch a dokonca aj v roku 2000 sa veľa stratilo a vedúce postavenie pri vytváraní UAV prevzali Spojené štáty, Izrael a Turecko. Ruské ozbrojené sily však už niekoľko rokov disponujú celkom účinnými prístrojmi. Vrátane zariadení domácej výroby. Došlo aj na ich reálne využitie v bitkách, ktoré bolo tiež efektívne. Áno, len doteraz o tom nebolo nikde verejne počuť. Čiastočne je to pochopiteľné – o niektorých bojových epizódach ministerstvo obrany naozaj nemohlo hovoriť.

 

Masívna práca dronov sa ukázala až v Sýrii. V rokoch 2017-2018 už boli v ozbrojených silách RF tisíce UAV na rôzne účely. Išlo však najmä o prieskumné UAV. Zariadenia, z ktorých bolo možné buď zabezpečiť zamierenie zbraní na cieľ, alebo ich priame použitie zo samotného UAV, boli iba testované. Zároveň došlo k poklesu tempa vývoja ruských bezpilotných lietadiel. Všetko išlo postupne – objavila sa ozbrojený Orion v sérii, Altius, Ochotnik.

 

Zároveň generálny štáb sprísnil požiadavky na ochranu komunikačných kanálov. Občas až prehnane – v Sýrii boli pravdepodobne stovky pokusov krajín NATO prevziať kontrolu nad našimi dronmi a všetky zlyhali. A nové požiadavky vážne brzdili výrobu riadiacich systémov. A v tej chvíli nastal pocit, že práce na najnovších UAV začínajú opäť zaostávať.

 

V ruskej vojenskej výstavbe niekedy dochádza k deformáciám, ale drony majú šťastie. Očividne však turecké ukážky schopností tohto typu techniky v Sýrii, Líbyi a Karabachu spolu s nasadením týchto bezpilotných lietadiel na Ukrajine, ako aj skúsenosťami z ich testov spoločne pomohli presvedčiť vojenské vedenie o výhodách tohto typu zbraní. Možno blížiace sa problémy s exportom zbraní povedali svoje – ozbrojené bezpilotné prostriedky sú vo svete horúcou komoditou, no zatiaľ ruský vojensko-priemyselný komplex nemá svetovému trhu takmer čo ponúknuť. Teraz však môžeme pokojne povedať, že rok 2021 bol rokom, kedy do tejto „témy“ opäť išli peniaze a kompetentní.

 

Ruské námorníctvo začalo testovať nový typ kamikadze dronov. Video

 

Príležitosti pre blízku budúcnosť

Začnime lietajúcou muníciou, ktorú tak efektne prezentovalo Rusko 24 svojim krátkym filmom Vojna dronov. Tieto veľkolepé zábery, ktoré sme videli, sú výsledkom použitia týchto UAV silami špeciálnych operácií0. Samozrejme, toto je veľmi užitočný nástroj. Namiesto vyslania špeciálnej skupiny do nepriateľského tyla môžete problém vyriešiť lacným jednorazovým dronom.

 

Karabach jasne ukázal, na čo sa menia nepriateľské jednotky, ktoré proti takýmto „bombám“ nemajú prostriedky na obranu. Čoskoro budú oponenti Ruska čeliť presne tomuto a v oveľa horšom meradle.

 

Ale príklad z Karabachu ukazuje, že Rusko potrebuje útočné jednotky, ktoré sú pripravené a schopné zabezpečiť masívne používanie takýchto dronov. A nie v špeciálnych operáciách, ale v boji s kombinovanými zbraňami. Dnes môžeme s istotou povedať, že otázka vytvorenia takýchto jednotiek v ozbrojených silách RF už bola nastolená na ministerstve obrany a existuje nádej, že sa to stane skutočnosťou v najbližších mesiacoch.

 

Rovnako tak peniaze za Oriony poznačia vzhľad lietadla v sérii. Prvé tri drony prijaté ministerstvom obrany v roku 2020 nie sú nič, treba ich stovky. Teraz zrejme budú, pretože závod na ich výrobu bol práve postavený. Samotné zariadenia boli testované v Sýrii. Ozbrojené drony sa čoskoro začnú vyrábať. Špeciálne ľahké zbrane sú pre nich už pripravené – bomby a rakety, ktoré nesú konvenčné lietadlá, nie sú vhodné pre kompozitné bezpilotné „ľahké váhy“.

 

Zrýchlenia sa zrejme dočká aj výroba dlho potrebného VKS „Altius“ s obrovským rozsahom letu. Toto zariadenie umožní prieskum na veľkú vzdialenosť, ktorá teraz ozbrojeným silám veľmi chýba.  A pokrok slávneho Ochotnika je už zrejmý. Druhý exemplár s plochou dýzou, jasne naznačuje, že sériova výroba začne onedlho.

 

To všetko dá Rusku možnosť viesť nový typ vojny, ktorý doteraz vo svete naplno ovládalo len Turecko a čiastočne aj Spojené štáty americké. Je názor, že pri vedení takejto vojny, ktorú Rusko vedie v Sýrii, sú neriadené bomby lacné a iba bohatí Američania dokážu všetko utĺcť vysoko presnou muníciou. Realita je presne opačná – je lacnejšie umiestniť na cieľ jednu drahú korekčnú bombu, ako ho naplniť „bombami“ z letky lietadiel.

 

UAV s malou muníciou robia vojnu oveľa lacnejšou. Teraz na cieľ vystačí niekoľko kilogramov výbušnín, aby bol týmito kilogramami ohromený. Ak na jeho porazenie stačí jedna munícia, použije sa jedna, malá a lacná. A nie je potrebné zdvíhať nosič – prúdovú stíhačku alebo frontový bombardér, nie je potrebné spaľovať tony paliva, nie je potrebné riskovať pilota. V najdrahšej verzii vzlietne a splní úlohu ľahké bezpilotné lietadlo s piestovým motorom, niekde to však bude jednorazový zabijácky dron, ktorý bol privezený na pozíciu v UAZ.

 

V takejto vojne sa otázka vojenskej sily zredukuje na výrobu – kto dokáže vyrobiť viac dronov, je silnejší. Je tu nový závod a v budúcnosti možno pribudnú ďalšie. Aj pre ekonomiku to všetko môže byť významným plusom a nejde ani tak o export dronov. Kronštadt aktívne pracuje na vstupe do civilného sektora, kde sa formuje dopyt po bezpilotných lietadlách.

 

Plochá tryska poskytne bezpilotnému bombardéru Ochotnik podstatnú výhodu

 

Vo všeobecnosti je tento rok z pohľadu bezpilotných bojových lietadiel pozitívny, dobrý a radostný, plný správnych rozhodnutí a technických víťazstiev. Áno, stále je pred Ruskom veľa práce. Krajina je na samom začiatku novej éry vo vývoji bezpilotných lietadiel. Ale správne rozhodnutia už boli urobené. Zostáva si len priať, aby sa v roku 2022 zaviedli do praxe.

Alexander Timochin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov