Viliam August Fisher
Aktuality, História,

Špión, ktorý získal plány USA na atómový úder proti ZSSR

Legendárny sovietsky špión Rudolf Ivanovič Abel (pravým menom Viliam August Fisher) získal počas pôsobenia v USA informácie o ich plánoch zaútočiť s atómovou výzbrojou proti Sovietskemu zväzu. Po prvýkrát sa o tom zmienil minulý rok v decembri riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky RF a predseda ruskej historickej spoločnosti Sergej Naryškin.


 

Viliam Fišer, alias Rudolf Abel na známke sovietskej pošty

 

Dňa 3. 12. 2020 v Dome ruskej historickej spoločnosti počas otvorenia výstavy venovanej tomuto fenomenálnemu rozviedčíkovi povedal: „Pripadla mu najťažšia misia vytvoriť a rozvinúť špiónsku sieť, ktorá mala získavať najdôležitejšie vojensko-strategické, vojensko-politické informácie o agresívnych plánoch a zámysloch Spojených štátov amerických voči Sovietskemu zväzu, vrátane plánov o atómovom bombardovaní miest ZSSR. Viliam Fisher a jeho kolegovia splnili túto úlohu vynikajúco!“ Tieto Naryškinove slová sú významné aj preto, lebo donedávna sa o konkrétnych výsledkoch Fisherovho pôsobenia v USA oficiálne nehovorilo.

 

Abel, druhý zľava, so svojimi kolegami z KGB

 

Viliam Fisher (1903-1971) pôsobil v USA pod rôznymi pseudonymami. V roku 1957 ho prezradil jeho šifrant Reino Häyhänen, ktorý prešiel na stranu USA. Fisher kolaboráciu s Američanmi odmietol. A na to, aby dal Moskve najavo, že je zatknutý, no odmieta s Američanmi kolaborovať, použil ako vlastné, meno svojho zosnulého priateľa Rudolfa Abela. Americký súd ho odsúdil na 30 rokov basy.
Dlhý čas sa mu nedarilo získať povolenie na korešpondenciu so svojimi blízkymi. Začala sa až v decembri 1958 a s prestávkou pokračovala až do oslobodenia. V angličtine odoslal manželke a dcére vyše 50 listov. Čas od času písal aj svojim kolegom a náznakom im dával znať, že sa nedá na kolaboráciu s nepriateľom.

 

Fisher s okovami na rukách. O jeho obrovských vedomostiach svedčí aj príhoda z jeho nočného leteckého prevozu, keď americkým agentom po dlhšom lete prezradil kam letia. Na ich prekvapenie im vysvetlil, že to uhádol podľa hviezd, ktoré videl za oknom lietadla

 

Z moskovskej decembrovej výstavy vyplynulo, že to boli hlavne listy, ktoré sovietskym orgánom umožnili organizovať a koordinovať prácu Fisherovho oslobodenia z väzenia. Fakt, že bol v roku 1962 vymenený za zostreleného špióna (U-2) Francisa Garyho Powersa je už pomerne známy.

 

Nedatovaná snímka podplukovníka KGB Reina Häyhänena. Narodil sa 14. 5. 1920 v Petrohradskej gubernii

 

Viliam A. Fisher po návrate do Moskvy pracoval v ústredí KGB ZSSR. Pripravoval mladých nelegálnych rozviedčíkov.
V štábnej budove Služby zahraničnej rozviedky RF bol v septembri 2020 umiestnený monument, na ktorom sa nachádza aj bronzový portrét Fishera-Abela. Návštevníkov určite zaujala aj vetička z jedného Fisherovho listu manželke Elene z americkej basy: „Som presvedčený, že skôr či neskôr budeme spolu…“.

 

Súčasťou výstavy, ktorá bola venovaná storočnici ruskej rozviedky (od decembra 1920), boli aj osobné veci Viliama A. Fishera, dokumenty, jeho texty, grafické práce a fotografie.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov