Klavesin-2R-PM
Aktuality, Námorníctvo,

Rusi testujú ponorku bez posádky. Čo má spoločné s “torpédom apokalypsy”?

Do tejto “hudobnej” ponorky by sa ťažko vošiel niekto z Beatles, pretože dáva prednosť práci bez posádky. Ale v budúcnosti bude fungovať v spojení s najničivejším ruským ponorkovým systémom.


 

Ruské ministerstvo obrany začína na Ďalekom východe skúšky ponorky Klavesin-2R-PM bez posádky. Plánuje sa testovanie dronu v malých hĺbkach z výskumnej lode Maršal Gelovani.

 

Ponechajme bokom zvláštnosti výberu názvu zo strany Ministerstva obrany RF, ktoré nazvalo dron na počesť elegantného hudobného nástroja. Oveľa zaujímavejšie je, že tlač píše o Klavesine v súvislosti s neobývaným ponorným prístrojom strategického určenia Poseidon , ktorému občas hovoria torpédo apokalypsy (inak text nezíska moc kliknutí).

 

 

Vyskúšaný v Čiernom mori na Kryme
Klavesin je miniatúrna ponorka bez posádky, ktorá samostatne plní pod vodou program bez účasti človeka, operátora. Verzia Klavesin-2R-PM bola vyvinutá v roku 2016 v Ústrednej konštrukčnej kancelárii námornej techniky Rubin, jednom z popredných sovietskych a ruských podnikov vo sfére projektovania ponoriek, a to ako dieselových, tak atómových, v spolupráci s ďalekovýchodnou pobočkou Ruskej akadémie vied.

 

Pred niekoľkými rokmi absolvoval Klavesin skúšky v hĺbke 500 metrov v Čiernom mori na Kryme. Podľa výsledkov skúšok bolo dopracované zariadenie, stroj získal vodný lokátor, ktorý umožní “vidieť” situáciu pod vodou rovnako ako je to na naozajstných veľkých ponorkách, teraz má byť táto dopracovaná verzia Klavesinu otestovaná.

 

Pre potrubie a nepriateľskú ponorku
Ide o relatívne malý ponorný prístroj, ktorý je svojimi rozmermi porovnateľný s torpédom. Má dĺžku asi 7 metrov, priemer je približne 1 meter, váži asi 4 tony. Klavesin sa dokáže ponoriť do hĺbky 6 000 metrov, čo je hĺbka neprístupná pre obyčajné ponorky, a pritom pojme rôzne pozorovacie zariadenia, okrem vodných lokátorov sú to rôzne senzory a videokamery.

 

K čomu je Klavesin potrebný? Predpokladá sa, že dokáže samostatne preskúmať dosť veľké priestory dna na vzdialenosti do 50 km od nosnej ponorky. Rozsah použitia je veľký, napríklad monitoring potrubia pod vodou, prípadne monitoring cudzích ponoriek alebo batyskafov.

Najskôr (presné informácie o tom v prístupných zdrojoch nie sú) má Klavesin dopraviť všetky nahromadené informácie na palubu nosnej ponorky, ale tiež môže zabezpečiť vysielanie informácií v reálnom čase s pomocou komunikačných systémov pod vodou, ktoré sú však podstatne obmedzené čo do diaľky a rýchlosti vysielania informácií . Keď sa Klavesin ocitne na vode, dokáže vykonávať výmenu informácií rádiovým kanálom a dostane nové úlohy od nosnej ponorky, aby pokračoval v autonómnej práci pod vodou.

 

Rozviedčík alebo iba inšpektor?
Súvisia medzi sebou projekty vývoja strategického ponorného systému Poseidon a prístroja ako Klavesin? Majú nepochybne rôzny význam a kapacity, ale:
Po prvé, ruský týždenník Zvezda svojho času napísal, že prototyp pohonu Poseidonu, ktorý mu zaručuje obrovskú autonómiu, bol vyskúšaný práve na Klavesine-2R-PM.

 

Po druhé, ako Klavesin, tak Poseidon, používajú podobné princípy riadenia a navigácie. Preto skúšky Klavesinu majú význam pre nacvičenie technológie riadenia ponorných dronov.

 

Po tretie, tieto systémy majú byť použité z rovnakej nosnej ponorky Belgorod projektu 09852, ktorá zodpovedá za testovací program pre strategické podvodné drony.

 

Je dosť pravdepodobné, že Klavesin a Poseidon budú navzájom spolupracovať. Dá sa predpokladať, že Klavesin má plniť úlohu istého prieskumníka, ktorý je posielaný dopredu kvôli zisteniu okolností a nebezpečenstva. V skutočnosti to nie je možné, pretože Klavesin má príliš malý dosah (do 50 km), navyše má samotný Poseidon prostriedky k objaveniu nepriateľských objektov.

 

Reálnejšie (aj keď to znie fantasticky) vyzerá iný variant. Poseidony, ktoré majú obrovskú autonómiu, zaliehajú na stanovených miestach na bojovú hliadku. Čas od času ich môžu preveriť práve Klavesiny vďaka tomu, že, ako sme zistili predtým, majú tieto dva drony rovnakú nosnú ponorku. Bude to niečo na spôsob technickej kontroly v mieste pobytu klienta.

 

Ostatne, to sú všetko predpoklady. Viac podrobností o súčinnosti mierumilovného Klavesinu a bojového Poseidonu sa budeme môcť dozvedieť potom, čo “torpédo apokalypsy” absolvuje ďalšie testy.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov