Protilietadlový systém Patriot Saudskej Arábie
Aktuality, Pozemná technika,

Saudská Arábia sa začína obzerať po ruských protilietadlových systémoch

Spojené štáty stiahli svoje protilietadlové systémy THAAD a Patriot zo Saudskej Arábie, ale „sväté miesto nie je nikdy prázdne“, píšu britské noviny Al Arab.


 

Spojené štáty sa rozhodli stiahnuť svoje protiletecké systémy z územia Saudskej Arábie s vysvetlením, že ich počet je obmedzený a sú potrebné v iných regiónoch, najmä na konfrontáciu s Čínou. Tento prístup však nie je vôbec šťastný v Rijáde, ktorý je neustále vystavovaný leteckým útokom Hútiov, píšu noviny.

 

V súčasnej dobe boli do Saudskej Arábie zavedené systémy Patriot zo 114. bojového krídla gréckych ozbrojených síl, ale ide o dočasné riešenie. Rijád uvažuje o alternatíve k americkým systémom protivzdušnej obrany, schopných zaistiť bezpečnosť štátu. Publikácia s odvolaním sa na zdroje vo vedení Saudskej Arábie píše, že Rijád sa mieni obrátiť na Rusko, aby kúpili protilietadlový raketový systém S-400. Saudovia sú zároveň odhodlaní si udržať dobré vzťahy s USA za predpokladu, že nebudú zasahovať do ich úsilia získať „potrebné zbrane “. Saudská Arábia sa obráti na Rusko ako na jedinú logickú alternatívu, ktorá nahradí raketové systémy THAAD a Patriot vylepšeným systémom S-400.

 

Rijád zároveň vážne dúfa, že dohoda s Ruskom o nákupe S-400 nepovedie ku kríze, ako je turecká. Spojené štáty si príliš vážia svoje vzťahy so Saudskou Arábiou, ktorá vynakladá obrovské sumy na americké zbrane, tvrdia experti. Okrem toho je v kráľovstve zvykom stavať svoje záujmy pred ostatných. Saudská Arábia sa teda zamerala na ruské protilietadlové systémy ako alternatívu k americkým, iné možnosti zatiaľ nie sú, zhŕňa denník Al Arab.

 

Putin ako novodobý Lawrence z Arábie

“Stratégia, ktorú vybral Kremeľ v Sýrii, ukázala, že Rusko sa môže stať spoľahlivým spojencom pre akýkoľvek arabský štát, pokiaľ jeho vedenie neudržiava myšlienky radikálneho islamizmu. Príklad Putinovej podpory Bašára Asada ukázal celému Blízkemu východu, že Moskva uplatňuje poctivú a dôslednú politiku, je hodná dôvery” uviedol francúzsky politológ Roland Lombardi v rozhovore pre časopis Atlantico.

 

Postoj Kremľa je, že vodca akéhokoľvek arabského štátu ho môže slobodne riadiť podľa vlastného uváženia s využitím ruskej podpory, ak je odporcom radikálnych islamistov. Odteraz sa v arabskom svete pozerajú na prezidenta Ruska „milujúcimi očami“.

 

Vladimír Putin na návšteve Saudskej Arábie :

 

Výhoda ruských politikov oproti západným politikom na Blízkom východe spočíva v tom, že keď dobre rozumejú situácii, neponáhľajú sa urobiť unáhlené kroky, ale konajú premyslene a sebavedomo. Vďaka tejto stratégii urobila Ruská federácia významný pokrok pri riešení sýrskeho problému v relatívne krátkom čase.

 

Západný politológ kvôli úspechom Ruska v Sýrii dokonca prezidenta Ruskej federácie nazval „Putinom Arábie“ analogicky ako Lawrence z Arábie. Tento britský spravodajský dôstojník vďaka svojmu hlbokému porozumeniu Blízkeho východu dosiahol počas prvej svetovej vojny veľký úspech a stal sa vodcom protitureckého povstania Arabov. Ide o akýsi náznak, že Rusko v prípade potreby prijme opatrenia, ktoré zabránia nárastu tureckého vplyvu na sýrskom území.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov