Február 2013, Francúzski vojaci hliadkujú v uliciach mesta Gao v Mali
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzom horí pod zadkom: Mali vyjednáva podporu s ruskou bojovou skupinou WAGNER

 


Mali, 17.september 2021 (AM) –Francúzsko zachvátila panika z perspektívy zmluvy medzi Mali a súkromnou ruskou spoločnosťou.

Francúzska vláda vyjadrila znepokojenie nad možnou dohodou medzi Bamakom a ruskou súkromnou bezpečnostnou spoločnosťou Wagner. Bojí sa Francúzsko straty vedúceho postavenia v Mali?

Zdá sa, že vyhliadka na partnerstvo medzi malijskými orgánmi a ruskou súkromnou bezpečnostnou spoločnosťou vyvoláva v Paríži veľké obavy. Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian 14. septembra vyhlásil, že Francúzsko by mohlo stiahnuť svoje jednotky z Mali, ak sa prechodné orgány spoja so spoločnosťou Wagner. “Je to absolútne nezlučiteľné s našou prítomnosťou,” povedal vo Výbore pre zahraničné veci Národného zhromaždenia. Podobne francúzska ministerka obrany Florence Parlyová uviedla, že takáto dohoda “by bola veľmi znepokojujúca a rozporuplná,” čo je v rozpore s pôsobením Francúzska v Saheli. Podľa francúzskeho zdroja blízkeho tejto záležitosti, ktorý citovala agentúra AFP, malijské orgány skúmajú možnosť uzatvorenia zmluvy s Wagnerom o vyslaní tisícky ľudí na výcvik ozbrojených síl a zabezpečenie ochrany vodcov. Keď sa naň obrátila tlačová agentúra, malijské ministerstvo obrany potvrdilo, že vedie rozhovory so spoločnosťou, ale uviedlo, že “diskutuje so všetkými”.

Panická reakcia Francúzska na údajné Wagnerove projekty sa musí analyzovať s prihliadnutím na jeden prvok: nejasnosť v komunikácii tejto súkromnej ruskej spoločnosti a ruskej vlády voči Francúzsku a iným západným štruktúram. Agentúra AFP pripomína, že Wagnera “obviňuje tiež Francúzsko, že koná v mene Kremľa, keď nechce pôsobiť príliš oficiálne. S tým 15. septembra súhlasilo aj Nemecko, keď jeho ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová na Twitteri vyhlásila: “Ak vláda Mali uzatvára takéto dohody s Ruskom, je to v rozpore so všetkým, čo Nemecko, Francúzsko, Európska únia a OSN v Mali za posledných 8 rokov urobili.” – Zdá sa, že namiesto “Wagner” sa tu používa “Rusko”… Tento zmätok rozzúril Moskvu, ktorá vždy popierala akékoľvek spojenie so známou súkromnou bezpečnostnou spoločnosťou. Rusko 15. septembra zopakovalo, že neplánuje rokovať o vytvorení vojenskej prítomnosti v sahelskej krajine: “Nie sú tam žiadni zástupcovia ruských ozbrojených síl […] a žiadne oficiálne rokovania neprebiehajú,” povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že ruské orgány majú “kontakty vo vojenskej oblasti s mnohými krajinami vrátane krajín afrického kontinentu”.

Táto línia rovnosti medzi súkromnou spoločnosťou a Moskvou, ktorá preniká do diskurzu Západu, je o to významnejšia, že sa zdá byť exkluzívna pre Rusko. Zdá sa, že Paríž sa neobáva napríklad účasti americkej spoločnosti BlackWater, ktorá je však jednou zo súkromných bezpečnostných spoločností, ktorých činnosť pravidelne vyvoláva kontroverzie. V decembri minulého roka sa napríklad spoločnosť BlackWater dostala na titulné stránky novín po tom, ako prezident USA Donald Trump omilostil štyroch jej zamestnancov, ktorí boli odsúdení na trest odňatia slobody za masaker 14 civilistov vrátane dvoch detí v Bagdade (Irak) v roku 2007.

Obáva sa Paríž straty malijského “územia”?
V každom prípade sa zdá, že Francúzsko vyjadruje svoje obavy, že jeho vplyv v Mali, kde má stále dominantné postavenie, sa zrelativizuje, keďže Paríž vojensky zasahuje na podporu orgánov proti džihádistickým silám v rámci operácie Barkhane. Podľa riaditeľa Stratpolu Xaviera Moreaua, ktorého pozvala francúzska televízia RT, by Bamako mohlo využiť perspektívu, ktorú ponúka Wagner, na získanie nezávislosti v niektorých otázkach: “Pre malijské orgány je to veľmi dobrý spôsob, ako vyvinúť tlak na Francúzsko, prinútiť ho, aby možno viac investovalo a najmä nechcelo zasahovať do vnútorných záležitostí,” poznamenáva politológ, ktorý zdôrazňuje, že Francúzsko “vždy tvrdilo, že chce zaviesť demokraciu, ako ju chápe, všade na svete.

Malijské orgány to môžu využiť vo svoj prospech. Mnohé Africké krajiny sú oslovované z rôznych politicko-strategických dôvodov, najmä z dôvodu ich váhy v rámci Valného zhromaždenia OSN”. Cieľom tejto možnej zmluvy s Wagnerom by teda mohlo byť získanie väčšej nezávislosti od rozhodovania Paríža o tom, čo sa bude diať v Mali.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov