GTK Boxer
Aktuality, Pozemná technika,

Slovinsko sa rozhodlo pre obrnené transportéry Boxer od nemeckého koncernu Rheinmetall

– Slovinský parlamentný výbor pre zahraničnú politiku 9. novembra 2021 schválil pomerom hlasov 11:4 zámer vlády uzavrieť dohodu s OCCAR (európskou organizáciou pre spoluprácu v oblasti vyzbrojovania) o nákupe osemkolesových obrnených transportérov Boxer.


 

Tamojšia vláda má v úmysle kúpiť 45 vozidiel Boxer, ktoré vyrába nemecký koncern Rheinmetall, za zhruba 412 miliónov eur. Slovinský minister obrany Matej Tonin pred poslancami uviedol, že dohoda znamená uzavretie obchodu a dodávku prvých vozidiel Boxer môže Slovinsko očakávať v roku 2023.

 

Nemecký koncern Rheinmetall tiež prejavil záujem o účasť v slovenskom programe bojových vozidiel pechoty, v rámci ktorého momentálne rozširuje svoju lokálnu sieť obranného priemyslu. Spoločnosť Rheinmetall nedávno uzatvorila zmluvu s Neways Electronics International s výrobným sídlom v Novej Dubnici v hodnote 1,8 milióna eur na výrobu komunikačných komponentov do bojových vozidiel. „Chceme priniesť Slovenskej republike skutočný ekonomický prospech,“ hovorí viceprezident spoločnosti pre predaj Oliver Mittelsdorf.

 

 

Predbežné finančné výsledky za tretí štvrťrok Rheinmetall vykazuje vysokú mieru rastu
• Konsolidované tržby vzrástli o zhruba 6 % na viac než 3,8 miliardy eur
• Prevádzkové výsledky sa zlepšili o 45 % na 297 miliónov eur
• Prevádzková marža vo výške 7,7 % výrazne prekračuje vlaňajšiu úroveň 5,7 %
• Objem zákaziek ďalej rastie
• Zisk na akciu z pokračujúcich aktivít sa zdvojnásobil na 4,16 eura
• Úprava výhľadu na rok 2021: Očakávaná prevádzková marža zhruba 10 %, rast tržieb o 6 %

 

Düsseldorfský koncern Rheinmetall AG vstupuje do záverečnej fázy aktuálneho fiškálneho roku s výrazným rastom tržieb v civilnom sektore a s vyšším konsolidovaným prevádzkovým výsledkom. Vďaka silnému oživeniu obchodu s civilnými výrobkami prekonal predaj spoločnosti Rheinmetall v prvých troch štvrťrokoch 2021 globálny rast výroby v automobilovom sektore. Skupina zároveň dosahuje významné úspechy v obchode s vojenským materiálom na domácom trhu a v zahraničí. Jej ziskovosť sa skokovo zvýšila a prevádzková marža dosiahla 7,7 %.

 

Kvôli pretrvávajúcemu nedostatku polovodičov a niektorých surovín Rheinmetall očakáva vo výhľade na fiškálny rok 2021 miernejší rast tržieb než pôvodne predpokladal.

 

Armin Papperger, generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall AG, uviedol: „Rheinmetall zostáva na ziskovej trajektórii. Po deviatich mesiacoch sme dosiahli nový rekordný prevádzkový výsledok. V oblasti civilného podnikania sa nám podarilo opäť výrazne zvýšiť tržby. Vďaka stále rastúcemu podielu predaja technológií alternatívnych pohonov sme na dobrej ceste, aby sme zvládli transformáciu v našom civilnom podnikaní. Čo sa týka vojenských produktov, ťažíme z rastúcich rozpočtov na niekoľkých trhoch a trvalo vysokého dopytu po modernom vybavení pre ozbrojené sily. Vďaka novým zákazkám stúpol aj objem nevybavených objednávok na viac než 14 miliárd eur, čo predstavuje nový rekord.“

 

 

Rheinmetall Group: Tržby a prevádzkové výsledky medziročne vzrástli
K tretiemu štvrťroku 2021 spoločnosť Rheinmetall zvýšila svoje konsolidované tržby medziročne o približne 6 %, a to na úroveň 3,8 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka tržby dosiahli 3,6 miliardy eur. Tento nárast bol do veľkej miery vyvolaný hospodárskym oživením automobilového priemyslu. Vlani bol v rovnakom období vývoj na automobilových trhoch cyklicky slabší, pričom výroba celosvetovo poklesla v dôsledku pandémie.

 

Prevádzkové výsledky skupiny Rheinmetall sa v prvých troch štvrťrokoch roku 2021 výrazne zvýšili. Skupina dosiahla prevádzkový výsledok vo výške 297 miliónov eur, čím prekonala hodnotu z predošlého roku (205 miliónov eur). Okrem pozitívnych výsledkov v oblasti predaja sa na tomto zlepšení podieľali predovšetkým opatrenia zamerané na znižovanie nákladov, ktoré spoločnosť zaviedla už v roku 2020 v reakcii na negatívne dosahy pandémie.

 

Pozitívne sa vyvíjala aj prevádzková marža, ktorá vzrástla z hodnoty 5,7 % na konci tretieho kvartálu vlaňajšieho roku na hodnotu 7,7 % v roku 2021. Zisk na akciu z pokračujúcich aktivít sa medziročne zdvojnásobil z 2,08 eura na 4,16 eura za prvých deväť mesiacov fiškálneho roku 2021.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov