Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ vysvetlil Putinove tvrdé vyhlásenia: “Zábava začína”

Putinov zdravý konzervativizmus je podľa politológa Alexandra Dugina nezlučiteľný s tromi klasickými politickými ideológiami Západu. „A tu začína zábava,“ poznamenáva.


 

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval kapitalizmus a nové liberálne hodnoty. Čo je dôvodom tvrdých vyjadrení hlavy štátu, vysvetlil Alexander Dugin, politológ, líder medzinárodného eurázijského hnutia a šéfredaktor portálu Katechon.

 

Hovoríme o prejave prezidenta Ruska na stretnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu. Putin nazval „divoký kapitalizmus“ slepou uličkou rozvoja a vyhlásil aj neprijateľnosť „liberálnych hodnôt“, keď sú deti odmalička učené, že môžu byť akéhokoľvek pohlavia. Ako alternatívu k tomu šéf Ruska navrhol „zdravý konzervativizmus“.

 

Dugin poznamenal, že tento Putinov prejav je veľmi vážnou udalosťou. Doteraz konzervatívna identita prezidenta Ruska – žiadne ideologické preferencie a naopak zadržiavanie akýchkoľvek ideologických extrémov. A teraz Putin urobí takéto tvrdé a jednoznačné vyhlásenia.

 

“Nejde o súbor náhodných a protirečivých téz, ide o náčrty, aj keď predbežné, úplne originálnej ideológie, ktorú možno zhrnúť ako „antikapitalizmus napravo“, – napísal Alexander Dugin na telegramovom kanáli “Nezygar”.

 

Politológ poznamenal, že hlavou štátu spomínaný monarchista Ivan Iljin a Berďajevov projekt „Nový stredovek“ a slavjanofilská tradícia, eurázijci a ruská náboženská filozofia zapadajú do tohto konceptu. Podľa Dugina to všetko odkazuje na „antikapitalizmus napravo“.

 

“A tu začína zábava: antikapitalizmus napravo je nezlučiteľný s tromi klasickými politickými ideológiami Západu,” – upozorňuje politológ.

 

Dodáva, že len rozhodnutím o jednoznačnom rozchode s tromi politickými teóriami klasickej západnej moderny bude Rusko schopné získať späť plnohodnotný teoretický horizont. A jedinou otázkou, ktorá zostáva, je, kedy sa Putin bude priamo venovať štvrtej politickej teórii.

 

Prezident Ruska na stretnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu

„Každý z nás je človek, na tom záleží,“ poznamenal Vladimír Putin vo svojom nedávnom Valdajskom prejave, keď citoval Martina Luthera Kinga.

 

“Problémom je, že keď sa hovorí o ochrane práv, zavádza sa systém separácie, ktorý funguje podľa rasových, národnostných a rodových princípov. Zdôrazňuje zjavné alebo umelé rozdiely. Zjednocujúce „ľudské“ je potlačené ako bezvýznamné. Používa sa zámena. Boj proti rasizmu sa tak mení na „obrátenú diskrimináciu“. Rozhovor o právach mužov a žien nadobúda črty fantazmagórie. Rodičia sú očíslovaní a deti balamutené. Pravda sa stáva „zločinom proti ľudskosti“.

 

Ruský prezident zároveň upozornil na nebezpečné „obludnosti“.

 

„Deti od malička učia, že z chlapca sa môže ľahko stať dievča a naopak. Vnucujú im možnosť voľby. ktorá je vraj dostupná každému. Odstraňujú rodičov a nútia dieťa robiť rozhodnutia, ktoré môžu zlomiť jeho život. A nikto to ani nekonzultuje s detskými psychológmi. Je dieťa v určitom veku schopné rozhodovať o tak vážnych veciach? Nazývať veci pravými menami je už na pokraji zločinu proti ľudskosti. Všetko pod zámienkou pokroku,” prízvukoval Putin.

 

“Zvádzaním možnosťou voľby, je dieťa jednoducho vyradené zo života. Ponorené do experimentálnej, umelej a hybridnej reality. A tomu vravia „pokrok“.”

 

“Hovoríme ešte o ľuďoch alebo kyborgoch z hollywoodskych filmov. O upravených produktoch ideologického priemyslu? Nepovedie to všetko k tomu, že ľudia jednoducho stratia samých seba a zabudnú, kým v skutočnosti sú?”

 

“A nedostaneme žiadny pokrok, ale monštruóznu degradáciu, škatuľkovanie človeka pod formátom tuposti “X”. Toto všetko je veľmi podobné klonovaniu, ktoré sa stále vštepuje do ideologickej roviny. Alebo je „X“ prázdna vypitvaná bytosť? Človek bez vlastností, ktorý sa nechal zlákať ilúziou širokého výberu. Až sa v ňom úplne stratil.”

 

„Komu sa to páči, nech to robí,“ zhrnul Putin a navrhol cestu „zdravého konzervativizmu“. Jeho hlavným cieľom je zachrániť človeka. Zachovať ľudskú prirodzenosť. Čo je v súčasnosti veľmi ťažká úloha. Hovoríme nielen o krehkosti reality okolo nás, ale aj o krehkosti samotného človeka. Tak ako štáty strácajú svoju suverenitu výmenou za X-status, môže ho stratiť i človek. A stať sa hračkou v rukách architektov nového sveta „svetlej“ budúcnosti.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov