USS Ross
Aktuality, História,

Prečo sú USA koloniálnou ríšou?

Novinár britského listu The Guardian Daniel Immerwahr uvažuje nad tým, prečo sa občanom USA páči, keď je ich štát predstavovaný ako republika, kým krajina bola mnoho desaťročí impériom so svojimi kolóniami.


 

Immerwahr upriamil pozornosť na „Veľké spojené štáty“, ako sa nazývali na prelome 19. a 20. storočia. K základnému „kontinentálnemu územiu“ treba prirátať aj množstvo iných území, kontrolovaných USA – Portoriko, Guam, Samoa, Britské panenské ostrovy (predtým Virginské ostrovy), Severné Mariány atď.

 

 

„V skutočnosti, mnohí ľudia dokonca ani nevedia, že máme zámorské panstvá. Sú presvedčení, že ríše majú len cudzinci, takí ako Briti. Američania niekedy prichádzajú do úžasu, keď počujú, že my sme tiež „ríša“,“ uvádza Immewahr citát z vládnej správy USA z čias Druhej svetovej vojny.

 

Americký generál Mark Milley uviedol nové mocenské prerozdelenie sveta

 

Pozornosť upriamil aj na hospodársku expanziu Spojených štátov po skončení 2. sv. vojny. „Kritici v Európe pociťovali, že kontinent zaplavuje americká komercia. Dnes, keď svetový biznis operuje dolármi a reštaurácie McDonalds sú vo vyše sto štátoch, začína byť zrejmé, že mali dôvod na takéto vyhlásenia,“ vysvetlil autor textu.

 

Okrem toho existovali aj vojenské intervencie, upriamuje pozornosť Immerwahr. Z najznámejších spomeňme Kóreu, Vietnam, Irak, Afganistan, ale boli aj menej viditeľné operácie.

 

„Od roku 1947 boli ozbrojené sily USA vyslané za hranice na účasť v konfliktoch 211-krát a to do 67 štátov. Ak chcete, nazývajte to mierotvorstvom, ak nie, nazývajte to imperializmom. Lenže tento štát nebol zjavne skromný a strkal svoje ruky kam sa mu zažiadalo,“ poznamenáva autor.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov