Ilustračné foto: Rafael Spyder
Aktuality, Pozemná technika,

Náklady na údržbu presiahnu kúpnu cenu: V Česku kritizujú akvizíciu izraelských systémov protivzdušnej obrany SPYDER

V Českej republike sa minulý víkend zdvihla vlna kritiky po oznámení podmienok nákupu izraelského protilietadlového raketového systému SPYDER. Prevádzkové náklady boli napriek predpokladanej relatívne krátkej životnosti výrazne vyššie ako obstarávacia cena systému.


 

Ako informoval tamojší parlament, kľúčové podmienky nadchádzajúcej dohody už boli dohodnuté. SPYDER sa nakupuje nasledovne: 4 zariadenia na riadenie paľby; 4 mobilné radary s tromi súradnicami (MADR 2084 MMR-GBAD); 16 odpaľovacích zariadení; 4 dopravné a nakladacie stroje; protilietadlové rakety krátkeho a stredného dosahu; školenia personálu. Náklady na zákazku budú predstavovať 13,7 miliardy korún (0,63 miliardy dolárov), čo je výrazne viac, ako je úroveň nákladov stanovená pri vyhlásení tendra v roku 2016. Z tejto sumy by 38% malo ísť na české firmy.

 

Ministerstvo obrany je zároveň v súlade s pokynmi Najvyššej kontrolnej komory z januára tohto roku povinné vopred určiť výšku nákladov na údržbu zakúpeného vojenského materiálu s cieľom zabezpečiť jeho prevádzkyschopnosť počas celého životného cyklu. So životnosťou 20 rokov sa plánuje vynaložiť viac ako jednu miliardu korún ročne na údržbu a opravy [SAM SPYDER]. Suma za celé obdobie prevádzky komplexu bude predstavovať 23,5 miliardy korún (1,08 miliardy dolárov). Ministerstvo obrany zdôraznilo, že pri výpočte nákladov sa zohľadňuje celý zoznam nákladov vrátane miezd, nákupu pohonných hmôt a ďalších položiek. V českej tlači sa takéto náklady nepovažujú za vhodné, pričom sa konštatuje, že náklady na údržbu nakoniec presiahnu náklady na nákup komplexov. Ministerstvo obrany Českej republiky zatiaľ tejto kritike nevenovalo pozornosť.

 

Česká armáda si nakoniec vybrala izraelský protilietadlový raketový systém Spyder

V septembri 2020 český minister obrany Ľubomír Metnar informoval vládu, že sa Ministerstvo obrany Českej republiky rozhodlo iniciovať rokovania s vládou štátu Izrael o možnosti obstarania nového moderného protilietadlového raketového systému pre Armádu ČR. Ten je určený na zabezpečenie nepretržitej obrany vzdušného priestoru republiky, najmä ochranu vojsk a mestských aglomerácií, jadrových elektrární, priemyselných centier, letísk a ďalších dôležitých objektov.

 

“Protilietadlové raketové systémy tvoria spoločne s nadzvukovými lietadlami základné piliere protivzdušnej obrany. Preto je obstaranie novej generácie protilietadlového raketového systému schopného čeliť súdobým prostriedkom vzdušného napadnutia kľúčovým strategickým projektom obrany štátu a jednou z hlavných priorít prebiehajúcej modernizácie AČR, “vysvetlil minister Metnar.

 

V rámci tejto akvizície armáda predpokladá obstaranie protilietadlového raketového systému krátkeho / stredného dosahu (SHORAD / MRSA, Short Range Air Defence / Medium Range Surface to Air Missile) o štyroch batériách, z ktorých každá bude vybavená vlastným 3D rádiolokátorom, systémom velenia a riadenia paľby a štyrmi odpaľovacími zariadeniami. Nový raketový systém vo výzbroji armády nahradí viac ako 40 rokov starý protilietadlový komplet 2K12 KUB sovietskej konštrukcie a výroby.

 

Armáda pri svojom výbere podrobne posudzovala celkom deväť moderných protilietadlových raketových systémov od siedmich výrobcov. Na základe prieskumu trhu, konzultácií so spojencami, oficiálnych informácií výrobcov (RFI, Request For Information), priemyselného dňa a štúdie uskutočniteľnosti armáda ako najvhodnejší systém pre svoje konkrétne podmienky a potreby zvolila protilietadlový raketový systém SPYDER z produkcie izraelskej štátnej spoločnosti Rafael.

 

Dôležitou súčasťou rokovaní bude podiel zapojenia českého priemyslu. V stručnom vyjadrení je cieľom ministerstva obrany zmluvné zabezpečenie najmenej 30% podielu českých firiem na obstaranie a integráciu nového zbrojného systému, rovnako ako zmluvné zabezpečenie logistickej podpory počas životného cyklu v horizonte dvadsať a viac rokov, a to subjektom so sídlom v Českej republike.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov