Ilustračné foto: Americkí vojaci v Afganistane
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká Heritage Foundation zhodnotila vojenský potenciál USA na „trojku“, najnižšie hodnotenie u námorníctva

Na pozadí vyhlásení amerického prezidenta Josepha Bidena, že vojenská sila Spojených štátov je nepopierateľná, zverejnil strategický výskumný ústav United States Heritage Foundation analýzu vojenských spôsobilostí. Inštitút vykonal štúdiu vojenského potenciálu amerických jednotiek a priradil im najnižší index vojenskej sily za všetky posledné roky.


 

Uvádza sa, že analytici Nadácie Heritage Foundation (HF) dospeli k záveru o „bezvýznamnej schopnosti Pentagonu založenej na existujúcich vojenských alianciách reagovať na výzvy v kľúčových oblastiach planéty – v Európe, na Blízkom východe a vo východnej Ázii“. Zástupcovia vyššie uvedeného inštitútu sa domnievajú, že dnes sú americké jednotky „obmedzené vo svojich schopnostiach“ chrániť kľúčovú infraštruktúru v týchto oblastiach sveta pred hrozbami. Hovoríme o prístavoch, diaľniciach, zariadeniach na stavbu lodí.

 

Celkový index priradený k Pentagonu ako výsledok štúdie zodpovedá stĺpcu „Marginal“. V klasifikácii (HF) ide o priemerné skóre na päťbodovej škále na úrovni „trojky“. Pri vysvetľovaní tohto hodnotenia ho hovorca HF spojil s „nedostatočným množstvom moderných technológií, nadmerným percentom zastaraných zariadení, personálnymi problémami“ a ďalšími dôvodmi.

 

Určité zložky americkej armády získali hodnotenie „vynikajúce“ (klasifikačná lišta je „Silná“) z hľadiska bojovej pripravenosti. Ide napríklad o jadrové sily.

 

Námorné sily dostali od amerického strategického inštitútu najnižšie hodnotenie. Z textu štúdie:

Početná sila amerického námorníctva nezodpovedá štandardom a výzvam, ktorým dnes čelíme. Vo flotile chýba asi stovka vojnových lodí na riešenie potrebných úloh. HF verí, že americké námorníctvo potrebuje 13 úderných skupín nosičov namiesto 11, a 15 expedičných skupín. Poukazuje tiež na nedostatočné zabezpečenie flotily modernými viacúčelovými ponorkami. Materiál hovorí, že pre americké námorníctvo je to dnes mimoriadne problematické dosiahnuť. Nízky index flotily je tiež spojený so skutočnosťou, že existuje technický problém – nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v lodiarskych podnikoch. Napríklad je naznačený „úplný nedostatok“ zváračov a montérov.

 

Zo štúdie amerického inštitútu:

Dynamika inflácie je taká, že prekrýva rast miezd pracovníkov v lodeniciach. Aby sa flotila zväčšila, je potrebných viac pracovníkov na jej obnovu. Tento problém sa však nerieši. V oblasti vytvárania jadrových elektrární pre vojnové lode amerického námorníctva je nedostatočný počet pracovníkov. Tento negatívny trend sa prejavuje „na pozadí rastúcej konfrontácie s Ruskom a Čínou“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov