Maximálny dosah raketových systémov „Fateh-110“ je 300 kilometrov. To im umožňuje úspešne zaútočiť na takmer akýkoľvek cieľ v Sýrii.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Irán raketami zasiahol americkú základňu v Sýrii. Podľa USA si útok nevyžiadal obete medzi vojakmi

Útok na americkú základňu vo východnej Sýrii bol uskutočnený raketami „Fateh-110“. Americkú vojenskú základňu v zóne Al-Tanf na východe Sýrie zasiahla jednostupňová raketa „Fateh-110“ s tuhým pohonom typu zem — zem. Raketový útok prišiel z oblasti leteckej základne Tiyas, kde sa v súčasnosti nachádzajú iránske sily, pričom ďalšie dva útoky na americkú základňu vykonali drony z územia susedného Iraku.


 

 

Maximálny dosah raketových systémov „Fateh-110“ je 300 kilometrov. To im umožňuje úspešne zaútočiť na takmer akýkoľvek cieľ v Sýrii a môžu bez problémov zasiahnuť aj severnú časť Izraela priamo z leteckej základne Tiyas.

 

 

Podľa rôznych zdrojov mohol Irán rozmiestniť aspoň 10 mobilných odpaľovacích zariadení na území vojenského letiska, pričom raketová munícia môže predstavovať niekoľko desiatok rakiet.

 

 

Proiránske formácie už skôr oznámili, že odpovedia na napadnutie leteckej základne Tiyas útokom nielen na americkú vojenskú základňu v zóne Al-Tanf, ale aj na územie Izraela. Momentálne bola napadnutá len americká základňa, experti však očakávajú oveľa silnejší úder na územie židovského štátu. Svedectvom, že útok bol vedený raketami „Fateh-110“, boli trosky rakiet. Okrem toho boli takéto raketové systémy zapojené do útokov proti protureckým skupinám v Idlibe, kde sa tiež našli trosky takýchto rakiet na tuhé palivo.

 

 

Americkí predstavitelia uviedli, že žiadni americkí vojaci tam umiestnení neboli zranení ani zabití. Pôvodné správy hovorili o tom, že útok zahŕňal dva údery dronov a malý počet rakiet. Jeden predstaviteľ uviedol, že jeden z útokov bezpilotných lietadiel zasiahol americkú stranu posádky al-Tanf, zatiaľ čo jeden mohol zasiahnuť stranu, kde sídlia sýrske opozičné sily. Hovorca ústredného velenia kapitán Bill Urban vo vyhlásení potvrdil „úmyselný a koordinovaný útok. Podľa prvých správ pri útoku boli použité bezpilotné vzdušné systémy a nepriama paľba.

„Všetci pracovníci USA boli vypočutí a v súčasnosti si nie sme vedomí žiadnych zranení personálu USA. Pokračujeme v spolupráci s našimi partnermi, aby sme potvrdili, či v dôsledku tohto úmyselného útoku utrpeli nejaké straty. Zachovávame prirodzené právo na sebaobranu a odpovieme v čase a na mieste, ktoré si zvolíme.”

 

Oficiálne americké jednotky sídlia v al-Tanf, aby cvičili sýrske sily na hliadkovanie v boji proti militantom z Islamského štátu. Je to jediná pozícia s významnou vojenskou prítomnosťou USA v Sýrii mimo Kurdmi kontrolovaného severu. Posádka bola prvýkrát zriadená, keď bojovníci ISIS ovládali východnú Sýriu hraničiacu s Irakom, ale keďže boli militanti vyhnaní, považuje sa to za súčasť väčšej stratégie USA na obmedzenie vojenského dosahu Iránu v regióne. Základňa sa tiež nachádza na ceste, ktorá slúži ako dôležité spojenie pre sily podporované Iránom z Teheránu až po južný Libanon a Izrael.

 

V máji ruskí diplomati pripomenuli Američanom nezákonné aktivity v Sýrii, keď Pentagon vyhlásil, že Rusko porušuje mechanizmy ukončenia konfliktu v Sýrii. Generálny inšpektor amerického ministerstva obrany Sean O’Donnell vo svojej správe poukázal na to, že ruská strana, aj keď je vo všeobecnosti v súlade s dohodami, bráni „sýrskym demokratickým silám“ v boji proti Islamskému štátu. Ako príklad „porušenia“ uviedol skutočnosť, že Rusko neinformovalo USA o krokoch svojich hliadok, ako aj o premiestnení ďalšej vojenskej techniky. O’Donnell však zároveň poznamenal, že tieto kroky neohrozujú koalíciu vedenú Američanmi v Sýrii.

 

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone takéto obvinenia ostro komentovalo. Hovorcovi Pentagonu oznámili, že Ruská armáda sa v regióne nachádza legálne — na pozvanie sýrskej vlády. Americká armáda je však v Sýrii nelegálne.

„Rád by som vám pripomenul, že vojenská prítomnosť USA v Sýrii je úplne nezákonná. V tejto súvislosti nemajú Spojené štáty právo kritizovať legálne aktivity ruských ozbrojených síl pôsobiacich v Sýrii na základe pozvania sýrskej vlády,“ hovorí sa v správe.

Karol Jerguš

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov