Medzikontinentálna balistická raketa RS-24 (ICBM) pri štarte z kozmodrómu Pleseck. Foto: ITAR-TASS
Aktuality, Bezpečnosť,

Akademik Kozin: Západ nedokáže prinútiť Rusko opustiť systém “Mŕtva ruka”

“Západné vojensko -politické elity šíria zámerne nepravdivé informácie o ruských strategických zbraniach – najmä o systéme zaručených odvetných úderov.” Uviedol člen ruskej Akadémie vojenských vied Vladimir Kozin.


 

“Systém Perimeter je v krajinách NATO známy ako “Mŕtva ruka”. Umožňuje odoslať signál o odvetnom odpale raketových zbraní ozbrojených síl Ruskej federácie v prípade prvého útoku na ruské územie,” pripomenul analytik v článku pre týždenník Zvezda.

 

“V Európe a Spojených štátoch sa výraz” nové deštruktívne technológie “stále častejšie používa ako zámienka na zváženie eliminácie vyvinutých alebo existujúcich typov zbraní, jadrových aj konvenčných,” hovorí člen Ruskej akadémie vied.

 

Západ sa podľa neho pokúša vnútiť verejnosti informácie o „nebezpečenstve“ ruského systému „Perimeter“, na čo používa metódy nepresnej propagandy. Nikomu sa však nepodarí prinútiť Ruskú federáciu opustiť tento účinný prostriedok strategického odstrašovania, zhrnul Kozin.

 

 

 

Jadrová strela Burevestnik ako súčasť odvetného úderu v prípade jadrovej vojny

Vojenský expert Dmitrij Konev tvrdí, že jadrová strela Burevestnik sa stane ideálnou zbraňou odvetných opatrení, ak sa pripojí k komplexu Perimeter. Konev sa odvoláva na skutočnosť, že Burevestnik môže spôsobiť vážne škody nepriateľovi, aj keď ho zostrelí protivník. Energetické jednotky rakety môžu kontaminovať územie nepriateľa rádioaktívnymi izotopmi. Raketa sa okrem toho môže pochváliť neobmedzeným doletom a dlhou pohotovostnou dobou. Vojenský expert naznačuje, že Burevestnik je vybavený raketovými motormi na tuhé palivo. Základná pohonná jednotka sa nahrádza prúdovým motorom kombinovaným s jadrovým reaktorom.

 

Odvetný systém, na západe známy ako “Mŕtva ruka” („Dead Hand“), bol uvedený do prevádzky v ZSSR v roku 1985. Systém zabezpečuje automatické spustenie jadrových rakiet v prípade jadrového útoku na krajinu, aj keď už neexistuje nikto kto by mohol takýto príkaz vydať. Systém obrany PERIMETER je plne automatický systém. Nemôže byť zrušený, alebo vypnutý. Spustí sa jedine vtedy, ak celé velenie bude už zničené. Celý zmysel tohto systému je urobiť jadrovú vojnu nezmyselnou.

 

Rusko nech sa zatiaľ nespolieha na svoje hypersonické rakety

Vedenie Ruskej federácie by malo pokračovať v modernizácii ruských ozbrojených síl a nepoľavovať kvôli prítomnosti hypersonických raketových systémov v jednotkách. Toto vyhlásenie urobil bývalý vedúci izraelskej služby Nativ Jakov Kedmi.

 

Rusko dosiahlo veľký úspech, pretože ako prvé na svete vyvinulo a predstavilo hypersonické zbrane. Dnes sa podobnými systémami nemôže pochváliť žiadna iná krajina vrátane USA. Moskva by však nemala „zaspať na vavrínoch“, tí istí Američania sa v strategických pretekoch v zbrojení nepovažujú za porazených….

 

Ako poznamenal izraelský expert Jakov Kedmi, v diskusnej relácii „Večer s Vladimírom Solovyovom“ v súčasnej dobe ozbrojené sily Ruskej federácie nemajú potrebný počet Zirknov“ a „Kinžalov“ ani ich nosičov na porážku USA. Nie všetko ide hladko s Poseidonom – ponorka na jeho doručenie na správne miesto vo svetovom oceáne sa objaví až o dva roky.

 

„Nové zbrane budú významné z hľadiska vplyvu na bojisko až do roku 2025. Dnes ho nijako neovplyvňujú, ”zdôraznil Kedmi.

 

Pentagon to veľmi dobre chápe, preto si konečnú porážku nepriznávajú. V súčasnosti Američania pracujú dvoma smermi naraz: hľadajú príležitosti na neutralizáciu ruských komplexov a vytvárajú si vlastné analógie ku Kinžalu a Zirkonu. Čo z toho bude, ukáže len čas, ale skutočnosť, že Spojené štáty sa nemienia zmieriť so situáciou zaostalých, je úplne isté, dodal expert….

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov