Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko vyradilo Navaľného nadáciu z registra „zahraničných agentov“

Ministerstvo spravodlivosti vyškrtlo Protikorupčnú nadáciu a Nadáciu na ochranu práv občanov z registra „zahraničných agentov“ (tieto organizácie boli ruskými orgánmi uznané aj za extrémistické) . Dôvod pre vylúčenie je jednoduchý – likvidácia organizácie, uviedla TASS s odkazom na ruské úrady.


 

FBK zanikla ako právnická osoba 31. augusta. Podľa bývalého riaditeľa FBK Ivana Ždanova po likvidácii fondu napísal list adresovaný ministrovi spravodlivosti Konstantinovi Chujčenkovi so žiadosťou o vyradenie organizácie z registra mimovládnych organizácií vykonávajúcich funkciu „ zahraničný agent “.

 

Ministerstvo spravodlivosti zaradilo FBK na zoznam „zahraničných agentov“ začiatkom októbra 2019. Potom ministerstvo uviedlo, že FBK uskutočnila „pokusy o ovplyvnenie vládnych agentúr Ruskej federácie“ a zorganizovala „zhromaždenia a sprievody pri získavaní finančných prostriedkov zo zahraničia“. Ministerstvo spravodlivosti údajne počas auditu odhalilo tranže prijaté na účty Navaľného fondu zo Španielska a USA v celkovej výške viac ako 140 tisíc rubľov. Sponzor zo Španielska zároveň nevedel vysvetliť, prečo peniaze previedol do fondu: nikdy nebol v Rusku a nehovorí po rusky. FBK považovala prevod za provokáciu, peniaze boli vrátené odosielateľovi.

 

28. septembra 2021 začalo trestné konanie proti vodcovi opozície Alexejovi Navaľnému a dvom z jeho spoločníkov, Leonidovi Volkovovi a Ivanovi Ždanovovi, za vytvorenie extrémistickej komunity. Niekoľko ďalších priaznivcov Navaľného je podozrivých z účasti v extrémistickej komunite.

 

„Aktívna práca s opozíciou“: FSB zverejnila video zo stretnutia Navaľného spojenca s agentom britského veľvyslanectva

 

Navaľnyj zostáva väzňom „so sklonmi k úteku“, súd zamietol jeho odvolanie

Súd Vladimirskej oblasti vo štvrtok zamietol odvolanie väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného proti súdnemu verdiktu, ktorým bol vyhlásený za väzňa so „sklonmi k úteku“ Ako informovala agentúra RIA Novosti, Navaľnyj sa na pojednávaní zúčastnil prostredníctvom videokonferencie z väzenského tábora č. 2 v meste Pokrov, kde si odpykáva svoj trest. Opozičný politik sa vo svojom podaní na súd sťažoval, že ako väzňa, ktorý údajne má sklony k úteku, ho dozorcovia vo väznici počas noci budia a kontrolujú každú hodinu. Navaľnyj od súdu žiadal, aby mu bol zabezpečený zákonom stanovený osemhodinový spánok. Status väzňa so sklonmi k úteku získal Navaľnyj ešte vo vyšetrovacej väznici Matrosská tišina v Moskve, kde bol internovaný do svojho prevozu do väznice v meste Pokrov.

 

Navaľného blízky spolupracovník a právnik Ivan Ždanov pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že rozhodnutie súdu Vladimirskej oblasti je dôsledkom tlaku Kremľa, nemá žiadnu oporu v zákone a je „len formou šikany“. Podľa Ždanova sa šikanovanie Navaľného zastaví, až keď príde pokyn z Kremľa „opačný pokyn: Prestaňte šikanovať“ Navaľného. Ždanov nemá pochybnosti o tom, že súd Vladimirskej oblasti nie je v kauze Navaľnyj nezávislý.

 

Navaľnyj sa ocitol vo väzbe v polovici januára – hneď po svojom návrate z liečenia v Nemecku, kde sa zotavoval z pokusu o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Následne mu súd vo februári zmenil pôvodne podmienečný trest väzenia vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si vo väzení odsedí dva a pol roka.

 

Zahraniční agenti od marca napĺňajú ruský rozpočet. Poďakovať za to môžu Spojeným štátom

V správnom poriadku Ruska sa uskutočnili zmeny, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby zahraniční agenti v Rusku aktívne dopĺňali ruský rozpočet, píše Alexander Travnikov. Predpokladá sa, že teraz vo federálnom rozpočte bude dokonca samostatná položka príjmu.

 

Inovácia: zahraničný agent môže byť navyše aj občan – jednotlivec

Pokuty budú dopĺňať štátny rozpočet aj za uverejňovanie informácií na internete. Bude zaujímavé sledovať, ako to bude fungovať v praxi. Tu je priemerný sadzobník pre zahraničného agenta, ktorý zverejnil myšlienku, ale neoznačil, že ide o myšlienku zahraničného agenta.

 

Pokuty pre právnické osoby sú stanovené až do výšky 5 miliónov rubľov. Distribúcia materiálov neziskoviek – zahraničných agentov bez uvedenia štatútu „agenta“ sa bude trestať pokutami vo výške 100 – 300 tisíc rubľov pre vedúcich týchto mimovládok a 300-500 tisíc rubľov pre právnické osoby.

 

Za šírenie informácií o akomkoľvek zahraničnom agentovi, alebo jeho materiáloch bez uvedenia tohto stavu to bude stáť 2 – 2,5 tisíc rubľov pre bežných občanov, pre úradníkov – 4–5 tisíc rubľov a pre právnické osoby – 40 – 50 tisíc rubľov.

Hovoríme o šírení informácií nielen v médiách, ale aj na internete. Zákon nadobúda účinnosť 1. marca 2021, počas tohto obdobia ho musí schváliť Rada federácie a podpísať prezident. Veľké vďaka za túto inováciu v legislatíve môžu ruskí liberáli a nasledovníci Navaľného povedať všeobecne spojeným štátom a osobne Márii Buttinovej (ruská väzenkyňa v USA). Poďakovať môžu, ako sa hovorí, za tip. Viem si predstaviť, koľko protestov čoskoro nastane.

 

Ruska Mária Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody za špionáž. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili. Butinová (30) sa priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní (NRA) v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016. Butinovú prepustili v októbri 2019 z väzenia v americkom štáte Florida.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov