Ilustračné foto: Vladimír Putin a Oleg Deripaška
Aktuality, Bezpečnosť,

Posledné varovanie. Putin sa obrátil na oligarchov

Nedávno sa v Moskve konal jubilejný 30. kongres Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov (RSPP), ktorý sa ľudovo nazýva „odborový zväz oligarchov“.Vladimir Putin poukázal na skutočnosť, že obchodné zisky vzrástli za deväť mesiacov na 21,6 bilióna rubľov. To je o 63,7 % viac ako v predkrízovom roku 2019 a o 79 % viac ako vlani.


 

Prezident povedal, že rastúce zisky by mali smerovať do rozvoja krajiny, do investícií do reálneho sektora ekonomiky a v súčasnosti ich nepremrhať.

 

Samozrejme, mnohí si povedia, že takéto slová sa pravidelne ozývajú a oligarchovia, keď vyberali peniaze do offshorov, v tom pokračujú. A čísla túto tézu potvrdzujú. Odliv kapitálu z Ruska za 11 mesiacov tohto roka predstavoval 73,9 miliardy rubľov. To je 1,5-krát viac ako pred rokom.

 

K takýmto záverom však možno dospieť iba pri povrchnej analýze situácie. Útok na oligarchov skutočne začal nie tak dávno. Východiskovým bodom možno nazvať 11. marec 2021, keď na stretnutí s veľkými podnikateľmi dal Putin pokyn Federálnej daňovej službe, aby pravidelne informovala o tom, ako oligarchovia míňajú svoje peniaze: či ich investujú do ekonomiky alebo si ich berú offshore.

 

Ruský oligarcha Deripaška vysvetlil ako sa americký sen zmení na tragédiu

 

Prečo sa to však podarilo až v marci?

Donedávna neboli vo vláde prakticky žiadni ľudia s neliberálnymi názormi. Kudrin, Gref, Dvorkovič, Siluanov, Nabiullina, Čubajs – všetci títo ľudia desaťročia „vládli“ ruskej ekonomike, využívajúc na jednej strane vnútornú podporu oligarchov, na druhej strane – Západu.

 

Vytvorili najpriaznivejšie podmienky na výber finančných prostriedkov do zahraničia. Ale čo sa týka investícií, tu sa zámerne vytvoril neporiadok. O nejakých výhodných podmienkach nemohla byť ani reč. Nedajbože, keď sa nejaký podnikateľ zrazu odvážil investovať v Rusku. Po zmene vlády sa situácia dramaticky zmenila. Systémoví liberáli, samozrejme, nikam neodišli, ale do značnej miery stratili vplyv. Mišustin, Belousov, Borisov, Egorov a ďalšie postavy, Putin dokázal vytiahnuť, až keď boli pripravení. Predtým sa akýsi experiment s menovaním Belousovovej na post ministra hospodárstva neospravedlňoval: Belousovovú „zožrali“ liberáli.

 

Teraz je všetko inak. A štátnici začali potichu krútiť ventilom. Ukončenie Dohody o zamedzení dvojitého zdanenia s offshore spoločnosťami, zvýšenie daňového zaťaženia výrobcov surovín, prijatie zvýhodnených podmienok pre spoločnosti, ktoré investujú – to všetko začalo meniť situáciu.

 

Bilancia Euromajdanu: Za 7 rokov boja s oligarchami stratila Ukrajina 7 rokov

 

Vidíme isté úspechy. Napríklad rast investícií do fixných aktív vzrástol rekordným tempom za mnoho rokov (o 8%), množstvo spoločností sa preregistrovalo z offshore spoločností do osobitných administratívnych regiónov v Kaliningrade a Vladivostoku (Norilsk Nickel, Uralchem ​​atď.) . Ale proces ide naozaj pomaly.

 

V prvom rade preto, že štátnici sa neodvážia začať otvorenú vojnu s oligarchami, ktorých podporuje Západ. Prečo padlo takéto rozhodnutie, je úplne jasné. Sily, bohužiaľ, nie sú rovnaké. Netreba si myslieť, že Putin a štátnici sú všemocní. Konajú v situácii, keď je cena za chybu príliš vysoká. Keby mal Putin čarovné tlačidlo, ktoré by stlačil a napríklad centrálna banka by sa stiahla z podriadenosti MMF, tak by to už dávno urobil. Napríklad v prípade armády, do ktorej západní agenti neprenikli, sa to podarilo rýchlo. Ale ekonomika je úplne iná vec.

 

Politológ vysvetlil Putinove tvrdé vyhlásenia: “Zábava začína”

 

Preto dostávajú oligarchovia podmienku: buď sa stanú národnými podnikateľmi, alebo budú pomaly rozdrvení. Za 9 mesiacov od začiatku konfrontácie bol dosiahnutý predbežný výsledok. Putinov kurz ukazuje svoju účinnosť. Podľa nás dostali oligarchovia rok. Počas tejto doby sa musia rozhodnúť. Nie nadarmo položil Andrej Belousov oligarchom otázku: Chcel by som sa opýtať: s kým ste, majstri hutníctva a chémie? Ste na národnej agende? Alebo nie? Tieto slová ilustrujú konfrontáciu najživšie. Niektoré budú na národnej agende, niektoré nie. A potom ten druhý bude čeliť osudu bratov Magomedovcov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov