Foto: MOSR
Aktuality, Civilná ochrana,

Anketa Vojenský čin roka

Za účasti členov vlády, účastníkov odboja a samozrejme príslušníkov Ozbrojených síl SR sa uskutočnilo vyhlásenie laureátov 24. ročníka ankety Vojenský čin roka, ktorá vyzdvihuje výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany za predchádzajúci rok.


 

Minister obrany sa k vojakom počas galavečera prihovoril slovami velikána slovenskej histórie, generála Milana Rastislava Štefánika: „Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna. Byť lepší, urobiť viac – to sú presne tie skutky, o ktorých je aj Vojenský čin roka a symbolicky na Medzinárodný deň vojnových veteránov – ľudí, ktorí takéto skutky robili tiež,“ povedal.

 

Foto: MOSR

 

Zhodnotil, že aj napriek tomu, že príbehy Vojenského činu roka sú rôzne, spájajú ich dve veci – ľudskosť a pripravenosť urobiť niečo viac, či už zasiahnuť a zachrániť ľudský život, majetok, jednoducho pomôcť. Ocenil, že aj napriek rozsiahlemu nasadeniu a vyťaženiu Ozbrojených síl SR dostal rezort množstvo nominácií vojačiek a vojakov v rôznych kategóriách, ktorí urobili ešte o niečo viac – okrem vynikajúceho plnenia svojich úloh a povinností urobili niečo navyše. „Všetkým zo srdca veľmi pekne ďakujem,“ zdôraznil.

 

Foto: MOSR

 

Ocenení boli laureáti v kategóriách Služba vlasti, Pomoc verejnosti, Priateľ armády a Záchrana života. O laureátoch spomedzi nominácií na VČR 2020 rozhodla komisia v zložení predstaviteľov rezortu obrany na čele s hlavnou veliteľkou OS SR, prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

 

Foto: MOSR

 

Laureátmi v kategórii Pomoc verejnosti sa stali kapitáni Ladislav Parma, Viktor Frančiak, major v zálohe Ondrej Hlavatý a kolektív 1. protilietadlovej raketovej skupiny, ktorí finančnou zbierkou ale aj inou pomocou a podporou pomohli kolegovi a jeho rodine, ktorý sa pre onkologické ochorenie ocitol v ťažkej životnej situácii. „Ak to naše malé gesto aspoň na malú chvíľu dokázalo zmierniť jeho príkorie, sme úprimne veľmi radi,“ povedal kpt. Viktor Frančiak spolu so želaním zdravia a síl pre kolegu. Ocenenie odovzdal laureátom predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa spolu s minuloročnou laureátkou VČR v kategórii Služba vlasti, rtm. Ivanou Krivošovou.

 

Foto: MOSR

 

V kategórii Služba vlasti bol za mimoriadne plnenie úloh a povinností ocenený rotmajster Radek Belan, ktorého nominácia oceňovala jeho prístup, spôsob a motiváciu vojakov, ktorých pripravuje v rámci základného vojenského výcviku. „Je to pre mňa obrovská česť tu stáť, za celú kariéru je to to najväčšie ocenenie. Veľmi si to vážim, ďakujem,“ uviedol. Za výnimočné nasadenie vojakov nad rámec úloh a povinností sa im poďakoval aj náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. „Som rád, že novinka v ankete – kategória Služba vlasti umožňuje oceniť ľudí, ktorí svoju profesionalitu venujú v prospech služby vlasti, teda primárnemu poslaniu ozbrojených síl. Služba vlasti pre mňa a zrejme pre všetkých ľudí v uniforme znamená schopnosť povýšiť a dať do popredia spoločenské potreby a potreby krajiny na úkor svojich vlastných, byť schopný obetovať sa a naplniť svoje poslanie do posledného písmena prísahy,“ povedal.

 

Za prispievanie k budovaniu civilno-vojenských vzťahov a šírenie dobrého mena OS SR či povedomia o vojenskej histórii bol v kategórii Priateľ armády ocenený pán Richard Koky, bývalý profesionálny vojak a Róm. Ocenenie získal za mimoriadnu pomoc a spoluprácu s vojakmi OS SR v prvom kole a línii boja proti pandémii COVID-19 najmä na území osád s marginalizovaným rómskym obyvateľstvom, ako expert pre terén národného projektu Zdravé komunity a pracovník organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Cenu za neho prevzal šéfredaktor rezortného časopisu Obrana a navrhovateľ nominácie Pavol Vitko, ktorý prítomným odovzdal poďakovanie a odkaz p. Kokyho. „Pán Koky dostal bežnú jesennú virózu, ospravedlňuje sa, navyše jeho blízky príbuzný zomrel na COVID-19 a tak pripravujú pohreb. On sám sa už naozaj teší na tretie očkovanie a odporúča a prosí všetkých, aby sa dali zaočkovať. To je odkaz laureáta,“ uviedol P. Vitko.

 

Vrchol ocenení bola kategória Záchrana života, v ktorej zvíťazil nadporučík Ladislav z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Hrdinsky pomohol pri autonehode, pričom holými rukami a pomocou škrtidiel, ktoré nosí vždy pri sebe, zabránil vykrvácaniu zranenej ženy. „Ja len dúfam, že budem môcť byť počas mojich činných rokov služby pridanou hodnotou nielen pre 5. pluk špeciálneho určenia ale aj pre celé ozbrojené sily. Ďakujem,“ povedal.

 

Výsledky Vojenského činu roka 2020 si mohla pozrieť aj verejnosť, a to prostredníctvom záznamu vysielaného pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov. Jednu z cien odovzdal práve vojnový veterán, rtm. v.v. Karol Kuna, ktorý počas SNP pôsobil v partizánskej skupine ako spojka a neraz bol v ohrození života. „Mám tu česť, že sa môžem stretnúť s nominovanými ľuďmi, ktorí pomáhajú civilnému obyvateľstvu. Prežívali sme to aj my – za vojny, keď nám civilné obyvateľstvo poskytovalo nezištnú pomoc, aby sme mohli plniť svoje úlohy. Preto vysoko oceňujem týchto ľudí, ktorí dnes pomáhajú budovať alebo nadobúdajú dobrý vzťah k armáde a aj k pamäti nás, veteránov vojny,“ vyzdvihol hrdina SNP pán Karol Kuna.

 

Na pozvanie ministra obrany SR Jaroslava Naďa sa na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety zúčastnili aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer, náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko, zástupcovia diplomatického zboru, vojnoví veteráni, priatelia rezortu obrany a samozrejme, príslušníci a príslušníčky ozbrojených síl.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov