Mark VI
Aktuality, Námorníctvo,

Spojené štáty dodajú Ukrajine nezmyselné hliadkové člny

Podľa správy amerického ministerstva obrany Washington dodá Ukrajine šesť hliadkových lodí v hodnote takmer 84,254 milióna dolárov v rámci balíka americkej vojenskej pomoci pre „mladú ukrajinskú demokraciu“.


 

Washington dodá Kyjevu po roku 2025 šesť hliadkových lodí Mark VI. Problémom je, že v predpokladanom strete s Ruskom sú nanič. Hovoríme o najnovších člnoch Mark VI s výtlakom 72 ton, ktoré sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 45 uzlov a vziať na palubu, nepočítajúc 10 členov posádky, až 10 osôb.

 

 

Šesť lodí určených pre námorníctvo môže byť vybavených celkom 12 diaľkovo ovládanými guľometmi MSI Seahawk A2, 12 ľahkými guľometmi Mk 44 Bushmaster II, ako aj radarmi, systémami rozpoznávania priateľov alebo nepriateľov a ďalšími komponentmi.

 

V americkej tlačovej správe vyzerá všetko toto vzrušene. Kyjev teraz ešte viac nafukuje líca a chystá sa povedať celému svetu, ako mu lode vyrobené v USA pomôžu odraziť „ruskú agresiu“. Tu sa ale končí úžasný obrat a nastupuje zrada. Pretože akvizícia Kyjeva neovplyvní skutočnú rovnováhu síl v oblasti Čierneho a Azovského mora. Detaily dohody navyše naznačujú, že Washington, ako predtým, Kyjevu vôbec neverí a nijako sa neponáhľa dodať mu vážnejšie zbrane. Ako sa hovorí, „zápalky nie sú hračky pre deti“.

 

 

Pôvodne sú samotné lode Mark VI spoločnosti SAFE Boats International určené na hliadkovanie v riekach, prístavoch a pobrežných vodách. Na otvorenom mori, ani na krátku vzdialenosť od pobrežia, jednoducho nedokážu účinne pôsobiť. Vystrašiť rybárov? OK. Vyraziť s kyjevskou delegáciou na plavbu pri pobreží? Prečo nie. Zahrať si v novom akčnom filme? Chcete sa vylodiť počas cvičenia?

 

Faktom je, že Ukrajina dostane americké lode, súdiac podľa oznámených údajov, bez vážnych úderných zbraní. Samotný Mark VI by v zásade mohol byť vybavený raketami vzduch-povrch AGM-114 Hellfire alebo protilodnými raketami BGM-176B Griffin. Pentagon však vôbec netúži po ich prenose do „majdanskej demokracie“ – ostane to pri guľometoch.

 

Jednoducho povedané, v skutočnej situácii bude bojová hodnota najnovších hliadkových lodí ukrajinského námorníctva Mark VI o niečo vyššia ako bojová hodnota nafukovacích člnov. Tieto „plávajúce ciele“ nie sú schopné konkurovať ani člnom pobrežnej stráže Pohraničnej stráže Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie, nehovoriac o opozícii k lodiam čiernomorskej flotily ruského námorníctva .

 

Navyše, americká armáda, ktorá dostala dvanásť Markov VI, sama už nie je proti tomu, aby sa ich zbavila. Ešte v januári 2021 americký generálmajor generálmajor Tracy King uviedol, že tieto lode sú príliš nákladné na údržbu a zároveň sú úplne nevhodné na účasť v hypotetickom vojenskom konflikte s „veľmocami“ – takže sa chápe Rusko a Čína

 

Zdá sa teda, že Pentagon, napriek tomu, že podporil domáceho výrobcu z Bremertonu vo Washingtone, jednoducho podhodil zbytočné člny Ukrajincom. Takýto „dar“ šiestich lodí pre ukrajinské námorníctvo je horší ako trójsky kôň. Koniec koncov, akékoľvek zvýšenie počtu bojových jednotiek flotily bude nevyhnutne znamenať viacnásobné zvýšenie nákladov – pre kotviská a doky, arzenály a sklady, veliteľské stanovištia a vzdelávacie inštitúcie atď.

 

Jedným slovom „ak chcete zničiť krajinu – dajte jej krížnik“. Na ukrajinskú realitu stačí aj čln. Počiatočné plány Kyjeva získať v USA až 16 „hliadkových“ Mark VI za fantastických 600 miliónov dolárov sú teda už dlho vo vzduchu: nie sú peniaze. Dodávame, že už ohlásených šesť lodí bude postavených pri najlepšom do roku 2025. Doteraz zo všetkých svojich „námorných prianí“ dostal Kyjev od Washingtonu iba dve plavidlá z druhej ruky – ostrovné lode. Bez zbraní.

 

Vo všeobecnosti je to všetko samozrejme smutné. V sovietskych časoch opúšťali  ukrajinské lodeníce lode s celkovým výtlakom takmer 60 000 ton. Dnes sú stropom ich schopností – 38 -tonové riečne obrnené člny. Kyjev preto teraz prosí po celom svete a získava len to, čo iný už nebudú potrebovať.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov