Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Lapin: “Aj keď do útoku pôjdu tisíce Talibancov, ich sily budú zničené za menej ako hodinu”

Vedúci dočasnej vlády Afganistanu Mullah Mohammad Hasan Akhund, vymenovaný radikálnym Talibanom, má v Kábule stretnutie so zástupcami Ruska, Číny a Pakistanu. Oznámila to 21. septembra agentúra TASS s odvolaním sa na twitterovú stránku predstaviteľa radikálov Ahmadullaha Muttakiho.


 

K správe sú pripojené fotografie z rozhovorov, na ktorých sa zúčastňuje osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, osobitný vyslanec pakistanskej vlády v Kábule Mohammad Sadiq Khan a osobitný vyslanec Číny pre Afganistan — Yue Xiaoyun.

 

 

V delegácii Talibanu je niekoľko členov dočasného afganského kabinetu ministrov vrátane ministra financií Mullaha Hidayatullaha Badriho a ministra zahraničných vecí Amira Khana Mottakiho. Bližšie informácie o stretnutí zatiaľ neboli poskytnuté.

 

Taliban zahájil rozsiahlu operáciu na zriadenie kontroly nad Afganistanom po tom, čo USA na jar tohto roku oznámili, že odtiaľ stiahnu svoje ozbrojené sily. 15. augusta vstúpili radikáli bez boja do Kábulu a prezident Ašraf Ghaní opustil republiku. 6. septembra oznámil Taliban zriadenie kontroly nad celým afganským územím a 7. septembra oznámil zloženie dočasnej vlády.

 

Ruské ministerstvo obrany informovalo o riziku rozsiahleho útoku Talibanu
Predstavitelia ruského rezortu obrany prvýkrát potvrdili vysokú pravdepodobnosť invázie teroristov Talibanu z Afganistanu na územie krajín združených v „Šangajskej organizácii spolupráce“ (Shanghai Cooperation Organization – SCO). Oznámil to veliteľ Ústredného vojenského okruhu Alexander Lapin s tým, že riziká sú veľmi vysoké a v prvom rade je to kvôli akciám USA, pretože Washington nielenže hrozbe nezabránil, ale v skutočnosti pripustil obsadenie celého štátu teroristami.

 

„Ukončenie americkej vojenskej operácie v Afganistane viedlo k prudkému nárastu teroristickej hrozby v našom spoločnom euroázijskom priestore,“ povedal Lapin. Je zrejmé, že z tohto dôvodu Rusko uskutočnilo na území Tadžikistanu rozsiahle vojenské cvičenia a začalo so sťahovaním vojenskej techniky do tohto regiónu.

 

„Je úplne zrejmé, že teroristi Talibanu nebudú schopní proti Rusku nič postaviť, no pre ruských spojencov zostáva veľmi vážne riziko. Aj keď predpokladáme, že do útoku pôjdu tisíce Talibancov, ich sily budú zničené za menej ako hodinu. Na to má Rusko dostatok tankov, rakiet a bojových a taktických lietadiel,“ zdôraznil nemenovaný vojenský analytik.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov