Peter Morgunov
Aktuality, Námorníctvo,

Video: Najväčšia ruská výsadková loď vstúpila do služby

Loď projektu 17111 Peter Morgunov má výtlak 5000 ton, dokáže pojať 300 vojakov a 13 tankov. Okrem zbraní AK-176M a AK-630M-2 (desaťtisíc výstrelov za minútu) nesie dva kusy systému A-215 Grad-M. Súčasťou každého je laserový diaľkomer, systém riadenia a 40 rakiet s dostrelom do 20 kilometrov. Útok tejto zbrane doslova zmetie živú silu a ľahkú obrnenú techniku protivníka. Vďaka tomu je loď schopná sama poskytovať podporu výsadku. Pred nepriateľskými raketami ju chráni niekoľko zariadení rádioelektronického boja. Naviac lode tejto triedy sú súčasťou väčšej výsadkovej skupiny a nebývajú na mori samy. Pri jej výstavbe boli použité aj technológie pre zníženie viditeľnosti.


 

 

Techniku je možné na loď naložiť rôznymi spôsobmi: portálom alebo palubným žeriavom, tiež je možné, aby technika do lodi vošla vlastnými silami. Najväčšou prednosťou lode je možnosť bezkontaktného výsadku na nepripravené pobrežie. Pre tento účel z brán vychádzajú špeciálne pontóny, ktoré následne vytvárajú most. Ten slúži pre prepravu techniky na breh. Tento systém umožňuje zachovať si vzdialenosť medzi brehom a loďou.

 

Srdce lode tvoria dva naftové šestnásťvalcové motory, každý s výkonom 5200 koní. Vďaka nim loď dosahuje rýchlosť až 18 uzlov. Peter Morgunov sa na mori môže samostatne nachádzať až mesiac. Na projekte pracovala Nevská konštrukčná kancelária niekoľko rokov, projekt bol opakovane prepracovaný na základe požiadaviek ruského ministerstva obrany.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov