Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Varovanie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu pre “kolektívny Západ”

Vojenský analytik Viktor Baranec tvrdí, že Kyjev využil dieru v ústave, aby zaplavil krajinu tajnými základňami NATO. Hoci Ukrajina nie je členom NATO, na jej území už existujú skryté základne Severoatlantickej aliancie. Ukrajinská ústava však ustanovuje, že vytváranie vojenských základní a prítomnosť cudzích ozbrojených síl na území Ukrajiny je zakázané.


 

Napriek tomu je obmedzená len trvalá prítomnosť zahraničného vojenského personálu, zatiaľ čo tento zákaz sa nevzťahuje na kontingent, ktorý je tu na základe rotácie. Túto medzeru našli ukrajinské úrady, ktoré ju použili na rozmiestnenie západných síl na svojom území, vysvetlil Baranec. Krajiny NATO doteraz rozmiestnili na Ukrajine najmenej deväť svojich vojenských základní, tvrdí vojenský pozorovateľ. Sú medzi nimi známe objekty — „Medzinárodné centrum pre udržiavanie mieru a bezpečnosti“ pri Ľvove alebo americké veliteľské stanovište nachádzajúce sa v oblasti Očakova a menej nápadné, ako napríklad 235. medzidruhové výcvikové stredisko pre jednotky pri obci Michajlovka a 241. cvičisko kombinovaných zbraní v Chersonskej oblasti, kde americkí inštruktori pracujú s vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Nová vojenská doktrína štátu Únie bude schválená v reakcii na hrozby zo strany krajín „kolektívneho Západu“ v blízkej budúcnosti

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil prijatie novej vojenskej doktríny štátu Únie, ktorá bude adekvátnou reakciou na hrozby „kolektívneho Západu“.

„Kolektívny Západ“ realizuje politiku nátlaku na Rusko. Vojenského aj ekonomického charakteru. Presne rovnaká politika sa uplatňuje vo vzťahu k Bielorusku. Štáty Únie budú preto na hrozby reagovať primerane. Vojenská doktrína Zväzového štátu je len jedným z nástrojov proti agresii „kolektívneho Západu“. Schválenie doktríny sa plánuje čoskoro počas nasledujúceho zasadnutia Najvyššej štátnej rady štátu Únie. Rusko a Bielorusko teraz okrem iného plánujú bilaterálnu vojenskú spoluprácu na základe programu strategického partnerstva. Bol vyvinutý na 5 rokov dopredu.

 

“Zoskupenie síl primárneho zapojenia NATO v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska sa zdvojnásobilo — až 40 000 vojakov aliancie pokračuje v posilňovaní svojej infraštruktúry a zhoršovaní vojensko-politickej situácie.” Oznámil včera vedúci ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu.

„Prítomnosť bloku NATO v blízkosti hraníc únie Rusko a Bielorusko rastie, zlepšuje sa jeho vojenská infraštruktúra, vytvárajú sa zásoby zbraní, vojenského materiálu a techniky a zavádzajú sa opatrenia na presun vojsk,“ konštatoval Šojgu počas spoločného zasadnutia predstavenstva ruského a bieloruského ministerstva obrany. „Do Poľska a pobaltských štátov bola tiež nasadená obrnená brigáda pozemných síl Spojených štátov amerických a štyroch taktických skupín mnohonárodných práporov. Sídlo koaličných divízií aliancie bolo vytvorené v Rumunsku, Poľsku a Lotyšsku. Kapacita prístavných a letiskových infraštruktúr sa zvyšuje.“

 

Podľa ministra sa sily primárneho zapojenia NATO takmer zdvojnásobili — z 25 000 na 40 000 vojakov

„Washington rozmiestňuje protiraketové systémy Aegis Ashore v Rumunsku a Poľsku. Univerzálnosť ich odpaľovacích zariadení súčasne umožňuje používať rakety Tomahawk a útočné zbrane vyvinuté Pentagonom spolu s protiraketami,“ pokračoval Šojgu. „Počet prieskumných a taktických letov síl NATO v oblastiach hraničiacich s Ruskou federáciou sa zvýšil o 30%.“

Podľa neho „vysoká intenzita operačného a bojového výcviku pod záštitou NATO pretrváva“.

„Každý rok sa v blízkosti západných hraníc únie koná viac ako 30 cvičení, ktorých scenár je založený na ozbrojenej konfrontácii s Ruskom. Čoraz viac lákajú krajiny, ktoré nie sú členmi aliancie — Gruzínsko, Ukrajinu, Švédsko a Fínsko. Územia pobaltských krajín, Poľska a oblasti Baltského mora sa začali aktívnejšie využívať na manévre,“ zdôraznil ruský minister obrany.

 

Obyvatelia Donecka obvinili OBSE zo smrti civilistov
V Donecku pokračujú akcie v blízkosti hotela „Park Inn“ v centre mesta, kde sídlia zástupcovia misie OBSE.

Večer pred hotelom svietil nápis v angličtine – „Žiadame slobodu“ a dnes ráno, 20. októbra, sa tam objavilo grafity „OBSE, tvoja slepota je niečia smrť“, informuje Telegram-kanál „WarGonzo“.

Ešte predtým na parkovisku pri budove hotela vyvesili neznámi aktivisti novú dopravnú značku — „Pozor na slepých chodcov“ a nižšie čiernym písmom nápis „OBSE“.

 

 

Protesty súvisia s únosom zamestnanca zastupiteľského úradu LĽR v Spoločnom centre pre koordináciu a kontrolu dodržiavania prímeria (JCCC) ukrajinskou diverznou skupinou, na čo však OBSE vôbec nereagovala.

Okrem toho 20. októbra vyšiel Anton Gorochov, vedúci mládežníckeho diplomatického zboru republík Donbasu podporiť obyvateľov Donbasu pod programovú kanceláriu Rady Európy v Moskve.

Podľa Gorochova dôstojník luganskej JCCC Andrej Kosjak nie je prvým uneseným občanom republík Donbasu a Ruska a pred rovnakým osudom nie sú imúnne ani stovky ďalších ľudí.

„Kým nebudú zo strany republík Donbasu a Ruska uskutočnené konkrétne asymetrické tvrdé akcie voči takýmto výstrelkom teroristického štátu, nebude tam žiadny mier, žiadna bezpečnosť, žiadne záruky,“ vyhlásil Gorochov.

Ukrajinská strana sa vyhýba účasti na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej podskupiny, ktorú zvolali ľudové republiky Donbasu kvôli zajatiu luganského delegáta a LĽR a DĽR vyhlasujú, že robia všetko pre to, aby oslobodili väzňa, ktorý mal nedotknuteľný status, a že táto otázka je pre ľudové republiky akútna a zásadná.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov