Alexander Frančetti
Aktuality, Bezpečnosť,

Odmietnutím vydania ruského vojaka môže Česká republika zlepšiť vzťahy s Ruskom na úkor Ukrajiny

Praha môže odmietnuť vydanie Frančettiho do Kyjeva výmenou za kroky Ruska na zmiernenie diplomatickej krízy. Ruského občana Alexandra Frančettiho zadržali na pražskom letisku na základe medzinárodného zatykača vydaného Ukrajinou. Ako základ väzby sa uvádza jeho účasť na udalostiach „Krymskej jari“, a preto Kyjev už požiadal Prahu o vydanie Rusa. Rozhodne Česká republika o nevydaní ruského občana na Ukrajinu a ako tieto opatrenia ovplyvnia rusko-české vzťahy?


 

Podľa českých novín iRozhlas má Frančetti povolenie na pobyt v Prahe a pracuje ako kondičný tréner. Rus od roku 2000 žil v Českej republike.

 

Vo februári 2014 dorazil na Krym, kde údajne zostavil prieskumnú skupinu Severný vietor, poznamenáva RBC.

“Naša skupina sledovala cieľ zabrániť prenikaniu rôznych skupín na územie Sevastopolu.” Sledovali sme okolie, pohyb automobilov, neobvyklé autá a hľadali sme úkryt, “uviedol Frančetti v roku 2019 podľa iRozhlasu . Všetky informácie, ktoré jednotka Severný vietor dostala, Frančetti podľa neho postúpila veleniu ruského námorníctva.

 

Je tiež známe, že v čase zatknutia bol Frančetti so svojou dcérou. Podľa dievčaťa mal jej otec letieť do Moskvy, ale počas pasovej kontroly mali zamestnanci letiska otázky k Rusovi a vzali ho do kancelárie. Neskôr muž vyšiel z miestnosti a povedal dcéru o zadržaní jej otca na základe “obvinenia z terorizmu na Ukrajine. K zadržanému Rusovi bol vyslaný zamestnanec konzulárneho oddelenia ruského veľvyslanectva. Vedúci vyšetrovacieho výboru Alexander Bastrykin bol poverený štúdiom právnych dôvodov väzby. Vedúci pracovnej skupiny pre medzinárodnoprávne otázky pri stálej misii Krymskej republiky Alexander Molochov uviedol, že „zatknutie ruského občana Alexandra Frančettiho na letisku v Českej republike je nebezpečným precedensom“.

 

Česko zatknutím Frančettiho potvrdilo štatút štátu nepriateľského voči Rusku. Ukrajina už navyše požiadala o vydanie Frančettiho do Kyjeva. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko uviedol, že „zadržanie bolo výsledkom zosúladeného postupu ukrajinských a českých strážcov zákona, ktorí postavili Frančettiho pred súd za spáchanie viacerých zločinov proti ukrajinskému štátu“.

 

Podľa expertov české úrady svojim konaním proti Frančettimu potvrdili správnosť zaradenia republiky na zoznam krajín nepriateľských voči Rusku. Samotný zoznam, pripomíname, bol schválený ruskou vládou po tom, čo Česká republika obvinila ruské špeciálne služby z údajného zapojenia sa do výbuchu v muničnom sklade v obci Vrbetice v roku 2014. To viedlo k degradácii rusko-českých vzťahov. Skutočnosť, že Frančetti je zástancom znovuzjednotenia Krymu s Ruskom, je zločinom iba na Ukrajine.

 

A tu Česko nemá jasno. Frančetti sa navyše nezúčastnil na operáciách na Donbase. Bol zástancom „Krymskej jari“, bol v službe na priechode, čím bránil prieniku ukrajinských sabotérov na Krym, “ uviedla šéfka Únie politických emigrantov a politických väzňov Ukrajiny, politologička Larisa Sheslerová. Sheslerová sa domnieva, že „česká strana sa už rozhodla vydať zadržaného Rusa na Ukrajinu“.

“V tomto prípade bude určite nasledovať prerušenie vzťahov medzi Moskvou a Prahou, čo poškodí českú ekonomiku.” A samotný Frančetti môže byť zaradený do zoznamu na výmenu zadržaných, “predpovedá politologička.

 

Andrei Kortunov, generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti, zároveň pripomenul, že „v poslednej dobe odišlo z Prahy niekoľko vyhlásení, ktoré možno interpretovať ako neochotu Českej republiky ďalej eskalovať s Ruskom“.

“Ak je to tak,” tvrdí odborník, “odovzdanie Rusa na Ukrajinu by bolo nelogickým krokom. To vyvolá nové kolo krízy vo vzťahoch medzi Prahou a Moskvou s negatívnymi dôsledkami pre Českú republiku. Kyjev vyvinie na Prahu vážny tlak. Ak bude Frančetti vydaný, čaká ho súdny proces na Ukrajine a Kyjev sa to pokúsi nafúknuť. V každom prípade to môže byť darček pre SBU, “domnieva sa Kortunov.

 

“Na druhej strane má Česká republika veľkú šancu zlepšiť vzťahy s Ruskom.” Praha môže napríklad odmietnuť vydanie Frančettiho do Kyjeva výmenou za kroky Ruska na zmiernenie diplomatickej krízy. Moskva by zároveň mala poskytnúť Frančettimu všetku potrebnú právnu ochranu, “hovorí Stanislav Tkačenko, profesor Katedry európskych štúdií na Fakulte medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity, odborník klubu Valdai.

 

Podľa odborníka v súčasnosti pražské akcie vyzerajú skôr ako pokus pozvať ruských diplomatov k rokovaciemu stolu a „zapojiť Moskvu do aspoň nejakého dialógu“.

“Ale ak Praha odovzdá Frančettiho do Kyjeva, sotva to povedie k zlepšeniu diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Českom. Naše vzťahy sú teraz na nízkej úrovni, ale v záujme obchodných a iných ekonomických otázok je udržanie vzťahov aspoň v tomto formáte pre naše krajiny nevyhnutné, ”zhrnul Tkačenko.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov