Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Fínska rozviedka už vie termín „útoku“ ruskej armády na Ukrajinu

Fínska rozviedka určila načasovanie útoku ruskej armády na Ukrajinu. Oznámil to generál Timo Kivinen, veliteľ fínskych obranných síl. Fínska rozviedka podľa generála dospela k záveru, že ruský útok na Ukrajinu sa uskutoční v najbližších mesiacoch, aj keď pod jednou, ale dôležitou podmienkou – ak sa Moskva napriek tomu rozhodne napadnúť susednú krajinu. Ak sa tak Kremeľ rozhodne, invázia sa uskutoční v januári.


 

Fínski spravodajskí dôstojníci sa vo svojej prognóze opierajú o údaje, že Rusko sústredilo na hraniciach s Ukrajinou až 100 000 vojakov s technikou, čo je podľa generála „výnimočná koncentrácia“. Helsinki zároveň neveria, že všetky pohyby okolo Ukrajiny skončia inváziou ruskej armády, Fíni vsádzajú na diplomatické riešenie. Fínske ministerstvo obrany zároveň nevylučuje, že všetko skončí vojenskými stretmi, preto sa na takúto situáciu pripravujú. Kivinen poznamenal, že teraz nič neohrozuje bezpečnosť Fínska, ale ak sa na Ukrajine začnú nepriateľské akcie, môže to „vybuchnúť“ v celom pobaltskom regióne.

 

Fínska spravodajská služba nie je prvá, ktorá označila koniec januára za najpravdepodobnejší čas pre ruský „útok“ na Ukrajinu. Predtým tieto termíny určili Američania. Americké výzvedné služby tvrdia, že Rusko plánuje vpád na územie Ukrajiny začiatkom roku 2022. Oznámila to začiatkom decembra agentúra Associated Press s odvolaním sa na zdroj v administratíve prezidenta USA. Podľa tvrdenia spolubesedníka agentúry sa chystá Rusko rozmiestniť na hranici s Ukrajinou na 175-tisíc vojakov, z ktorých polovica sa už nachádza na patričných miestach. Zdroj informoval tiež o „plánoch“ Moskvy poslať do pohraničných regiónov asi 100 práporových taktických skupín spolu s obrnenou technikou, delostrelectvom a potrebným zariadením.

 

 

Spojené štáty sa snažia samy seba presvedčiť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. Zabúdajú však na zemepis

 

V poslednej dobe západné médiá znova informujú o tom, že Rusko vraj pripravuje vpád na Ukrajinu. V Kyjeve túto informáciu najskôr vyvrátili a vyhlásili, že nezaznamenávajú sústredenie ruských vojsk na hranici, neskôr ale tiež začali varovať pred plánovaným vpádom. Napriek ruským vyhláseniam o absencii plánov na útok na Ukrajinu Západ naďalej tvrdí, že „invázia“ sa začne. Odborníci medzitým nevylučujú, že sa to všetko robí pre ďalšie obvinenie Moskvy, hoci provokácia príde z Kyjeva. Ukrajinský poslanec Kiva už skôr oznámil, že kyjevské úrady pripravujú provokáciu s pomocou Spojených štátov a Veľkej Británie. Tá je naplánovaná až na koniec januára.

 

Výsledky rokovaní medzi Putinom a Bidenom

„Vždy by ste mali brať do úvahy skutočnosť, že existujú veci, ktoré boli dohodnuté, ale neboli oznámené verejnosti,“ povedal Jakov Kedmi, bývalý šéf izraelskej špeciálnej služby „Nativ“, v relácii „Večer s Vladimírom Solovjovom“, kde komentoval výsledky rokovaní medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov.

 

„Už som v tomto programe povedal, že ak sa pri rokovaniach objaví otázka možnej ruskej invázie na Ukrajinu, Putin bude mať jednoduchú odpoveď: nechystáme sa,“ pokračoval. – Mýlil som sa, Putin odpovedal múdrejšie: nechcete, aby sme vtrhli? Podpíšme dohodu pre našu bezpečnosť. Ale nezaviazal sa, že nenapadne Ukrajinu. Všetko závisí od toho, či bude táto dohoda podpísaná.”
“A urobil ďalší krok správnym smerom, keď prepojil dohodu o strategickej stabilite s písomnými zárukami ruskej bezpečnosti,” dodal.

 

Výsledkom rozhovoru Putina s Bidenom môže byť autonómia Donbasu. Gerasimov varuje Ukrajinské vedenie

 

„Kde začali Američania? Chceme dosiahnuť strategickú udržateľnosť. Putin hovorí: dobre, len pod podmienkou, že podmienky bezpečnosti Ruska, ktoré definujeme, budú zaručené a právne formalizované. To znamená, že vrátil Američanom žiadosť Američanov, “povedal Jakov Kedmi

 

A o čo prosili Američania? pokračoval odborník. Jednu vec: nenapadnite Ukrajinu.

„To znamená, že sa obávajú, že medzinárodná situácia vyjde z neistého stavu, v ktorom aj tak je. Zaznelo absolútne infantilné vyhlásenie, že podporujú územnú celistvosť Ukrajiny. Dobre, podporte… “- povedal Kedmi. Jakov Kedmi sa navyše domnieva, že Washington deklaruje podporu krajine a jej územnej celistvosti, no neverí vo svoje slová. Americká vláda si už dávno uvedomuje, že Kyjev je v nestabilnej pozícii a situáciu nezvládne.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov