Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská bezpečnostná agentúra Wagner začala nábor. Neberie bojovníkov z Donbasu, z Ukrajiny ani Gruzíncov

Takzvaná súkromná vojenská spoločnosť (PMC) Wagner začala verbovať žoldnierov, ktorí budú poslaní do západoafrického štátu Mali. Niektorí bojovníci PMC sú v tejto krajine už od augusta, uvádza ruská služba BBC s odvolaním sa na zdroje.


 

Deň predtým ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že malijské úrady sa obrátili na súkromnú vojenskú spoločnosť z Ruska so žiadosťou o pomoc v boji proti teroristom. Povedal, že ruský štát s tým nemá nič spoločné. Zároveň podľa zákona nie je zabezpečené vytváranie PMC v Rusku a úrady ich existenciu doteraz popierali.

 

„Už vstupujeme do Mali,“ povedal pre BBC koncom augusta jeden z bojovníkov Wagnera. BBC tiež upozornila na oznámenie náboru špecialistov z radov verejnosti spojených s PMC na sociálnych sieťach. Vyžadujú sa francúzski prekladatelia, zdravotnícki inštruktori, chirurgovia, terapeuti, kuchári, vodiči, ženisti, operátori leteckých dopravných prostriedkov bez posádky. Podľa oznámení nie sú tí, ktorí sa narodili na území Ukrajinskej SSR ( Ukrajinská sovietska socialistická republika, ktorá existovala na území Ukrajiny do roku 1991) , prijímaní ako žoldnieri. Obyvatelia Doneckej, Luhanskej a Krymskej republíky, ako aj občania Gruzínska nie sú takisto prijatí. Je známe, že napríklad v Sýrii, podľa početných svedectiev bojovali bojovníci PMC, a bolo medzi nimi mnoho rodákov a občanov Ukrajiny.

 

Graffiti „PMC Wagner“ na jednom z domov v meste Belehrad

 

Predseda vlády republiky Mali Shogel Kokalla Maiga reagoval na obvinenia Francúzska, že krajina sa uchýlila k pomoci ruskej armády prostredníctvom agentúry Wagner. Podľa politika si za to môžu sami Francúzi:

„Boli sme do určitej miery opustení uprostred letu.“

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian uviedol, že ak bude PMC „Wagner“ vyslaný do Mali, kde prechodná vláda bojuje o moc s miestnymi militantmi, Rusko bude musieť niesť zodpovednosť. Predtým niekoľko médií informovalo, že junta, ktorá sa chopila moci po prevrate v máji 2021, plánuje najať ruských špecialistov z PMC Wagner na výcvik armády a ochranu vysokých politikov.

 

 

Predseda vlády Mali Shogel Kokalla Maiga reagoval na tieto obvinenia. Pripomenul, že samotné Francúzsko sa rozhodlo ukončiť protiteroristickú operáciu „Barkhan“, a preto boli nové orgány Mali nútené hľadať podporu v iných krajinách.

 

“V určitej miere sme boli opustení uprostred letu. To nás núti skúmať spôsoby a prostriedky, ako lepšie zaistiť svoju bezpečnosť sami alebo s inými partnermi,” uviedol predseda vlády počas svojho vystúpenia na Valnom zhromaždení OSN.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým vysvetlil, že samotné prechodné orgány Mali sa obrátili o pomoc na súkromnú vojenskú spoločnosť z Ruska, pretože Francúzsko chce výrazne obmedziť svoj vojenský kontingent. Ten istý vojenský kontingent, ktorý mal bojovať proti teroristom, ktorí sa usadili na severe krajiny a „vládli tamojšej šou“.

 

“Táto činnosť sa vykonáva na právnom základe a týka sa vzťahu s hostiteľskou stranou – je to legitímna vláda, ktorú všetci uznávajú ako legitímnu a prechodnú štruktúru,” – zdôraznil vedúci ruského ministerstva zahraničných vecí. Dodal tiež, že ruské úrady “s tým nemajú nič spoločné”.

 

“Nepotrebujeme Wagnerovcov”

Pred predvčerom francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian uviedol, že nepotrebuje vyslať PMC Wagner do Mali. Takéto zasahovanie do vnútorných záležitostí tejto africkej krajiny hrozí „vážnymi následkami“. Správu zverejnilo tlačové oddelenie francúzskeho ministerstva zahraničných vecí.

 

Vyhlásil to oficiálny predstaviteľ Paríža na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Pravdepodobne to súvisí s tvrdením agentúry Reuters, že vláda Mali údajne uzavrela dohodu s ruskou súkromnou vojenskou spoločnosťou Wagner. V rámci zmluvy budú podľa Západu bojovníci Wagner školiť malijský vojenský personál a chrániť vysokých úradníkov. Novinári s odvolaním sa na zdroje vyhlasujú nadchádzajúci príchod až tisíc Wagnerovcov do tohto afrického štátu.

 

Francúzom horí pod zadkom: Mali vyjednáva podporu s ruskou bojovou skupinou WAGNER

 

V reakcii na to šéf francúzskej diplomacie pohrozil stiahnutím vojsk z Mali. Na publikáciu reagovalo aj francúzske ministerstvo obrany. Ministerka obrany Florence Parleyová v rozhovore pre noviny Le Monde označila možné účinkovanie ozbrojených Rusov v Mali za “mimoriadne alarmujúce”. Ak analyzujeme publikácie zahraničnej tlače, súkromná vojenská spoločnosť „Wagner“ je doslova „všadeprítomná“ – údajne pôsobí v Líbyi, v Iraku a v Sýrii …

 

Zmluva medzi Mali a ruskou skupinou Wagner stanovuje, že bude nasadených 1 000 ruských žoldnierov. Od začiatku septembra malijský štát – zastúpený Assimi Goïtom (prechodný prezident)  a Sadio Camarom (jeho minister obrany) – a súkromná vojenská spoločnosť prepojená s ruskou skupinou Wagner dokončujú spoločnú zmluvu. Dokument počíta s rozmiestnením žoldnierov v krajine v spojení s malijskou armádou a s ochranou významných osobností.

 

Podľa niekoľkých zdrojov citovaných agentúrou Reuters , dohoda pre Wagner počíta 6 miliárd CFA frankov ( 9.1 miliónov eúr) . Jeden zo zdrojov agentúry Reuters uvádza, že bude nasadených 1 000 žoldnierov, zatiaľ čo iné uvádzajú mierne nižšie čísla. Vyslanci zo skupiny Wagner už niekoľko mesiacov lobujú u prechodných orgánov Mali – najmä Camaru, ktorý Rusko navštívil vlani v auguste. Zástupcovia spoločnosti Wagner v poslednom čase zosilnili tlak , až natoľko, že upútali pozornosť francúzskych diplomatických úradníkov a armády.

 

Wagner údajne počíta, že v Mali uplatní stratégiu nasadenia, ktorá je podobná tej, ktorá sa používa v SAR od roku 2018. Okrem toho je spoločnosť prepojená s ministerstvom baní v Bamaku, ktoré vedie Lamine Seydou Traoré. V Bangui funguje ruský bezpečnostný aparát prostredníctvom dvoch súkromných spoločností: Sewa Security Services pre bezpečnosť a Lobaye Invest, ktorý je aktívny v stredoafrickom ťažobnom sektore a od uvedeného štátu získal ústupky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov