UV-4
Aktuality, Pozemná technika,

Spoločnosť Kalašnikov predstavila elektromobil UV-4

Na taxikárskom „veľtrhu“ v Moskve skupina Kalašnikov predstavila svoj elektromobil Ovum UV-4 s návrhom na taxíky v hlavnom meste Moskvy. UV-4 je druh rozšíreného Twizy. Dĺžka 3,44 m, šírka 1,85 m a výška 1,74 m. Malý hrniec jogurtu do mesta. Dve (obrovské) sedadlá vpredu a lavica vzadu. Vo vnútri sa môže usadiť 4 až 5 osôb. Upozorňujeme, že ide o požiadavku ruských úradov a vozidlo je určené aj pre armádu.


 

UV-4 je iteráciou projektu OVUM (latinsky vajce ОВУМ). Ovum predstavený začiatkom leta (na Moskovskej medzinárodnej vojenskej výstave) je dvojsedadlové vozidlo s jedným kolesom vzadu. Dvojmiestna verzia bola prezentovaná ako policajné vozidlo do mesta s malým motorom (15 kW), klimatizáciou a kúrením prerobenýu tak, aby minimalizovali dopad na dojazd. Presná autonómia, podľa výrobcu až 150 km.

 

 

O niekoľko týždňov neskôr predstavil Kalašnikov 4-miestnu verziu, ktorej estetika (najmä zadná časť) bola prepracovaná a vybavená dverami vo vojenskom štýle. Vo zvyšku zostáva interiér rovnaký, sparťanský a s obrazovkou, ktorá vodičovi ukáže všetko. Čo sa mení, je výkon motora, ktorý vzrastie na špičkových 50 kW, maximálna rýchlosť 80 km/h a hmotnosť 700 kg. Na druhej strane Kalašnikov stále avizuje 150 km autonómie bez vývoja charakteristík batérie (a priori 13,2 kWh).

 

Rám vozidla je zvarený z oceľových trubiek a vonkajšie panely sú vyrobené z plastu. Najlepšie je stále stroj objaviť prostredníctvom videa ruského média. Môžete vidieť povrchovú úpravu (plast), ako aj rôzne detaily. Navyše vedľa objavujeme taxík Twizy, len pre porovnanie. Kalašnikov UV-4 sa stále javí ako prototyp. Koncern Kalašnikov si v krajine nechal patentovať vzhľad elektromobilu UV-4. Patentové snímky daného stroja boli zverejnené v stredu 17. novembra v otvorenej databáze Federálneho inštitútu duševného vlastníctva (FIDV).

 

23. novembra 2019 predstavil koncern Kalašnikov na fóre odbornej navigácie ProjeKTOriA v Jaroslavli elektrický motocykel Iž. Výkon vozidla Iž na svojom vrchole dosahuje až 50 kilowattov a jeho rýchlosť je až 100 km/h. Elektromobil má lítium-iónovú batériu, ktorá vydrží osem hodín. Model je určený pre „zaujímavú a rýchlu jazdu“ a patrí k motocyklovému typu Cafe Racer.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov