Rwabee
Aktuality, Námorníctvo,

Jemenskí Hútíovia uniesli saudskú nákladnú loď – vedeli prečo. Video

Saudská Arábia obvinila jemenských Hútíov z únosu vyloďovacej lode Rwabee s lekárskym vybavením. Samotní Hútíovia tvrdia, že náklad na unesenej lodi je úplne iný.


 

Na webe sa objavili videá a fotografie zbraní a vojenského vybavenia na palube nákladnej lode Rwabee, ktorú zajali Hútíovia v Červenom mori. Plavidlo patrí Saudskej Arábii, no plaví sa pod vlajkou Spojených arabských emirátov. Podľa predstaviteľov krajiny prevážalo vybavenie z opustenej vojenskej nemocnice na ostrove Socotra v Arabskom mori.

 

 

Hútíovia sú však iného názoru. Na palube lode bola nájdená vojenská technika vrátane vojenských nákladných áut, komunikačných vozidiel, nafukovacích člnov a ručných zbraní, ako aj nepriestrelné vesty a ochranné prilby.

 

“Plavidlo bolo na námornej misii z ostrova Socotra do prístavu Jazan (…) Prevážalo nemocničné vybavenie, ktoré slúžilo na prevádzku saudskoarabskej poľnej nemocnice na Socotre”,  povedal brigádny generál saudskoarabskej armády Turki Al-Malki a dodal, že loď bola vystavená pirátskemu útoku. Generál požadoval od Húsíov okamžité prepustenie lode a vrátenie všetkého majetku na palube.

 

Saudská Arábia sa začína obzerať po ruských protilietadlových systémoch

 

Hútíovia zároveň obviňujú posádku lode, že vstúpila do vôd Jemenu s nepriateľskými úmyslami a účasťou na nepriateľských akciách, čo viedlo k jej zajatiu.

“Jemenské ozbrojené sily zajali emirátsku vojenskú nákladnú loď s vojenským vybavením na palube, ktorá vstúpila do jemenských vôd bez akéhokoľvek povolenia a zúčastnila sa na akciách a bojoch proti bezpečnosti a stabilite jemenského ľudu”, povedal oficiálny predstaviteľ Hútíov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov