Ilustračné foto: Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Kapitalizmus sa vyčerpal: Rusko prechádza na systém plánovania ZSSR, ale digitálny

Slová ruského prezidenta Vladimira Putina o vyčerpaní kapitalizmu, ktoré predniesol na Valdajskom fóre, neboli abstraktnými úvahami. Premiér schválil plán digitálnej transformácie verejnej správy, ktorý zahŕňa oživenie štátneho plánovania, avšak na novej technologickej úrovni. Gosplan bol zrušený ešte pred rozpadom ZSSR – v máji 1991. Federálni predstavitelia označujú plán podpísaný Mišustinom za „mimoriadne zvláštny“, iní ho vysvetľujú potrebou „naplniť príkaz prezidenta“.


 

Mišustin pripravuje novú Štátnu plánovaciu komisiu

Mišustin začiatkom týždňa schválil plán digitálnej transformácie verejnej správy, píše Kommersant s odvolaním sa na dokument. Znamená to oživenie štátneho plánovania na novej technologickej úrovni. Ide najmä o vytvorenie jednotného automatizovaného systému na zber a analýzu údajov o kľúčových sociálno-ekonomických parametroch pre analýzu v reálnom čase.

 

Centrálne plánovanie v ZSSR sa snažilo vyriešiť presne ten istý problém. Pôvodne myšlienku plánovania vyjadril ekonóm Vladimir Dmitriev na konci 19.storočia.  Tvorila základ praxe Sovietskeho zväzu v 20. rokoch 20. storočia a je známy ako „päťročné plány“. Celkovo mal ZSSR 13 päťročných plánov, po ktorých plánovací systém nedokázal uspokojiť potreby občanov a do značnej miery predurčil kolaps krajiny v roku 1991.

 

Predpokladá sa, že Štátny plánovací výbor ZSSR znížil nedostatok výpočtovej sily. Dnešné digitálne technológie a umelá inteligencia však pokročili ďaleko dopredu. Zároveň sa v ZSSR plánoval dopyt – koľko tovaru treba vyrobiť za päťročné obdobie, aby sa uspokojili potreby občanov. Mišustinova vláda sa chystá urobiť to isté: “Zabezpečiť v reálnom čase koreláciu požiadaviek a potrieb ekonomických subjektov v krajine s cieľom znížiť náklady a zvýšiť efektivitu výroby.” To podľa úradníkov „zvýši kúpnu silu občanov“.

 

Čína ako príklad vytvárania dejinami podmieneného vzniku štátu

 

Niektorí vládni predstavitelia označujú plán za „mimoriadne zvláštny“, iní vysvetľujú, že bol schválený „na dlhodobé obdobie“. Vláda sa plánuje vrátiť do Štátnej plánovacej komisie z roku 2017. Už vtedy predstaviteľ ministerstva priemyslu a obchodu Gleb Nikitin ohlásil zavedenie Jednotného štátneho systému kontroly výrobných reťazcov. Väčšina Rusov však podporí prechod na sovietske hospodárske riadenie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov