Grécky minister obrany Nikolaos Panayotopoulos prednáša prejav počas slávnostného odovzdania prvého francúzskeho lietadla Rafale gréckym vzdušným silám v Istres v južnom Francúzsku 21. júla 2021
Aktuality, Letectvo,

Podpora Paríža sa vyplatila: Grécko kúpilo ďalších šesť stíhačiek Rafale

“Vynikajúca správa: Grécko práve oznámilo svoj zámer získať ďalších šesť Rafalov. Spoločne postupujeme vpred pri budovaní skutočnej európskej autonómie,” napísala 12. septembra na Twitteri francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Deň predtým grécky premiér Kyriakos Mitsotakis naznačil, že jeho krajina sa chystá urobiť tento krok, keď na medzinárodnom leteckom veľtrhu v Solúne vyhlásil: “Oznámil som nákup 18 Rafalesov. Čoskoro ich bude 24.” Do konca roka plánoval aj prvý let na gréckej oblohe.


Francúzsko, 15.september 2021 (AM) – Grécko práve oznámilo, že zvyšuje svoj nákup francúzskych stíhačiek na 24 kusov. Pri tomto predaji zohrala úlohu aj demonštratívna podpora Paríža počas napätia v Egejskom mori s Tureckom, čo posilňuje váhu Rafale na starom kontinente.

 

Grécko v januári v rekordne krátkom čase uzavrelo zmluvu o nákupe prvých 18 lietadiel Rafales s cieľom posilniť svoju obranu a partnerstvo s Francúzskom. Rozhodnutie rokovať prijali Atény v septembri 2020 v reakcii na turecký prieskum ložísk plynu a demonštráciu sily vo vodách, o ktoré sa sporia s Gréckom a Cyprom.

 

Francúzsko sa demonštratívne postavilo na stranu Atén a v reakcii na rozmiestnenie tureckých vojenských a prieskumných plavidiel vyslalo lietadlá Rafales a vojnové lode. Táto prvá zmluva v hodnote približne 2,5 miliardy eur sa vzťahuje na 12 použitých a šesť nových lietadiel, ktoré majú byť dodané do septembra 2023. Pre Francúzsko táto zmluva predstavuje prvý predaj lietadiel Rafale v Európe, kam sa Paríž snaží nasmerovať svoj vývoz zbraní a podporiť spoluprácu. Koncom mája nasledovalo Chorvátsko s objednávkou na 12 lietadiel z druhej ruky.

 

Chorvátsko si napokon vybralo francúzske stíhačky Dassault Rafale

 

Okrem francúzskej armády sú ďalšími zákazníkmi Rafale Katar (36 lietadiel), Egypt (24) a India (36). Egypt v máji potvrdil aj zmluvu na nákup ďalších 30 lietadiel Rafales. Výrobca lietadiel Dassault Aviation dodal v júli do Grécka svoje prvé lietadlo Rafale, ktoré bolo prevzaté z druhej ruky z flotily francúzskych vzdušných síl, rovnako ako ďalších 11 lietadiel, ktoré majú prísť. Grécko sa rozhodlo získať použité vybavenie, aby malo prostriedky na rýchlejšie zabezpečenie svojho vzdušného odstrašenia v Egejskom mori.

 

Podľa gréckeho ministra obrany Nikolaosa Panayotopoulosa bude hlavnou úlohou lietadiel Rafales zabezpečiť “územnú celistvosť” Grécka v kontexte “potenciálnej nestability”, najmä zo strany Turecka.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov