Ilustračné foto
Aktuality, História,

Digitalizované dokumenty Norimberského tribunálu sú otvorené pre verejnosť

Pri príležitosti 75. výročia vynesenia rozsudku Norimberského tribunálu proti hlavným zločincom Tretej ríše boli na internete zverejnené tisíce skúšobných protokolov. Vedci zo Stanfordskej univerzity digitalizovali a zverejnili prepisy prejavov Norimberského procesu. Teraz ich môže vidieť ktokoľvek kdekoľvek na svete, uviedol nemecký televízny kanál ARD . V piatok 1. októbra uplynie 75 rokov od vyhlásenia verdiktu Medzinárodného vojenského tribunálu v Norimbergu.


 

David Cohen, vedúci Katedry ľudských práv a medzinárodnej spravodlivosti na Stanfordskej univerzite a nemecký profesor práva Dieter Simona navrhli myšlienku otvorenia archívov pre verejnosť už v roku 1998.

 

Objem archívu, ako poznamenala Deutsche Welle, presahuje 50 terabajtov. Obsahovalo 5 215 minút Norimberského procesu, vrátane asi 270 000 digitalizovaných strán papierových dokumentov. Sú medzi nimi prepisy pojednávaní v angličtine, francúzštine, nemčine a ruštine, materiálne dôkazy poskytnuté prokuratúrou a obhajobou a rozsudok. Všetky dokumenty sa prehľadávajú podľa textu.

 

Tvorcovia prístupného digitalizovaného archívu plánujú dokumenty zorganizovať a usporiadať vo forme online expozícií s vysvetlením.
Oficiálne archívy Medzinárodného vojenského tribunálu v Norimbergu boli v roku 1950 prevedené na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu. Verdikt Norimberského procesu bol vyhlásený pred 75 rokmi.

 

Norimberský proces sa stal prvým medzinárodným trestným procesom v histórii. Súd s vysokými predstaviteľmi nacistického režimu sa začal 20. novembra 1945 a skončil sa po 218 dňoch pojednávania 1. októbra 1946. Sudcovia z USA, Británie, Francúzska a Sovietskeho zväzu vyniesli dvanásť trestov smrti (jeden z nich v neprítomnosti), tri doživotné tresty a štyri dlhé tresty odňatia slobody. Troch z obvinených oslobodili.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov