Generál Mark Milley
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál Mark Milley uviedol nové mocenské prerozdelenie sveta

Šéf zboru náčelníkov štábov Spojených štátov amerických Mark Millieypočas bezpečnostného fóra Aspen Institute musel uznať, že Washington už nie je jediným stredom sveta. Dnes sú centrá v Rusku, Spojených štátoch a Číne, povedal Milley.


“Vstupujeme do trojpólového sveta s Čínou a Ruskom ako veľmocami,” – citát generála Millieho. Ďalej je všetko v najlepších tradíciách Spojených štátov. Z pohľadu generála je trojpólový svet nebezpečnejší ako to, čo sme poznali pred 40 a 50 rokmi. Planéta sa stala strategicky menej stabilnou, povedal generál.

 

Milley ospravedlnil stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu. Zdôraznil, že by sa to nemalo považovať za útek, a tiež požiadal, aby prestali podceňovať Washington. Ostatné vlády by podľa Milleyho mali brať Spojené štáty vážne.

 

Šéf americkej CIA sa stretol s riaditeľom ruskej zahraničnej spravodajskej služby

Stretnutie sa týkalo najmä otázok týkajúcich sa medzinárodného terorizmu. Riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin v utorok na stretnutí so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom hovoril o boji proti medzinárodnému terorizmu a spolupráci. Informovali o tom v stredu agentúra TASS a denník National Post na svojej webovej stránke. Stretnutie sa uskutočnilo na základe iniciatívy americkej strany. Burns spolu s delegáciou pricestoval na dvojdňovú návštevu Moskvy (2. – 3. novembra) na základe poverenia amerického prezidenta Joea Bidena.

„V strede pozornosti boli otázky spolupráce medzi službami v kontexte rusko-amerických vzťahov s dôrazom na boj s medzinárodným terorizmom,” uvádza sa vo vyhlásení SVR. Burns v rokoch 2005 – 08 pôsobil ako veľvyslanec USA v Rusku. Riaditeľom CIA je od marca tohto roka.

 

Čakáte na „malú vojnu“?
Vojenský expert Jurij Knutov sa domnieva, že by sme nemali dôverovať optimistickým publikáciám The New York Times o údajne stabilizujúcich vzťahoch. A slovo politikov veru nestačí. Je lepšie pozrieť sa na akcie. Knutov pripomenul, že s príchodom Bidena Washington len neustále zvyšoval vojenský tlak na Rusko.

“Je desivé vypracovať úlohy použitia – zatiaľ podmienečných – jadrových zbraní proti Baltskej flotile, Čiernomorskej flotile, proti iným cieľom umiestneným na území Ruska,” – poznamenal expert v rozhovore pre agentúru Prvý Rus.

 

Nebezpečenstvo týchto cvičení navyše spočíva v tom, že tí, ktorí ich plánujú a vedú, vychádzajú z toho, že Rusko neodpovie. Vychádzajú zo skutočnosti, že tento úder bude ako varovný, Rusko preto zostane ticho, a to všetko skončí a Spojené štáty po víťazstve skutočne vystúpia z vojny.

„Má to byť taká rýchla vojna, malá víťazná vojna, ktorá sa skončí v prospech USA a Rusko sa zachová úplne rovnako ako ZSSR v roku 1991, keď odovzdalo všetky svoje pozície Západu a všetko sa to skončilo kolaps krajiny,“ zhrnul Knutov. Podľa jeho názoru je pokus o realizáciu tohto scenára jasne viditeľný.

 

Dodal, že Rusko by malo na takéto provokácie reagovať čo najtvrdšie, a to aj s použitím jadrových odstrašujúcich síl. „A keď sa počet príčetných ľudí v USA zvýši na určitú úroveň, bude nádej na normálne rokovania,“ verí Knutov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov