Strategický bombardér B-1B Lancer 
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko chce zlepšiť pripravenosť jadrového odstrašujúceho arzenálu NATO proti prípadnej agresii z Ruska

Po viac ako 20 mesiacoch sa minulý týždeň v Bruseli osobne stretli ministri obrany členských krajín NATO. Sedemnásť štátov vrátane Českej republiky na zasadnutí schválilo vznik Inovačného fondu. Až miliardu eur bude mať Aliancia k dispozícii na vývoj duálnych technológií využiteľných v civilnom aj vojenskom prevádzky.


 

Podľa námestníka pre riadenie sekcie obrannej politiky a stratégie Jána Havránka, ktorý v Bruseli zastupoval českého ministra obrany Ľubomíra Metnara, pomôže české angažmán identifikovať príležitosti v oblasti technologického výskumu a ponúkne domácim firmám kapitál pre výskum a vývoj.

 

“Zapojením do tejto iniciatívy získame prístup do databázy so zoznamom dôveryhodných firiem, ktoré budú pre spojencov spoľahliví dodávatelia služieb v oblasti obrany a bezpečnosti kritickej infraštruktúry. Zároveň môžeme ako štát pomôcť českým firmám obranného priemyslu uchádzať sa o miesto na tomto zozname, “konštatoval.

 

Od vzniku Inovačného fondu, ktorý bude mať k dispozícii až miliardu eur, si spojenci sľubujú tiež zvýšenie interoperability.

“Musíme zabezpečiť, aby všetci spojenci boli schopní bezproblémovo prevádzkovať rôzne technológie, medzi svojimi silami aj medzi sebou navzájom,” povedal k tomu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

Bezpečnostná situácia sa vyvíja, NATO musí reagovať

Ministri obrany na dvojdňovom zasadnutí schválili aj nový balík schopností, ktoré Aliancia bude teraz a v nasledujúcich 20 rokoch potrebovať, aby aj naďalej efektívne zabezpečovala obranu všetkých členských krajín. “Pre Česko to znamená aj pokračovanie vo výstavbe ťažkej mechanizovanej brigády,” doplnil Havránek. Zlepšiť sa má podľa neho tiež pripravenosť jadrového odstrašujúceho arzenálu proti prípadnej agresii z Ruska.

 

Severoatlantickú alianciu čakajú podľa námestníka ministra obrany veľké výzvy. “Bezpečnostná situácia vo svete sa neustále vyvíja a najväčšia obranná aliancia na to musí reagovať. Aliančná ministeriáda je pritom jedinečnou príležitosťou pre diskusiu nad aktuálnymi otázkami obrany a bezpečnosti. Je to tiež možnosť, ako vzájomne koordinovať naše úsilie a presadzovať naše bezpečnosťou záujmy, “zhodnotil prebehnuté stretnutie aliančných šéfov obrany námestník Jan Havránek.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov