Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto vyhrá bitku medzi Izraelom a Iránom

Na Západe sa veľa diskutuje o článku Tehran Times „Jeden chybný krok“ , ktorý poskytuje mapu možných cieľov odvetného raketového útoku Iránu proti Izraelu.


 

Publikácia zdôrazňuje, že ide o reakciu na článok v izraelskom Yediot Ahronot, v ktorom sa uvádzalo, že izraelský raketový útok spred šiestich mesiacov na Sýriu bol „priamou správou“ Iránu. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády podľa správ izraelských médií súhlasil aj so zvýšením veľkosti vzdušných síl a spravodajskej jednotky izraelskej armády v rámci prípravy na útok na Irán.

 

3. decembra izraelské úrady nevylúčili možnosť vojenského riešenia iránskeho jadrového problému. Varoval pred tým šéf tamojšieho ministerstva obrany Benny Gantz. Na tlačovej konferencii pred odchodom na rokovanie v Spojených štátoch povedal, že “vojenská možnosť by mala byť vždy na programe.”

„Samozrejme, toto je posledná vec, ku ktorej sa chceme uchýliť, ale nemáme právo sa na to nepripravovať,“ dodal minister. Pravdepodobnosť vojenskej opcie sa podľa neho zvýši, ak nedôjde k dohode s Iránom v jadrovej otázke.

 

Teherán Times cituje slová náčelníka štábu iránskej armády Muhammada Bagrího:

“Irán nikdy neignoruje hrozby svojich nepriateľov a je pripravený reagovať na akékoľvek strategické hrozby.” Článok končí citátom vodcu islamskej revolúcie ajatolláha Seyeda Alího Chameneího: “Ak urobia chybu, Islamská republika zničí Tel Aviv a Haifu.” Posledné slová článku sú „ruky preč“.

 

Izraelské obranné sily (IDF) 8. decembra potvrdili , že na jar uskutočnia rozsiahle cvičenia nad Stredozemným morom s desiatkami lietadiel simulujúcich útok na iránsky jadrový program. Cvičenie bude jedným z najväčších, aké kedy Izraelské letectvo uskutočnilo a bude zahŕňať desiatky lietadiel vrátane stíhačiek F-15, F-35 a F-16, prieskumných lietadiel Gulfstream G550 a tankovacích lietadiel.

 

Lietadlá uskutočnia cvičenia ďaleko nad Stredozemným morom, aby simulovali vzdialenosť – viac ako 1000 kilometrov (620 míľ) – ktorú by lietadlo muselo prekonať, aby zasiahlo iránske jadrové zariadenia. Tieto cvičenia však budú málo užitočné, ak Izrael nedostane výraznú vojenskú podporu USA. Ale vo Washingtone, hoci vyjadrujú nespokojnosť s postojom Iránu k jadrovej dohode, brzdia vojenskú pomoc Izraelu. Pentagon nedávno zamietol žiadosť Izraela o urýchlenie dodávky dvoch tankovacích lietadiel KC-46, bez ktorých je podľa izraelských médií takmer nemožné bombardovať Irán.

 

Aj keby Izrael získal tankery potrebné na bombardovanie iránskych jadrových zariadení, aké sú šance týchto dvoch nie vojensky slabých regionálnych mocností vo vojenskom konflikte medzi sebou?

 

Ani nálety raketoplánov na iránske jadrové zariadenia umiestnené hlboko pod zemou problém nevyriešia, pripúšťajú všetci vojenskí experti. Okrem toho Irán nebude čakať, kým Izraelčania zničia jeho jadrové zariadenia, ale pristúpi k odvete. Denník Tehran Times zverejnil dve mapy. Jedna naznačuje stovky cieľov v Izraeli, ktoré budú odvetné. Druhým je umiestnenie proiránskych síl v Sýrii a Libanone, odkiaľ bude zasiahnutý úder.

 

Skupiny proiránskeho Hizballáhu v Libanone a Palestínčania v pásme Gazy majú iránske rakety Fajr-3, ktoré majú dosah až 43 km a dokážu zasiahnuť ciele v strednom Izraeli. Matematické modelovanie na základe rovníc Lanchester – Ostrogradsky ukázalo, že pri súčasnom salvovom odpálení niekoľkých tisíc aj primitívnych rakiet dôjde k presýteniu izraelského protiraketového obranného systému Iron Dome a prechod zo stavu, v ktorom systém poskytuje „spoľahlivú ochranu“ na stav „nízkej účinnosti“ nebude plynulý, ale náhly.

 

Rozsiahle námorné cvičenie Millennium Challenge vedené v roku 2002 Spojenými štátmi s počítačovou simuláciou vojenských operácií, počas ktorých sa nacvičovali bojové operácie proti Iránu, sa skončilo, ako sme písali , škandalóznou, aj keď podmienečnou porážkou americkej skupiny. Roj “komárov” IRGC podmienečne zničil 16 lodí amerického námorníctva vrátane lietadlovej lode, desiatich krížnikov a piatich zo šiestich obojživelných útočných lodí. Ak by sa takýto úspech dosiahol v skutočných nepriateľských akciách, viedlo by to k smrti viac ako 20 000 vojakov.

 

Sankcie nútia Irán vyvíjať vlastné zbrane. Predstavil nový systém protivzdušnej obrany

 

Kybernetický útok môže byť účinnejší ako rakety

Azda najväčší úspech by pre Izrael mohol priniesť kybernetický útok na Irán. Súčasné štádium vývoja kybernetickej vojny je charakterizované priamou účasťou na kybernetických útokoch štátnych štruktúr popredných svetových mocností, čo umožnilo dostať spôsobené škody na úroveň nedosiahnuteľnú pre jednotlivých hackerov a militantov „elektronického džihádu“. Vírus Stuxnet, ktorý infikuje nielen softvér, ale aj fyzicky ničí počítačový hardvér, bol teda podľa The New York Times vyvinutý v roku 2009 spoločne americkými a izraelskými spravodajskými službami s cieľom zaútočiť na iránske jadrové zariadenia. Navyše, Izraeliti ho predtým testovali vo svojom centre v meste Dimona v Negevskej púšti.

 

Ako píše šéf izraelskej rozviedky MOSSAD Meir Dagan Britský denník The Guardian uviedol, že útok vírusu Stuxnet bol úspešný a iránsky jadrový program bol v dôsledku toho pred niekoľkými rokmi odložený. Podľa New York Times červ Stuxnet obsahoval jeden komponent navrhnutý tak, aby vymkol kontrolu iránskych jadrových centrifúg a druhý, aby „zaznamenal normálne operácie v jadrovej elektrárni a reprodukoval ich tak, aby všetko vyzeralo normálne, kým centrifúgy praskli. . Guardian ocenil americké a izraelské použitie vírusu Stuxnet proti Iránu ako “najväčší kybernetický útok, aký kedy bol na svete spustený, ďaleko pred všetkým, čo sa pripisuje Rusku a Číne.” Publikácia poznamenáva, že myšlienka takéhoto kybernetického útoku vznikla pravdepodobne v národnom laboratóriu Idaho z ministerstva energetiky USA, ktoré sa zaoberá jadrovými zbraňami.

 

V prípade skutočnej vojenskej akcie môžu byť kybernetické zbrane oveľa efektívnejšie ako raketové a delostrelecké útoky. Zavedenie a aktivácia vírusu typu Stuxnet v elektrárňach a strategických potrubiach ktoroukoľvek z bojujúcich strán je schopná radikálne zmeniť rovnováhu síl. Kybernetický útok narúšajúci iránske vojnové riadiace centrá by navyše mohol odoprieť armáde Islamskej republiky centralizovanú odpoveď na izraelský útok.

 

„Len jeden zlý krok…“: Iránske médiá predstavili mapu bombardovania Izraela

 

Je jasné, že nič nie je jasné

Olej do ohňa prilievajú tvrdé vyhlásenia iránskych expertov. Napríklad deň pred obnovením rokovaní o jadrovej dohode vo Viedni bývalý šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Fereydun Abbasi povedal, že Mohsen Fakhrizadeh, otec národného jadrového programu, ktorého minulý rok zabili agenti Mossadu, “vytvoril systém jadrových zbraní na útočné účely.” Nie je vylúčené, že by mohlo ísť o akúsi „špinavú“ atómovú bombu, teda hlavicu s rádioaktívnymi materiálmi, ktorá po dosiahnutí cieľa vytvorí iba rádioaktívne zamorenie priestoru.

 

Na akýkoľvek účel sú takéto vyhlásenia urobené, neprispievajú k deeskalácii napätia a robia výsledok možného vojenského konfliktu medzi Izraelom a Iránom nepredvídateľným.

Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov