Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko môže dodať raketové systémy S-500 Číne a Indii

Rusko môže dodať najnovšie protilietadlové raketové systémy S-500 Číne a Indii, uviedol v rozhovore pre RBC riaditeľ Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Ruska Dmitrij Šugajev.


 

Prezident Vladimír Putin oznámil 1. novembra, že plánuje dodať armáde prvú sériovú vzorku S-500.
„Až bude tento systém dodaný ozbrojeným silám v požadovanom objeme, bude možné ho okrem iného vyvážať. Indiu, rovnako ako Čínu a všetky štáty, s ktorými máme dlhodobé, partnerské a výhľadové vzájomné vzťahy, považujeme za budúcich vlastníkov tohto najnovšieho systému,“ povedal Šugajev.

 

Dodal, že riaditeľ Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Ruska plánuje “prípadné žiadosti posudzovať prípad od prípadu”.

 

.

 

S-500 Prometheus patrí k novej generácii protilietadlového raketového komplexu zem-vzduch. Jedná sa o univerzálny systém na zachytenie striel s dlhým doletom a vo veľkých výškach s rozšírenými schopnosťami protiraketovej obrany. Dosah zasiahnutia tohto systému je približne 600 kilometrov. Dokáže detekovať a súčasne zasiahnuť až desať balistických nadzvukových cieľov pohybujúcich sa rýchlosťou až sedem kilometrov za sekundu, vrátane hypersonických raketových jednotiek.

 

 

Putin o rozmiestnení amerických rakiet
Ruský prezident Vladimír Putin počas pondelňajšieho stretnutia s predstaviteľmi ruskej armády v Soči vyhlásil , že rozmiestnenie amerických rakiet v Európe predstavuje hrozbu pre Rusko.

„Všetkým sú známe plány Spojených štátov amerických ohľadom rozmiestnenia rakiet stredného doletu v Európe. To pre nás predstavuje veľké nebezpečenstvo a hrozbu,“ povedal Putin počas stretnutia s predstaviteľmi ministerstva obrany.

 

 

Putin tiež poznamenal, že Rusko bude „primerane reagovať“ na pokusy cudzích krajín prelomiť strategickú paritu. Modernizované ruské systémy protivzdušnej obrany budú podľa ruského prezidenta schopné detekovať a zničiť hypersonické a balistické rakety všetkých typov.
„V rámci štátneho zbrojného programu za posledné štyri roky bolo dodaných 25 protivzdušných raketových systémov S-400 a vyše 70 moderných stíhačiek. Bolo modernizovaných viac ako 20 systémov S-300 a 90 lietadiel,“ poznamenal ruský líder.

 

 

Dodal, že ruská armáda čoskoro dostane prvý sériovo vyrábaný raketový systém S-500. Podľa jeho slov bude v nasledujúcich rokoch dodaných vojakom viac ako 200 lietadiel a 26 protilietadlových raketových systémov S-350 aj S-400, rovnako ako aj prvý vyrobený model najnovšieho raketového systému S-500 .

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov