Bojové lietadlá druhej eskadry F-35 IAF, južné levy nad južným Izraelom
Aktuality, Letectvo,

Izrael pripravil pascu na ruských vojenských pilotov

Izrael ohrozil veľmi dôležitú a veľmi citlivú vojensko-politickú dohodu dosiahnutú s Ruskom. Aspoň takýto záver možno vyvodiť z vojenských operácií, ktoré nedávno vykonalo izraelské letectvo. Tieto operácie nielenže poškodzujú Sýriu, ale priamo ovplyvňujú aj bezpečnosť ruských vojenských pilotov.


 

Rusko svojho času spustilo vojenskú operáciu v Sýrii vo svojom vlastnom štýle. Na jednej strane nečakané, no na druhej strane veľmi zdvorilé. Po prvých náletoch Moskva pozvala všetky zainteresované krajiny, aby sa stretli a komunikovali na tému odklonu záujmov.

 

A ak to vtedy Spojené štáty s Tureckom odmietli, Izraelčania súhlasili. Výsledkom bolo dosiahnutie kompromisu prostredníctvom kombinácie pragmatizmu a vzájomnej dôvery medzi Moskvou a Tel Avivom. Do istej miery dokonca bezprecedentné. Bola to veľmi citlivá dohoda, veľmi dôležitá pre obe strany.

 

V rámci tohto kompromisu Izrael nebránil Rusku v zabíjaní sýrskych teroristov – a tým pomáhal Bašárovi al-Asadovi, najhoršiemu nepriateľovi Izraela. Tel Aviv pochopil, že Bašár al-Asad nebol ako sýrsky vodca zďaleka najhoršou možnosťou v porovnaní s tým, čo by ho mohlo nahradiť. Na druhej strane, Ruská federácia nezasiahla do konfliktu medzi Izraelom a Iránom, jeho ešte zatrpknutejším nepriateľom. Vrátane – čo bolo a zostáva pre Izrael obzvlášť dôležité – územia Sýrie.

 

Základnou otázkou bola úplná neutralita Ruska a Izraela vo vzťahu k cieľom jednej alebo druhej strany. Izrael sa zaviazal zaručiť bezpečnosť ruských občanov a vojenských zariadení v tejto krajine počas útokov na Sýriu. Rusko sa zaviazalo, že nepoužije svojich vojakov na odrazenie izraelských útokov zo strany Sýrie.

 

V posledných rokoch Izrael podnikol desiatky takýchto útokov proti Sýrii s rôznym stupňom úspechu. Rovnako Moskva nezasiahla v prípade, že Izrael podnikol údery na iránske základne nachádzajúce sa na sýrskom území v blízkosti Golanských výšin – zrejme aj v tejto otázke existovala nejaká dohoda.

 

Ale hlavná rana nasledovala v roku 2018, rana pre rusko-izraelské vzťahy. Vtedy izraelské lietadlá bombardovali Sýriu zo vzdušnej zóny, kde sa nachádzalo ruské špionážne lietadlo – a sýrska protivzdušná obrana toto lietadlo omylom zostrelila. Ruskí vojaci boli zabití. Vypukol veľký škandál. A hoci Izrael svoju vinu rázne poprel, strany zvolali vysokopostavené delegácie – a v dôsledku týchto „konzultácií“ izraelské letectvo už podobné triky nespúšťalo. Aspoň nič také nebolo hlásené. Až do udalostí tohto týždňa – kedy vznikol nový škandál, aj keď nie takéhoto rozsahu.

 

Ruská strana zverejnila: „Dňa 28. decembra od 21. 4. do 26. 4. zasiahli dve taktické stíhačky izraelských vzdušných síl F-16 zo Stredozemného mora bez prekročenia hranice štyrmi riadenými strelami ciele v prístave Latakia. V dôsledku izraelského úderu boli prístavnej infraštruktúre spôsobené menšie materiálne škody, “uviedol kontradmirál Oleg Žuravlev, vedúci ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrskej arabskej republike.

 

Hlavné však je, že podľa admirála sa izraelskí bojovníci v čase úderu kryli pred protivzdušnou obranou Sýrie neďaleko pristávajúcimi lietadlami vojenského dopravného letectva ruských vzdušných síl. Sýrske protilietadlové raketové systémy nespustili paľbu – aby sa tragédia z roku 2018 v žiadnom prípade nezopakovala.

 

Správu ruskej armády potvrdilo množstvo ďalších zdrojov. Sýrske štátne médiá informovali najmä o útoku izraelského letectva na ciele v regióne Latakia zo Stredozemného mora. Cieľom bolo kontajnerovisko v obchodnom prístave v Latakii. Dokonca aj sýrska štátna televízia priznala, že škody spôsobené izraelským bombardovaním boli značné, požiare pokračovali niekoľko hodín. Viaceré zdroje tvrdia, že Izrael nakoniec zničil kontajnery so zbraňami a muníciou v prístave. Išlo o druhý izraelský pokus o zničenie nákladu, prvý úder bol 7. decembra, ale bol zjavne menej úspešný.

 

Paradoxná – a pre Sýriu mimoriadne hanebná – situácia je, že za posledné roky Izrael desiatky krát zaútočil na ciele na sýrskom území. Spravidla sa použila rovnaká schéma – izraelskí bojovníci pristúpili k cieľom zo Stredozemného mora a bez toho, aby vstúpili do sýrskeho vzdušného priestoru, použili rakety vzduch-zem. Väčšina týchto úderov zasiahla cieľ, no ani raz sa sýrskej protivzdušnej obrane nepodarilo zostreliť izraelské bojové lietadlá. Prečo je izraelské letectvo také úspešné a sýrska protivzdušná obrana taká bezmocná?

 

V prvom rade musíme vzdať hold výcviku izraelských pilotov a vojenským schopnostiam ich veliteľov. Izraelské útočné lietadlá len zriedka vstupujú do nepriateľskej protivzdušnej obrany a je oveľa ťažšie zostreliť útočiacu raketu.

 

Kto vyhrá bitku medzi Izraelom a Iránom

 

Okrem toho sa všeobecne uznáva, že moderné systémy protivzdušnej obrany fungujú podľa princípu „vystreľ a zabudni“. Bežnému mužovi sa zdá, že stačí zafixovať cieľ na obrazovke radaru, stlačiť tlačidlo – a potom protilietadlová strela dokončí úlohu sama. V skutočnosti nič také. Práca protivzdušnej obrany je najkomplexnejšia vojenská zručnosť, ktorá si vyžaduje najvyššiu prípravu bojových posádok a okamžitú reakciu. Súdiac podľa výsledkov bojového použitia, zručnosť sýrskych posádok pracujúcich na paneloch protilietadlových raketových systémov zanecháva veľa otáznikov. Nestačí mať najlepšie ruské systémy protivzdušnej obrany na svete – treba ich vedieť aj používať.

 

Zrejme je tu ešte jedna dôležitá okolnosť. Zo zrejmých dôvodov to nikto oficiálne nepovie, ale existuje dôvod domnievať sa, že ruské vojenské velenie v Sýrii po katastrofe v roku 2018 prísne zakázalo používanie protilietadlových raketových systémov sýrskym jednotkám v tých časových obdobiach, keď Rusko vojenské lietadlá pristávajú. Aj keď v tejto chvíli dôjde k útoku izraelských lietadiel.

 

Je tu ešte jedna jemnosť. Ako už bolo spomenuté vyššie, izraelské lietadlá pôsobia proti cieľom v Sýrii zo Stredozemného mora. Faktom však je, že pristávacia zóna ruských lietadiel na sýrskych letiskách prechádza aj ponad more (z bezpečnostných dôvodov kvôli ručným raketovým systémom militantov).

 

To všetko zrejme nie je pre izraelskú vojenskú rozviedku a veliteľstvo izraelského letectva vôbec tajomstvom. Izraelčania buď vopred poznajú „harmonogram“ letov ruských vojenských dopravných lietadiel, alebo na letisku udržujú pripravenú údernú skupinu. Akonáhle sa zistí, že lietadlo letí na Khmeimim (alebo iné letisko), služobná skupina sa vznesie do vzduchu.

 

„Len jeden zlý krok…“: Iránske médiá predstavili mapu bombardovania Izraela

 

„Útoky izraelských F-16 na územie Sýrie počas preletu ruských lietadiel nie sú náhoda, ale chúlostivý výpočet. – povedal vážený vojenský pilot Ruskej federácie generálmajor Vladimir Popov.

“Bola to špeciálna taktická operácia izraelského letectva, keď sa pod “dáždnikom” nepriateľa plní úloha. Izraelské F-16 sú schopné zostať vo svojej námornej zóne až jeden a pol hodiny. Stíhačky môžu vzlietnuť do vzduchu v dostatočnom predstihu pred tým, ako naše lietadlo preletí po povolených koridoroch medzinárodných trás alebo nad neutrálnymi vodami. Potom príde úder.”

 

Niektoré zdroje tvrdia, že útoky na sýrske ciele súvisia s agresívnejším správaním Iránu v Sýrii v posledných rokoch. Ako z hľadiska obchodu so zbraňami, tak aj z hľadiska územnej prítomnosti iránskych poradcov. A keďže je Rusko podľa Izraela povinné plniť tiché dohody o objeme a geografii iránskej vojenskej prítomnosti, lety pod krytom ruského lietadla môžu byť pre Moskvu akýmsi varovaním pred následkami ich nedodržania.

 

Ale z ruského pohľadu je to, čo sa deje, zjavne iné. Pred nami je jasná manipulácia s dohodami, ktoré boli svojho času uzavreté s takými ťažkosťami medzi Izraelom a Ruskom. A túto manipuláciu robí Tel Aviv, nie Moskva. Takéto vojenské operácie Izraela možno považovať za „mierne povedané prejav neúcty voči ruským ozbrojeným silám,“ hovorí generál Popov.

 

Rusko varuje Izrael, že jeho beztrestnosť skončila

 

Izrael hovorí, že pri plánovaní akcií svojho letectva v Sýrii berie do úvahy prítomnosť ruskej armády v tomto štáte.

„Vidíme však, že tieto problémy rieši izraelské velenie a letectvo, mierne povedané, nie celkom správne,“ zdôraznil expert. To znamená, že pri uskutočňovaní taktickej vojenskej operácie – ničenia iránskych zbraní na území Sýrie – izraelská armáda ohrozuje nielen ruských pilotov. Ohrozuje aj najdôležitejšiu politickú výzvu Izraela – priateľské vzťahy s Ruskom.

Gevorg Myrzajan

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov