Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Ruskí vojaci zverejnili unikátne video likvidácie sýrskych teroristov kamikadze dronmi

Ruské ministerstvo obrany ukázalo video ničenia teroristov a ich zbraní v Sýrii ruskými bojovými dronmi „Lancet“. Video zverejnil na svojom telegramovom účte novinár televízneho kanála Russia 1 Alexander Rogatkin.


 

 

Ako uviedol operátor ruských síl pre špeciálne operácie, ktorý bol predstavený ako Andrej, v apríli 2020 militant teroristickej skupiny Hayat Tahrir al-Sham * vystrelil na konvoj sýrskej armády a zničil dva kamióny.
“Potom sme začali vykonávať letecký prieskum oblasti a v rámci prieskumu sme objavili jednotku protitankových riadených striel pod vedením tohto militantu,” povedal ruský vojak. Terorista, ktorého hľadali zo vzduchu, je známy pod prezývkou Sniper Tow, chváli sa totiž, že z raketových systémov TOW zničil asi 30 tankov a vrtuľníkov sýrskych vládnych síl.

 

„Samovražedný“ krok ruského vojenského námorníctva: do výzbroje môže získať zvláštne drony

 

Jednotku zbadal kamikadze dron, keď rozmiestňovali odpaľovacie zariadenia. Keďže v tejto situácii nebolo možné identifikovať samotného Snipera Toua, armáda sa rozhodla zlikvidovať celú skupinu teroristov. Hoci militanti počuli padajúci Lancet, trvalo im dve sekundy, kým utiekli z pickupu – všetci zomreli na zranenia šrapnelom. Druhý kamikadze dron zničil samotnú inštaláciu TOW.

 

V ten istý deň v provincii Hama “Lancet” zlikvidoval poľného veliteľa Abu al-Walida.
“Bol vypustený dron a aj keď ho militant zaregistroval za pár sekúnd, vizuálne aj akusticky, nestihol zareagovať a veliteľ bol priamo zasiahnutý,” povedal. ruský operátor bezpilotných lietadiel.

 

Kto dokáže mínovať vzdušný priestor?

 

Bezpilotné lietadlá Lancet vyvinula spoločnosť ZALA AERO, člen koncernu Kalašnikov. Sú najznámejšie z ruských samovražedných dronov.  Modely sa medzi sebou líšia hmotnosťou, silou bojových častí a doletom. Lancet-1 pojme črepinový a trhavý náboj s hmotnosťou iba jedného kilogramu, Lancet-3 má vlastnú hmotnosť asi 12 kg a unesie už dosť veľkú bojovú hlavicu s hmotnosťou 3 kg. Trhavý účinok tohto dronu sa dá porovnať s výbuchom strely stredného kalibru, a jeho hlavná zvláštnosť spočíva v tom, že dokáže bodovo a nanajvýš presne zasiahnuť najzraniteľnejšie ciele na vzdialenosti do 40 km. Dĺžka letu týchto dronov je najmenej polhodiny, počas ktorej môžu preskúmať desiatky štvorcových kilometrov morského alebo zemského povrhu.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov