Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Provokácie tým neskončia. Bývalý veliteľ Čiernomorskej flotily okomentoval incident s ukrajinskou loďou

Incidenty v Čiernom mori podobné včerajšiemu prípadu lode ukrajinského vojenského námorníctva Donbas budú pokračovať, pretože Kyjev chce za súhlasu Washingtonu vyprovokovať vojenskú reakciu Moskvy, vyhlásil v rozhovore pre Sputnik bývalý veliteľ Čiernomorskej flotily RF admirál Vladimir Komojed.


 

 

„Myslím si, že sa Ukrajinci nezastavia a budú robiť provokácie ako zo strany Mariupolu, tak aj zo strany Odesy. Áno, náš náčelník Generálneho štábu dal na vedomie, že budeme odpovedať na provokácie silou, ale asi práve o to Kyjev usiluje, a jeho hlavný ochranca Washington ho k tomu všemožne podnecuje,“ povedal Komojedov.

 

Lode bez orientácie. Pri vchode do Kerčského prielivu sa objavil „Bermudský trojuholník“

 

Ruská FSB vo štvrtok oznámila, že veliteľská loď Donbas ukrajinského vojenského námorníctva pláva smerom ku Kerčskému prielivu a ignoruje požiadavku zmeniť kurz. Neskôr sa loď otočila späť. Rokovania posádky zhodnotila ruská špeciálna služba ako provokatívne a ohrozujúce bezpečnosť morskej dopravy. Rozhovor prezidentov USA a Ukrajiny Joea Bidena a Volodymyra Zelenského sa časovo zhodli s pokusom ukrajinskej vojnovej lode vplávať do Kerčského prielivu. Donbas vzal spätný kurz v okamihu, keď bolo oznámené ukončenie rokovaní.

 

Rusko zvyšuje počet lodí vo svetovom oceáne

 

Nebol to prvý incident s loďami Vojensko-námorných síl Ukrajiny v Kerčskom prielive . V novembri roku 2018 tri lode ukrajinského vojenského námorníctva narušili hranicu Ruska, vplávali do dočasne zatvorených vôd pobrežného mora RF a zamierili z Čierneho mora k prielivu. Manévrovali nebezpečne a neplnili zákonné požiadavky ruských úradov. Lode, ktoré narušili hranicu RF, boli zadržané. Vojaci, ktorí narušili hranicu, boli 7. septembra roku 2019 odovzdaní Ukrajine v rámci dohôd o súčasnom prepustení zadržaných a odsúdených osôb, lode boli ukrajinskej strane odovzdané v novembri.

 

 

Ruská stíhačka Su-30 zahnala americké prieskumné lietadlo nad Čiernym morom
Ruská stíhačka Su-30 sprevádzala v piatok americké prieskumné lietadlo Poseidon Р-8А nad Čiernym morom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. 10. decembra zachytili ruské radary nad neutrálnymi vodami Čierneho mora cieľ blížiaci sa k hraniciam RF. Následne do vzduchu vzlietla stíhačka Su-30 zo síl protivzdušnej obrany Južného vojenského okruhu. Posádka ruskej stíhačky identifikovala vzdušný cieľ ako prieskumné lietadlo amerického námorníctva P-8A a odprevadila ho nad Čierne more. Potom, čo sa cudzie vojenské lietadlo otočilo od štátnej hranice, sa ruské Su-30 vrátilo na domovské letisko.

 

Ako koncom októbra informoval minister obrany RF Sergej Šojgu, počet letov prieskumných a taktických lietadiel NATO pri ruských hraniciach tento rok vzrástol o 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ruské stíhačky pravidelne vzlietajú kvôli sprievodu vojenských lietadiel krajín NATO, ktorá sa snaží doletieť k hraniciam krajiny. Najčastejšie sa objavujú nad Čiernym morom a Baltským morom. Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu je presvedčená , že zvýšená intenzita letov krajín NATO v blízkosti Ruska vytvára riziká pre civilné lietadlá . Agentúra vydala také vyhlásenie po tom, čo bolo osobné dopravné lietadlo Airbus 330 nútené zmeniť kurz kvôli kríženiu jeho trasy americkým prieskumným lietadlom Boeing RC-135V .

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov